Над 2 млн. лв. глоби за фирми, изпълняващи поръчки в София, в Пловдив няма глобени

1250
Над 2 млн. лв. глоби за фирми, изпълняващи поръчки в София, в Пловдив няма глобени
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Глоби в общ размер на над 2 100 000 лева е наложила Столичната община през 2018 г. на фирмите, ремонтиращи обекти и улици в града. В Стара Загора, пък, строителите, саниращи обекти, са отнесли санкции за близо 270 000 лева. Във Варна погнаха сметосъбиращите фирми, а в Пловдив няма глобени. Това сочат данни за наложените глоби от общините, предоставени на "Монитор".

По-голямата част от санкционираните в София са отнесли глобата заради некачествени или забавени ремонти. Пример за такъв е реконструкцията на централната улица „Граф Игнатиев“. Въпреки че ремонтът все още продължава, строителният надзор е глобен със 100 000 лева. Мотивът за наложената санкция е допуснати пропуски. При извършване на надзора не са били констатирани неравности по настилката на улицата. От общината се заканиха, че това е първата и последната глоба за надзора, а при повторен пропуск ще бъде прекъснат договорът.

Солени глоби очакват дрогираните шофьори

2000 лв. е глобата на водачи на МПС, които карат след употреба на наркотични вещества. Освен това на шофьорите, хванати с дрога, ще им ...

Малко преди това, на самата строителна фирма ("Джи Пи Груп") беше наложена глоба в размер на 50 000 лева заради бетониране на стари дървета. Тепърва ще се изяснява дали изпълнителят следва да бъде санкциониран и заради забавяне на ремонта. Преди дни стана ясно, че срокът за приключване на ремонтните дейности, които трябваше да финишират през март тази година, е удължен със 79 дни. Причина за удължаване на периода е, че работата бе спряна в рамките на 48 дни заради зимните студове. И още 31 дни са признати от надзорната фирма за неработни, също заради лоши метеорологични условия.

В Стара Загора общината е подгонила фирмите, спечелили обществени поръчки по националната програма за енергийна ефективност. Със около 118 000 лева по-малко е платено, например, на ДЗЗД НПЕЕ - Стара Загора, по договор от юли 2016 г. По този договор са били констатирани близо 240 календарни дни забавяне. На малко над 86 000 лева пък възлиза неустойката за ДЗЗД „Еко Терм“, чието закъснение е в рамките на 174 дни. Два пъти е било глобявано „Термикс“ ЕООД, като там сумите, които трябва да бъдат платени, са в размера между 2 300 лева и 10 000 лева. Близо 24 000 лева са неустойките за „Трейс София“ ЕАД за закъснение от 50 дни. Близо 1,4 млн. лв. е глобата, наложена на ДЗЗД „Железник“ - Стара Загора, което е изпълнявало договор от 2011 г. за реконструкция, ремонт и благоустрояване на уличната мрежа в квартал „Железник“. Санкцията тук е заради 68 просрочени дни. Към днешна дата продължават да се трупат суми за глоби върху ДЗЗД „Красива България“. Тук закъснението е с месеци. Дълго се бави реализацията на проекта за преобразяването на пешеходната зона в града на липите.

Във Варна най-големите санкции, които са в размер до 100 000 лева, са налагани на фирми, отговорни за сметосъбирането в града, както и за неизпълнение на задълженията по снегопочистването. Глобени са и организации, които са продължили да извършват строежи по обекти, въпреки стартиралия туристически сезон и издадената кметска забранителна заповед за спиране на ремонтните работи.

Има и случаи, в които са били санкционирани дори общински фирми нарушители. Като пример местните жители посочват общинската фирма „Пазари“ - заради разкопаването на улично платно зад пазар „Чаталджа“. Сигналът бил подаден от граждани, живеещи в съседна кооперация. Причината за извършване на ремонтните дейности била подготовката за поставяне на фундамент за навес, който трябвало да покрие пет търговски маси на дружеството. За целта било необходимо да се излеят основите на съоръжението и затова се наложило пробиването на асфалта на няколко места. Контрольори на районното кметство, които посетили мястото на сигнала, установили незаконното прокопаване и съставили акт на общинската фирма за увреждане на инфраструктурата.

Славка Чакърова: С въвеждането на глоби кметовете ще сме в позицията на потенциални нарушители

Несправедливо е, според мен, да се глобява кметът за това, че не е реализирал нещо в населените места, тъй като няма съответните приход...

Според доклада, глоби в Пловдив не са били налагани през 2018 г. От началото на годината до момента в инспектората са получени една 4 - 5 сигнала за нарушения на фирми, които работят по общински обекти, които представляват предимно пътища. По сигналите са извършени проверки, като служители на Общинския инспекторат са отправили предупреждения към техническите ръководители на обектите и до глоби не се е стигнало, тъй като фирмите са отстранили нарушенията. Пример за нарушение от Пловдив е сигнал за частна фирма, чиито камиони разнасяли кал от булевард, на който се извършвал ремонт. Времето било лошо и валяло дъжд. След отправеното предупреждение, от фирмата са отстранили пропуска.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com