На първо четене: Приеха актуализация на бюджета на НЗОК, поема се надлимитната дейност на болниците

3432
На първо четене: Приеха актуализация на бюджета на НЗОК, поема се надлимитната дейност на болниците
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие единодушно на първо четене актуализацията на бюджета на Здравната каса. С промените се позволява НЗОК да разплати на болниците до 75 милиона лева от надлимитната дейност за предходни години.

Те са за отчетена, но неплатена от касата дейност за 2015, 2016 и 2017 година. Общо непоетата от НЗОК надлимитна дейност е за около 135 милиона лева без лихвите, сочат данните на касата.

Депутатите обсъждат промени в бюджета на НЗОК и на ДОО

Депутатите ще разгледат промени в Закона за бюджета на Здравната каса и на държавното обществено осигуряване. И двете промени са свърза...

Разплащането на част от парите стана възможно, след като се оказа, че заради пандемията НЗОК няма да може да похарчи около 300 милиона лева от планирания си бюджет за 2020 година. С останалите средства бяха увеличени с около 10 на сто цените на почти всички дейности, за които касата плаща.

Увеличение има и в клиничните пътеки, а тази за COVID-19 се повишава двойно.

Разисквания

И от опозицията, и от „Обединени патриоти" обаче препоръчаха още догодина да отпаднат лимитите за болниците, за да не стига до трупане на задължения на касата към лечебните заведения за отчетена и извършена дейност.

Между 15-20 милиона лева разминаване видя социалистът Румен Гечев в задълженията на лечебните заведения. Между първо и второ четене той поиска пълна справка с данните. Системата е сбъркана, защото очевидно това финансиране така не може да продължи, според червения депутат. Оценка Среден (3) постави той на управлението на здравеопазването.

За еднакво лечение на коронавирус едни болници получават 1200 лева, други - 766

Нито една от общинските болници в Златоград, Мадан и Девин не е сключила договор за лечение по клинична пътека №104 за лечение на корон...

„Подкрепяме промените заради хората, които работят в лечебните заведения", обяви Нигяр Джафер от ДПС. Тя припомни, че болниците заведоха редица дела за неизплатената дейност за 2015-2017 година, а много от тях са и спечелени, като лихвите са за над 85 милиона лева.

Затова според нея една от причините за актуализацията е НЗОК да постигне извънсъдебно споразумение и да не плаща лихви и разноски по делата. Другата причина е „неистовото желание да се харесате на хората, които протестират и да се борите за любовта на съсловието".

„Трябва да се върне дебатът трябва ли да има лимити, несериозно е да се твърди, че лимити има, защото няма електронна система", коментира Джафер. Според нея лимитите трябва да отпаднат.

Надяваме се това да стане още при следващата бюджетна процедура, допълни колегата й Хасан Адемов. Така смята и Калин Поповски от „Обединени патриоти" – че в рамките на следващите 2 месеца трябва да се изработят нови правила, така че да няма лимити или поне да не се натрупват надлимитни дейности.

Допълнителните пари трябва да отидат за повишаване на заплатите на работещите в лечебните заведения, призова Нигяр Джафер. Това няма как да стане, защото повечето от тях имат дългове и по закон постъпленията трябва да отиват приоритетно към кредиторите, отвърна обаче Георги Михайлов от БСП.

Болници продължават да искат пари за PCR тест от пациенти, въпреки че се плаща от НЗОК

Болници продължават да искат от пациентите си да си платят за PCR тест за коронавирус, преди да ги приемат, въпреки че изследването веч...

От ГЕРБ не се съгласиха, че актуализацията на бюджета на Касата е „политика на парче“, а депутатът от партията Лъчезар Иванов заяви, че промяната ще даде възможност да се погасят половината от задълженията към болниците, които към момента висят неразплатени.

Подкрепа дойде от по-малкия коалиционен партньор „Обединени патриоти“, откъдето определиха решението като „глътка въздух“ за лечебните заведения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com