Над 50 организации официално поискаха президентско вето на административния кодекс

1576
Над 50 организации официално поискаха президентско вето на административния кодекс
Снимка: Президентство на РБ

Над 50 правозащитни и и екологични организации вече официално сезираха президента Румен Радев с искане да наложи вето на новоприети изменения в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), които според тях ограничават и нарушават фундаментални правата на гражданите и демокрацията.

Промените бяха приети окончателно от парламента миналата седмица и веднага след това неправителствените организации обявиха, че ще искат вето от държавния глава.

"Демократична България" иска от Радев вето върху промените в АПК

"Демократична България" настояват президентът Румен Радев да наложи вето върху промените в Административнопроцесуалния кодекс - АПК. С...

Сред организациите са фондация "Програма достъп до информация", Асоциация на парковете в България, Екологично сдружение "За Земята", Български хелзинкски комитет, Институт за пазарна икономика, Български институт за правни инициативи и др.

"Смятаме, че това е един от най-мощните удари върху демократичната система и защитата на основните права на гражданите и юридическите лица от 1989 г. досега и представлява сериозна крачка назад в посока на авторитарната държава, в която липсва адекватен контрол върху законността на актовете и действията на администрацията и върховенство на закона", казват в искането си до Радев организациите. Те допълват, че с измененията се ограничава правото на достъп до административно правосъдие, като много от делата се превръщат в едноинстанционни, а при тези, които остават двуинстанционни, държавните такси по жалбите се увеличават многократно.

Сдруженията подчертават и важността на административното правосъдие, което е от фундаментално значение за защита на основните права на гражданите и фирмите. И обхваща защитата на права като: правото на достъп до обществена информация, правото на защита на живота, здравето и околната среда, правото на защита от дискриминация, правото на защита на личните данни, защита правата на детето, осигурителни и данъчни права и др.

Един от аргументите за искане на президентско вето е, че законопроектът е приет при изключителна непрозрачност и процедурни нарушения. Изменения са внесени без действителна оценка на въздействието и финансова обосновка. Не е извършвано проучване и оценка по отношение капацитета на съдилищата и евентуални проблеми при злоупотреби с жалби, каквито се твърдят в мотивите. Без отговор е останал въпросът защо при намален брой дела с тези отпреди 5-6 години и увеличен брой съдии графикът на делата във ВАС понастоящем е много по-забавен. Организациите отбелязват, че текстовете за изменение на АПК са работени "на коляно" и в нарушение на Правилника на Народното събрание.

Освен това редица съдебни производства се превръщат в едноинстанционни. "По този начин се създава и невъзможност за уеднаквяване на практиката по прилагането на закона в тези случаи, в нарушение на чл. 125, ал. 1 от конституцията и се отварят вратите за феодализация на административното правораздаване", се казва в искането до президента.

НПО предупредиха за абсурдни закони, които ни оставят без охрана на водоеми и без правосъдие

Традиционно се случват спешни промени в различни закони преди лятна ваканция, без гражданското общество да има време за реакция, а само...

Организациите подчертават, че без финансова обосновка и оценка на въздействието се увеличават многократно дължимите държавни такси по касационни жалби. "Увеличението за гражданите е 14 пъти, а за юридическите лица с нестопанска цел като сдруженията на граждани увеличението е 70 пъти. Освен това за пръв път в историята на административното правосъдие ще се събират държавни такси като процент от материалния интерес, като гражданите, търсещи защита, в тези случаи ще бъдат натоварвани да плащат такси в размер до 4500 лв.", отбелязват сдруженията. Според тях таксите не са съобразени с доходите на населението.

"Въвеждането на държавни такси, изчислени на основата на материалния интерес, е в посока обратна на политиката на Европейския съюз за включване на оценката на екосистемните услуги в държавното управление. Опасността от начисляване на такава такса е тъкмо при дела, свързани с оценка въздействието върху околната среда на проекти в сферата на енергетиката и транспортната инфраструктура, където е основният корупционен риск. Допълнителен проблем е въвеждането на такси при касационно обжалване от публични институции, които ще ги плащат от бюджета, но при неблагоприятен изход от делото ще искат присъждането им и така ще се създаде допълнителен проблем за жалбоподателите", продължава писмото на организациите до президента.

Те допълват, че без никаква разумна причина и въпреки изразената воля от общото събрание на съдиите от Върховния административен съд (ВАС) касационните производства ще се разглеждат по принцип в закрити заседания. Отбелязват, че разглеждането на въпроси по същество без участието на страните в процеса е безпрецедентно и е в нарушение на принципите за състезателност и справедлив процес.

Писмото до Радев завършва с това, че "под благовидния предлог за въвеждане на електронно правосъдие бяха въведени нови задължения за жалбоподателите и адвокатите им, което препятства достъпа до правосъдие. Ние подкрепяме въвеждането на електронно правосъдие, като то трябва да създава нови възможности, например за обмяна на книжа по електронен път, а не нови задължения и тежести. Внедряването на нови технологии по метода на робството, а не на свободата, изразява възглед за правото на жалба като процес на молене, характерен за тоталитарната държава, а не като свободно упражняване на основно право".

Миналата седмица и "Демократична България", и "Правосъдие за всеки" сезираха държавния глава с искане да наложи вето на измененията в АПК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com