На първа инстанция съдът забрани на ЦГМ да налага и събира глоби в синя и зелена зона

23517
На първа инстанция съдът забрани на ЦГМ да налага и събира глоби в синя и зелена зона
Снимка: БГНЕС

Искът на областния управител на област София-град Росен Малинов по отношение на статута на Центъра за градска мобилност за налагане и събиране на глоби в синя и зелена зона в столицата беше уважен от Административния съд в София.

Делото беше заведено заради спор може ли търговско дружество, каквото е ЦГМ, въпреки че капиталът му е 100% общинска собственост, да упражнява дейността по текстовете „Паркиране” и „Контрол и санкции” в Наредбата за организация на движението на територията на Столична община (НОДТСО) без обществена поръчка. Така приходите от глобите отиват директно в дружеството, а не в общинския бюджет. Другият спор беше относно това дали СОС може да упълномощава ЦГМ да извършва дейност по "Паркиране" и "Контрол и санкции".

СОС: Със законова промяна узакониха монопола и непрозрачността на Центъра за градска мобилност

Ново обвинение за лобизъм към Столична община отправи Софийския обществен съвет (СОС). Според СОС от 1 юли тази година „Център з...

Съдът излезе с решение по дело 11395/2013 г. и отмени като незаконосъобразни текстовете от наредбата за паркиране, с които Столичният общински съвет (ЦГМ) упълномощава „Център за градска мобилност” ЕАД да извършва оперативните дейности по вдигане с паяк и задържане със скоба в „синя и зелена” зони.

Съгласно решението на Административния съд в София режимът за локално паркиране, валиден за живущите в зоните, е нищожен. Това налага предприемането на спешни мерки от местния парламент за създаването на работещ, стабилен и приемлив за гражданите регламент, който да уреди трайно тези обществени отношения.

„От септември миналата година в София са приети нови правила за паркиране, но кметът не е издал съответните заповеди за прилагането им. Делото, инициирано от областния управител на Област София, към което се присъединихме и ние, спря само частите от наредбата, касаещи локалното паркиране и правомощията на търговското дружество „ЦГМ” ЕАД, но не и възможността да бъде въведен общия режим на почасово платено паркиране. Така на теория „синя” и „зелена” зона в момента не действат и всякакви санкции или плащания на услуги в тях са незаконни”, твърдят от Софийски обществен съвет, които първи алармираха за случая.

Решението на първата инстанция подлежи на оспорване пред ВАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, а тепърва предстои да се гледа делото на гражданите срещу цените за паркиране в столицата.

ЦГМ готви скоби и за автомобилите пред частните гаражи, алармира гражданска организация

Граждани алармират за нова офанзива на търговското дружество „Център за градска мобилност” ЕАД. Инспекторите с жилетки пост...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com