МВР узурпира улиците, казва Атанасов. Полицията не е виновна, отвръщат от БСП

28469
МВР узурпира улиците, казва Атанасов. Полицията не е виновна, отвръщат от БСП

Различията между политическите сили относно поведението на МВР спрямо протестите се пренесоха и в телевизионните студиа.

Вчера Столичният общински съвет (СОС) прие декларация, с която осъди „окупирането” на центъра на София от полицейските сили. Единствено съветниците от БСП не подкрепиха декларацията. От ДСБ пък заявиха, че внасят сигнал до прокуратурата по случая.

ФЖМК отново се превърна в гореща точка

Полицията прави специално кордони около Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК), за да не допусне студенти да се включват...

Съгласно закона режимът за провеждане на митинги и манифестации е уведомителен, а не разрешителен. В случая МВР узурпира улиците”, каза в сутрешния блок на Нова телевизия Атанас Атанасов, общински съветник от ДСБ и бивш директор на НСС.

По думите му на хората, които живеят в района на протестите, са им искани лични карти, данните им са били записвани от полицията, а тези, на които адресната регистрация не е съвпадала, не са били допускани до домовете си. "Имаме оплаквания от хора, които не са били допуснати да се приберат", добави той.

Има проблем, но не мисля че полицията е виновна”, отговори му  Гергана Алексова, общински съветник от БСП. „София е окупирана отдавна и полицаите си играят на котка и мишка с тях”, добави още тя.

Попитана има ли представа защо периметърът за сигурност е разширен толкова много тя отговори, че това е в компетенцията на МВР и ДАНС, които преценяват какъв е периметъра на сигурност.

Полицията в САЩ - как се държи с демонстранти

Сблъсъците между студенти и полиция през миналата седмица в София станаха повод за куп анализи дали силите на реда са си свършили работ...

„Зоните за сигурност са уредени законодателно, те са три, а периметърът е 20 метра”, отговори Атанасов. Според него това се прави, за да се сплашат хората. „Това се нарича план за респектиране на протестиращите”, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com