МЗХ улеснява достъпа на малките производители до пазара

12611
МЗХ улеснява достъпа на малките производители до пазара
Снимка: БГНЕС

Министерството на земеделието и храните ще създаде работна група, която да анализира нормативната уредба, свързана с малките земеделски производители. Това стана ясно по време на кръгла маса на тема: "Достъпът до пазара - необходимо условие за развитие на малкото фермерство в България", съобщиха от МЗХ.

"Необходимо е да разработим работеща регулация и контрол, така че да насърчим повече малки производители да излязат на светло, а потребителите да бъдат сигурни, че консумират здравословна храна", заяви министърът на земеделието и храните Васил Грудев при откриването на форума. Той посочи, че търсената устойчивост в сектора може да бъде постигната чрез съвместната работа между всички заинтересовани страни.

Заместник-министър Бракалова уточни, че този диалог ще допринесе за ефективна промяна на нормативната уредба, така че тя да работи в полза на всички. "Трябва максимално да скъсим разстоянието между производителите и потребителите, защото в момента от ситуацията се възползват предимно посредници. Това води до нелоялна конкуренция и по-високи цени на продуктите", подчерта зам.-министър Бракалова.

Участниците в дискусията се разбраха да се инициират промени в Наредба 26, да се осигурят адекватни за малките производители условия за кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони и да се създадат условия за стимулиране на късите вериги на доставки. Ангажимент на местната власт ще бъде съдействие за организиране на временни, сезонни и постоянни пазари на подходящи места. В дискусията участваха представители на МЗХ, БАБХ, Националното сдружение на общините, Националната агенция по приходите и браншови организации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com