Мъжкото богоявленско хоро в Калофер се прочу по света, французи, италианци и холандци идват за ритуала

12657
Мъжкото богоявленско хоро в Калофер се прочу по света, французи, италианци и холандци идват за ритуала
Снимка: БГНЕС

20 французи пристигат в Калофер, за да се включат мъжкото хоро в Тунджа на 6 януари. Очакват се и групи от Италия и Холандия. Това съобщи кметът на Калофер Румен Стоянов. Той призова гостите на подбалканското градче да изчакат първо местните да влязат в ледените води, да изпеят своите песни и да уловят кръста и едва тогава да се присъединят.

"Не искаме да обидим никого, но нека да бъде спазена вековната традиция. На хорото няма да се допускат почерпени и без народни носии", добави Стоянов.

Преди 2 години калоферци се принудиха да направят алтернативно хоро, тъй като пияни запалянковци опорочиха богоявленското със скандирания на футболни клубове и чалга. Калоферци се надяват тази година да няма подобни инциденти.

Хорото ще започне в 7,30 часа, пише ПловдивГлас.

Безпрецедентно големият интерес от страна на чужденците към богоявленския ритуал в Калофер вероятно се дължи на световната слава, която доби мъжкото хоро през тази година.

Миналогодишната традиция беше широко отразена от едни от най-големите англоезични издания в света - DailyMail, NBC, Newsweek, The Globe and Mail и др.

Всички издания подробно описват уникалността на българския ритуал, акцентирайки на това, че той е най-атрактивният сред своите варианти във всички останали православни държави, отбелязващи Богоявление.

Изданията отразяват изключителната атмосфера на празника в Калофер, подчертавайки, че влизането във водата на Йордановден е повсеместно тачен ритуал в България.

И макар българското мъжко хоро да е най-атрактивната традиция за Богоявление, и други държави, освен България, отбелязват празника със свои ритуали.

В Гърция и Кипър на места също се ноблюдава практиката за влизане във водата за кръста. В Чехия Богоявление се отбелязва с масова благотворителна акция, при която около 70 000 души из цялата страна обикалят улиците, за да събират средства за нуждаещите си. В Прага няколко десетки смелчаци скачат в река Вълтава като част от празничното богоявленско къпане. В Полша Богоявление се отбелязва с празнично шествие по улиците на Варшава, а в Румъния - с конски надбягвания. Русия, Сърбия, Македония, Украйна и др. също са православни държави, но тъй като те следват Юлианския календар, на 6 януари при тах е Бъдни вечер и отбелязват Богявление по-късно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com