Над 700 потенциално опасни язовира у нас, какво означава това

6578
Над 700 потенциално опасни язовира у нас, какво означава това
Снимка: БГНЕС

734 са потенциално опасните язовира у нас с най-висока степен на риск (или първа степен на потенциална опасност), 224 са със значителна степен, а 675 язовира са с ниска степен на риск. Това показват междинни данни от проверка на ДАМНТ на всички големи язовири в България. До момента са проверени основно съоръженията в Северна България - без Видин и Търговище. Според председателя на Агенцията, най-вероятно броят на потенциално опасните язовири ще се удвои до края на проверката.

Какво означава това?

"Това означава, че при евентуално авария, климатични промени, земетресения тези язовири биха могли да причинят проблеми със здравето и живота на населението по поречието, би пострадала инфраструктурата и предприятия.", заяви пред Btv Петър Горновски председател на ДАМНТ.

"Един язовир с висок вторичен риск на опасност не означава по никакъв начин, че непременно се нуждае от ремонт или укрепителни работи. Това са различни неща. Едното е какво е състоянието на съоръжението към момента с оглед нормативната уредба, а другото – степента на потенциална опасност – това е вторичният риск. Ако се компрометира това съоръжение, неконтролирано и нещо се случи с него – има ли риск за население, инфраструктура и пр.", обясни и проф. Димитър Кисляков, хидроинженер, преподавател в УАСГ.

Тези, които се нуждаят от спешен ремонт, ние преди 2 години ги дадохме. Това са повечето малки язовири, продължи председателят на ДАМНТ. "Тези сега, които проверяваме са големи язовири – с от 5 до 15 метра стена или над 15 м стена и с над 3 млн. кубика воден обем. Като язовир Искър, които при инцидент биха могли да причинят тежки щети."

МОСВ: Язовир „Бели Искър“ е в изправност

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров посети язовир „Бели Искър“, за да се запознае с резултатите от водолазн...

"Всяко едно такова съоръжение е в рамките на инфраструктурната сигурност на всяка държава. Не можем да кажем, че са „цъкаща бомба“. Особено най-големите 52 язовира – те си имат екипи, всеки ден се наблюдават и пр. Всички други имат оператори, които се грижат за тях, обследват ги и внимават.", обясни Горновски.

Той даде пример с две области в страната - Хасково и Кърджали.

"Потенциално опасни язовири има във всички области с различна концентрация. От 6 844 водоема – язовири в цялата страна, при тях са над 3 000 язовира. Там областните управители имат тежка задача. В Кърджали са над 1000, а в Хасково над 2 300 язовира. Но примерно в Хасково голяма част от тези 2300 язовира са малки, строени за поливни нужди на населението, за водопой. Те при всички случаи отиват към потенциално неопасните.", подчерта Горновски.

Голям е проблемът, че общините не могат да поддържат финансово и оперативни водоемите.

Язовир "Бели искър" се нуждае от ремонт

Редица язовири отиват на засушаване, Ревизоро обещава да не се повтори случая "Нено Димов"

Има ли опасност от воден режим за много хора заради пресъхване на язовири? Сигналите за такова нещо става все по-силни. Нова телевизия...

 

Водоемът край село Бели Искър е открит преди около 80 години.

"През 2015 г. се разглеждаше идеен проект. 2018 г. трябваше да има техническо задание за работен проект. Собствеността се изяснява, административни процедури текат и там нищо не се случва. До кота преливкник не се пълни, защото ако се използват последните 3 м до тази кота, той няма да може да издържи земетресение по сегашните изисквания. Когато е строен, не са взети предвид сеизмични активности. За да е по наймодерните изисквания, трябва да е по-ниска кота, преди да се ремонтира", каза проф. Кисляков.

Той обясни още, че това не означава нова стена.

"Някои проектни варианти предвиждаха да бъде надстроена стената. Просто безброй експертизи за доказали, че тази сена има нужда от ремонт", обясни Кисляков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com