На лов за обезщетения от "Гражданска отговорност" - с цесии, "подписани" с палец

30124
На лов за обезщетения от "Гражданска отговорност" - с цесии, "подписани" с палец
Снимка: БГНЕС

Превръщат ли адвокатски кантори мъката на неграмотни хора по загинали в пътни катастрофи роднини в пари предимно за себе си? Темата се превърна във фокус и за председателя на Висшия адвокатския съвет Ралица Негенцова.

Основният въпрос е какво представлява практиката "цесия" в случая – адвокати да купуват от близки и роднини на по-ниска цена бъдещо обезщетение, което съдът ще присъди заради смърт на пътя, без близките и роднините да са наясно какъв договор всъщност подписват.

КФН успокоява - при "бонус - малус" 8 от 10 шофьори ще са с по-евтина "Гражданска отговорност"

8 от 10 шофьори в България (78%) ще карат при по-евтина застраховка "Гражданска отговорност", а останалите двама - при по-скъпа. 44% пъ...

Пример от действителността

Такъв пример е случаят с Християн Маринов, който беше подробно в предаването "Открито" на Валя Ахчиева по БНТ. Чрез адвокатската кантора на адвокат Стоян Чаталбашев той води съдебна битка за обезщетение, тъй като родителите му – биологичният му баща Марин Райков и приемната му майка Йордана Христова загиват в катастрофа. Исканото обезщетение е 200 000 лева, но всъщност Марин и Йордана имат цели 9 деца, които искат обезщетения. Но – Християн е сключил договор за цесия, съгласно който той би получил единствено пари от съда, ако извоюваното обезщетение е над 65 000 лева. Тогава той ще вземе разликата от границата от 65 000 лева до действителното обезщетение, стига съдът да сметне, че в случая се полага по-голямо такова. В договора за цесия е уточнено, че горната граница на предявеното обезщетение е 200 000 лева, но 65 000 лева при всички положения са за юриста.

Цесионният договор е сключен с адвокат Евелина Петкова, като стойността на договора е 36 499 лева, а 25 000 се плащат моментално. Това значи, че Петкова плаща 36 499 лева по договор на Християн, за да може тя да вземе бъдещето обезщетение. Отново по договор, остатъкът до 36 499 лева бива заплатен чрез "прихващания", които са обвързани със заем, даден от адвокат Петкова на Християн. Друг заем, за 1500 лева, даден от Румен Стефанов на Християн, също бил поет от Петкова, а въпросният Стефанов се оказва сътрудник на кантората, осъществил първоначалната връзка с Християн и роднините му. Договорът пък е подписан от Християн с ... пръстов отпечатък. Той самият признава, че е неграмотен.

Сестрата на Християн – Емилия, твърди, че той знае, че делото се води за много повече пари, отколкото взема Християн. Тя също е посочена като ищец от адвокатската кантора на Стоян Чаталбашев, отново по иск за стойност 200 000 лева. Емилия е категорична, че от адвокатската кантора им дали 25 000 лева "на ръка" - на трима души, на месечни вноски. Тя каза и, че на семейството им пратили "мутри" - десетина души, водени от въпросния Румен Стефанов, защото той следял да им се отпускат пари и се оказало, че тези пари се считат за заем. По думите на Емилия и роднините ѝ, Стефанов поискал парите да бъдат върнати с лихва. А Християн посочва, че с 25-те хиляди лева, които той получил, искал да си строи къща и мислел, че това е заем, а не цесия.

Лимит от 5000 лв. за емоционални вреди при смърт от ПТП за "далечни" роднини като братя и сестри

Лимит от 5000 лв. на обезщетенията за неимуществени вреди при смърт на близък по задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще...

Позицията на юридическата защита

Първият въпрос, с който адвокат Стоян Чаталбашев се сблъска, е защо в преписката за делото на Християн е вписан фиктивен адрес. Отговорът – не мога сега да кажа, трябва да се запозная с преписката (бел. ред – адресът е посочен от Община Ябланица в удостоверението, че Християн и роднините му са наследници на Марин Райков). И обърна нещата към застрахователния сектор – щял да отговори на всички въпроси, когато Ахчиева провери дали "някои застрахователни компании имат 50 запора на банкови сметки, не си плащат щетите в срок, плащат щети от кешова сметка, защото нямат пари в техните сметки", а са институции в сектора. По думите на Чаталбашев, адвокат Евелин Петкова е в майчинство и че не била подписала договора за цесия с Християн в качеството си на адвокат – той нищо не знаел за това. Юристът обяви и, че не знае нищо за случая, при който Румен Стефанов отишъл при Християн и роднините му и почнал да иска обратно дадените по цесия пари.

Що се отнася до Петкова, тя обясни, че неведнъж съжалявала за този договор и всъщност Християн и роднините идвали и я молели за пари. На въпрос дали има банкови нареждания за преведени 9 999 лева на Християн, отговорът беше – нека погледна, мина доста време. Петкова подчерта, че сключила договора като физическо лице – точно тезата и на адвокат Чаталбашев, но на въпрос откъде тогава знае, че има заведено дело за 200 000 лева от кантората на Чаталбашев, тя отговори, че не криела, че е адвокат. И добави, че я било срам, че действала зад гърба на адвокат Чаталбашев.

Не само, че не адмирираме такива действия, а се борим с това, увери председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова. Би следвало сами да изчистим тези лица, които петнят името на адвокатската полиция, уточни тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com