Мъж с COVID-19 почина в УМБАЛ "Св. Георги" след обикаляне по болници в Пловдив

2578
Мъж с COVID-19 почина в УМБАЛ "Св. Георги" след обикаляне по болници в Пловдив
Снимка: Getty Images/Guliver

Диана Финч, която от години живее и работи като медицинска сестра в Лондон, разказа пред btv за дългото обикаляне по пловдивските болници с баща й, който е починал с коронавирус на 18 ноември. Той е бил преместван няколко пъти в отделения и болници в Пловдив, докато накрая умира в УМБАЛ "Св. Георги". Тя смята, че баща й е получил помощ, но е бил нецелесъобразно преместен от лечебното заведение, където се лекувал първоначално.

"И двамата ми родители се почувстваха зле със симптоми с настинка и грип.", започна тя.

Няма да се приемат външни пациенти с COVID-19 в Онкодиспансера в Пловдив

В Онкодиспансера в Пловдив няма да се откриват отделения, които да приемат външни пациенти с COVID-19. Това съобщи по време на онлайн б...

Започват лечение с нормални медикаменти, без антибиотици. Свързват се с личния лекар, който отказва да ги приеме, защото нямат направен тест за COVID-19.

Във Великобритания тези тестове се правят веднага, щом пациентът отиде в болнично заведение, коментира Финч. "И никъде не се заплащат тези тестове. Не се връщат и пациенти."

Финч се обажда на Спешна помощ, откъдето също я разпитват  за тест за коронавирус. Медицинската сестра обяснява, че баща й е с белодробно страдание. И получава отговори, че той не е за Спешна помощ.

Положението на възрастния мъж се влошава. "Майка ми решава да тръгне с такси до близката частна болница в Пловдив.", продължава разказа си Финч.

В частната болница баща й много бързо е прегледан. Само сатурацията му е видяна, която е била 60 при нормално 90. Но понеже нямат тест за коронавирус, не могат да ги приемат.

Борисов в Пловдив за първата COVID-болница у нас: Не ги психясвайте (ВИДЕО)

Първата COVID-болница у нас вече е факт. Това стана ясно по време на посещението на премиера Бойко Борисов в Пловдив. Той се срещна с к...

Изпращат ги в Хирургиите, от там в Инфекциозно. След дълго чакане в коридорите, го приемат там, казва Диана.

 

"На баща ми не знам дали и кога е направен тест за коронавирус. Майка ми си направи в частна лаборатория и излезе положителен. Баща ми е приет в това Инфекциозно отделение. Аз се опитвах от тук да се свържа с някого. С него се чух няколко пъти. Дишането му беше много лошо. Каза ми, че много пъти е звънял от стаята си на санитар или лекар за внимание, което просто не е получил. Успях в крайна сметка да се свържа с някакъв колега, рентген няма в сградата, но се слуша пневмония. Предполагах, че той има пневмония. Казаха ми, че състоянието му се подобрява. След това беше преместен в "Свети Георги" - клиниката на ВМИ", разказа още дъщерята на починалия.

"Поразена съм. Наистина се надявах, че медицинската етика в България ще се промени. Че хората ще бъдат просто по-добри. Аз се грижа за пациенти, спасявам пациенти и ми е страшно мъчно, че не спасих баща си. Огорчението ми просто ще остане завинаги", завърши разказа си Диана.

Тя посочи и друг детайл от случилото се с баща й - след като вече е починал, майка й установила, че от портфейла му липсват 100 лв. и банковата му карта.

Сериозен недостиг на лекарства по аптеките в Пловдив

За сериозен недостиг на лекарства по аптеките в Пловдив алармира Димитрия Стайкова - председателят на Регионалната фармацевтична колеги...

Диана не знае дали ще заведе съдебен иск за смъртта на баща й, посочи, че не иска да съди никого, но огорчението й е огромно.

И още един случай от Пловдив: Сигнал: Бебе с коронавирус чака цял ден за лекар

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com