МВР и ДАНС искат работещите в обществени сгради да тренират за случай на терористичен акт

8352
МВР и ДАНС искат работещите в обществени сгради да тренират за случай на терористичен акт
Снимка: БГНЕС

Не по-малко от веднъж на половин година персоналът в обект, който трябва да бъде защитен срещу терористичен акт, трябва да проведе тренировка за реакция при ситуация на терористична заплаха. Това е записано в специална проектонаредба, създадена по предложение на МВР и ДАНС

В проектонаредбата са определени кои обществени сгради и обекти трябва да бъдат защитени чрез различни мерки срещу терористични атаки. Проектът за наредба е пуснат за обществено обсъждане.

Половин година и антитерористичният закон на практика не действа

Антитерористичният закон, който беше приет през миналата година, на практика още не действа - заради липсата на наредба, с която да се ...

Съгласно предложението обектите, които задължително трябва да бъдат защитени, се делят на два вида - лесно уязвими и трудно уязвими. Лесно уязвими са туристическите обекти, исторически сгради и музеи, места за отдих и спорт, хотели и ресторанти, учебни заведения, офисни сгради, банки и транспортна инфраструктура. Трудно уязвими са сгради и обекти, за които по принцип има ограничен достъп - например АЕЦ "Козлодуй".

Интересен факт е, че по отношение на хотелите като обекти, при които трябва да има разработен комплекс от мерки за защита от терористично нападение, става въпрос само за сгради с капацитет над 1000 места или с капацитет между 200 и 1000 места, но с разгъната застроена площ от над 5000 кв. метра.

По-любопитните обекти, които трябва да бъдат защитени срещу терористичен акт, са религиозните храмове, обществени бани, казина и игрални зали, както и зали за граждански ритуали.

Какви следва да са мерките?

ДАНС и МВР ще превъзпитават екстремисти, искащи да влязат в правия път

Правоохранителните органи в лицето на ДАНС и МВР трябва да "деангажират и дерадикализират", както и да се грижат за "рехабилитацията на...

Първо се прави анализ на риска, а след това се определят зони за сигурност, в които не може да се влезе без проверка „чрез технически и други средства“. Осъществяването на проверка включва инсталиране на съответната техника – например детектори, както и разработена процедура за сигнализиране при забелязване на опасност. Предвижда се дали да има физически охрана или не в зависимост от анализа на риска, както и евентуално бариера и охранително осветление.

Изрично е посочено, че всеки собственик на обект с над 1000 места капацитет или с между 200 и 1000 места, но разгъната застроена площ от над 5000 кв. метра, трябва да има специално назначен служител, който да отговаря за връзката с МВР. Областната дирекция на МВР трябва да знае кой е служителят, като това се удостоверява с писмена декларация.

Задължение на собствениците/ползвателите на съответните обекти, които влизат в обхвата на наредбата, е да проведат на персонала инструктаж за действие при терористична заплаха. Според предложението не по-малко от веднъж на половин година персоналът трябва да проведе тренировка за реакция при ситуация на терористична заплаха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com