МВР обеща лов на гюленистите у нас

3004
МВР обеща лов на гюленистите у нас
Снимка: Getty images/Guliver

Турция е поставила пред България директно въпроса да бъдат заловени критиците на режима ѝ у нас. Вътрешният министър Сюлейман Сойлу е поискал от българския си колега Валентин Радев проверка на 14 организации - търговски представителства и училища, в които има съмнения, че работят привърженици на Фетуллах Гюлен, и предаването им. Президентът Реджеп Ердоган смята стария си противник Гюлен за организатор на неуспешния преврат от 2016 г.

Радев и Сойлу се видяха в Одрин. Срещата бе на тема гранична сигурност, а коментарите на Радев бяха предимно хвалби за доброто сътрудничество и намалелия брой на мигранти, които преминават у нас. Това пише в днешния си брой вестник Сега.

Ердоган бе посрещнат с протести в Лондон

Протести посрещнаха турския президент Реджеп Таип Ердоган в Лондон при визитата му в Лондон. Ердоган беше на посещение при кралицата н...

На въпрос дали ще изпълни молбата на Сойлу Радев даде доста объркан отговор: "Хора, които намират убежище у нас, ако те са с нещо, което те считат, че примерно са гюленисти, както той каза, или така нататък, аз му казах не директно да, има си процедури, България ще го направи, стига с това да е съгласно нашето законодателство, но те ни казаха, че в България работят 14 търговски представителства и училища".

Досегашната практика сочи, че българските власти са готови да пренебрегват както съдебни, така и морални пречки само за да угодят на режима на Ердоган. Въпреки че имаше окончателно съдебно решение, с което бе отказана екстрадицията на турския бизнесмен Абдуллах Бююк, защото в Турция ще бъде преследван заради политическите си убеждения, той бе арестуван на улицата, натикан в кола посред бял ден и предаден криминално на турските власти. Оправданието тогава бе, че паспортът му е изтекъл и президентството му е отказало политическо убежище. За предаването му се разбра от турските медии. Наскоро стана ясно, че Бююк е завел дело пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург и може да осъди страната ни с аргумента, че е нарушен чл. 3 от Конвенцията за защита правата на човека - забрана за изтезания или нечовешко или унизително отношение или наказание. В жалбата се сочи и друго нарушение на конвенцията - на чл. 13 - липса на ефективно вътрешноправно средство за защита от нарушение.

По сходен начин държавата си "реши" проблема и със още седем мъже, които бяха арестувани в Румъния и върнати у нас. В този случай от МВР твърдяха, че не са знаели, че въпросните са привърженици на Гюлен, а и никой не е поискал да остане у нас. При връщането им бяха установени куп нарушения, сред които бе неуведомяване на омбудсмана, каквото задължение имат от МВР. Оказа се и че хората са били лъгани, че подават документи за бежанци. Никой не бе санкциониран за тези нарушения. През 2016 г. МВР предаде на Турция над 70 души. За 2017 г. статистика няма. От началото на годината 4-ма души са поискали бежански статут, сочи справката на Агенцията за бежанците.

Въпреки радостта на българските власти, че мигрантският натиск е намалял, турският вътрешен министър атакува ЕС. "Турция не е за никого бариера или буфер за спиране на мигрантите, терористите и наркотрафика, но все пак ще продължи да изпълнява ангажиментите си по договореностите", заяви той, цитиран от БГНЕС. Той разкритикува Европа и САЩ, защото подкрепяли сирийския клон на ПКК - Отрядите за защита на народа.

Турските власти наредиха задържане на 99 гюленисти в Анталия

Турските власти издадоха заповед за задържане на 99 души в провинция Анталия по подозрение в съучастие в опита за държавен преврат през...

"Америка подкрепя тези терористи, а отделни европейски страни също им подават ръка. Да не ни връзват кусур, но европейските ни приятели се отнасят с твърде голяма симпатия към тази терористична организация. По средата е ДАЕШ с декларацията, че е ислямска групировка, но извършва нападения над мюсюлмански страни. А там има бойци от Европа и броят им е невъзможно да бъде установен - французин, британец или белгиец пускат бради и се присъединяват към формированията на ислямските джихадисти. По някакъв начин САЩ успяха да постигнат съгласие между двете групировки. Но има нещо, което не разбирам - ДАЕШ се изтегли от Ракка, но вие знаете ли къде отиде и проумявате ли този капан?", патетично заяви Сойлу. Според него част от джихадистите се събират в Афганистан, Пакистан, Йордания и Ливан, откъдето се насочват към Европа. Европейските държави не били наясно с опасностите, но щели да платят висока цена, защото са приели на територията си членове на двете групировки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com