МЗХ с нова концепция за борба с градушките

920
МЗХ с нова концепция за борба с градушките
Снимка: БГНЕС

13 юни е крайният срок, в който браншовите организации в земеделието трябва да оформят окончателните си становища по новата концепция за борба с градушките.

Концепцията е предложена от Министерството на земеделието и включва превръщането на Агенцията за борба с градушките в държавно предприятие, както и задължението на земеделците да плащат, за да бъдат пазени земите им от градушки.

"Ние подкрепяме идеята и сме за това да се търси едно рационално решение на този проблеми. За първи път на работната среща, която беше във Велико Търново миналата седмица, беше предложена цялостна концепция за защита на територията на цялата ни страна. Това изважда от неравнопоставеното положение някои региони от страната. Вижда се, че министерството има желание да се доизгради съществуваща система, да се въведе един нов метод, а именно чрез атакуване на областите със специални самолети, като по този начин ще могат да се пазят и населените места", каза председателят на УС на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов пред БНР.

Над 15 000 декара са пропадналите площи в Сливенско заради дъждове и градушка

Над 15 000 декара са пропадналите площи в Сливенска област. Това съобщи Тодор Братанов, директор на Областната дирекция "Земеделие" в С...

В таксите, които се предлага да бъдат плащани от земеделските производители, една част от събраните средства ще бъдат разходвани за покриване на разходите за самата дейност - купуване на гориво, материали, заплати на служителите. Но една голяма част от тези средства ще бъдат разходвани за застраховане на селскостопанската продукция, уточни Върбанов.

"За първи път присъстваше представител на застрахователите - председателят на Асоциацията на застрахователите, което си беше един ангажимент. Присъствието му декларира съпричастност и желание за участие в едно партньорство", допълни той.

"Ние подкрепяме тази инициатива на Министерството на земеделието и харните, защото в крайна сметка борбата с градушката е едно много важно мероприятие, което в момента не е необходимото ниво. По наша информация под 30% от територията на страната се защитава от градушки. Един проактивен подход ще има много по-широк социален ефект и ще има косвена полза за всички нас - за застрахователите и за гражданите", заяви Коста Чолаков от Асоциацията на българските застрахователи.

В отговор на думите на Мариела Йорданова от Националната асоциация на зърнопроизводителите, че има недоверие в бранша към застраховането на земеделската продукция, той каза: "Обхватът на земеделски застраховки до този етап е изключително нисък, аз не знам доколко той се дължи на липсата на доверие между земеделските производители и застрахователите. Аз не мисля, че трябва да се слагат под общ знаменател всички застрахователи. Всички проблеми могат да бъдат изглаждани чрез диалог".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com