Най-важните новини за деня: 12 декември 2023 г.

3940
Най-важните новини за деня: 12 декември 2023 г.
Снимка: Ивайло Мирчев/Facebook

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 12 декември 2023 г.

ВИДЕО: ДЕМОНТИРАТ МОЧА, ГРАЖДАНИ И ПОЛИЦИЯ СЕ СЪБИРАТ ПРЕД ПАМЕТНИКА

Демонтирането на Паметника на съветската армия започна тази сутрин. Кран се издигна над МОЧА, а постепенно в Княжеската градина започнаха да се събират граждани, които искат да видя на живо историческото събитие. Събитието започна с незцензурно-духовити забележки, както и спорове в направление "не помните, че в България имаше концлагери (по времето на комунизма) - ама защо рушите паметници, гарнирано с "Безбожник, чуждопоклонник, мисирка, сатанистки (атлантически) урод" по адрес на влогъра Любомир Жечев". Изява има и от ПИК, на които им се привижда навсякъде "Америка за България" - тяхната репортека се прояви, докато Иво Дошев правеше в интервю за ПИК алюзия между Баташкото клане и МОЧА.

ПРОКУРАТУРАТА СПРЯ ДЕЛОТО, ПО КОЕТО БОЙКО БОРИСОВ И ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ БЯХА АРЕСТУВАНИ

Делото за изнудване на бизнесмена Васил Божков от бившия премиер Бойко Борисов и някогашния финансов министър Владислав Горанов е прекратено, съобщи прокуратурата. Основният мотив е липса на доказателства за извършено престъпление.

"СГЛОБКАТА" СЕ РАЗБЪРЗА - ПОПЪЛВА ПАРЛАМЕНТАРНАТА КВОТА В КС ПРЕЗ ЯНУАРИ (ВИДЕО)

Групите на ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната - Демократична България" в Народното събрание се захванаха със смяната на двама съдии в Конституционния съд от парламентарната квота, чиито мандати са изтекли още през 2021 година.

ДЕНКОВ: ОТЛОЖИХМЕ ТАКСАТА ЗА РУСКИЯ ГАЗ, ЗАЩОТО Е РИСК ЗА ШЕНГЕН (ВИДЕО)

Отлагането на събирането на таксата за транзита на руски газ през България е заради Шенген. Това обяви премиерът Николай Денков, обяснявайки на живо във Facebook на 12 декември, че налагането на такава санкция на "Газпром" носи рискове за влизането ни в Шенгенското пространство.

НИНОВА ОЧАКВА НОВАТА КОНСТИТУЦИЯ ДА ПАДНЕ В КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД

Нито един от текстовете на първо четене в проекта за промени в Конституцията няма да остане същият. Част от предложенията за промени в Основния закон са от компетентността на Велико Народно събрание и те бъдат обявени от противоконституционни в Конституционния съд. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред bTV. 

КУЛТУРАТА НОСИ ПАРИ И ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА ГО РАЗБЕРЕ: НАГЛЕДЕН ПРИМЕР (ВИДЕО)

1,6 млн. лв. от джаз - това е икономическият ефект на фестивала "A to JazZ" през 2023, който радва София вече 12 години, сочи изследване на "Алфа Рисърч" сред 2000 души от общо 60-те хиляди, посетили събитието в София. Ще светне ли лампата на държавата, че културата не само одухотворява, но носи и икономически ползи?

ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ ЛЕВОВЕ ОТНОВО НЯМА ДА СТИГНАТ ДО БЪЛГАРСКОТО КИНО ЗАРАДИ НФЦ

Членове на работна група, назначена от министъра на културата, алармират, че техните предложения за промени в Закона за филмовата индустрия не са включени в общественото обсъждане и не са взети предвид при промените в Закона.

ЗАРАДИ ОРБАН: ЕС СПЕШНО ТЪРСИ ПАРИ ЗА УКРАЙНА ИЗВЪН ЕВРОПЕЙСКИЯ БЮДЖЕТ

Дипломатите на Европейския съюз обсъждат технически предложения за набиране на спешни средства за Украйна извън общия бюджет на блока, докато Унгария държи ветото си над 50-те милиарда евро, предвидени за Киев в специален фонд към многогодишната финансова рамка.

ЕС ИЗМИСЛИ КАК ДА ПРАТИ МИЛИАРДИ ЕВРО НА УКРАЙНА ОТ ЗАМРАЗЕНИ РУСКИ АКТИВИ

Европейският съюз ще предложи да бъдат конфискувани около 15 млрд. евро от прогнозираните печалби, генерирани от замразени руски активи, и да бъдат прехвърлени на Украйна. Новината съобщи Financial Times, позовавайки се на коментар на заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

ЕВРОПА ТРЯБВА ДА СЕ ГОТВИ ЗА ВОЙНА С ПУТИН БЕЗ САЩ

Русия мобилизира своята армия и икономика за продължаващия десетилетие конфликт с Украйна (той се изроди в де факто пълномащабна война от 24.02.22). И ако (или когато) Русия победи Украйна, тя може да продължи натиска си на запад към Балтика, Полша и други страни от източния фланг на НАТО. А Съединените щати, най-влиятелният член на Алианса, може да са безсилни да спрат тези катаклизми.

ПУТИН ГОТВИ РУСИЯ ЗА НОВИ ВОЙНИ: ПОРЕДНИ ВИДИМИ СТЪПКИ (ВИДЕО)

Пускането на вода на две руски ядрени подводници се превърна в едно от новинарските събития в Русия. Става въпрос за можещата да носи и изстрелва крилати ракети "Красноярск" и носителката на междуконтинентални балистични ракети "Император Александър III". Церемонията по пускане на вода беше уважена от руския президент Владимир Путин, който е издирван от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца. Предвидено е подводниците да се присъединят към Руския тихоокеански флот тоест да защитават Далечния изток. Там основен регионален противник на Русия е Япония.

ИДИОТСКОТО В АНАЛИЗИТЕ ЗА УКРАЙНА И ИСТИНСКАТА ОПАСНОСТ, РАБОТЕЩА ЗА ПУТИН

Описанието на войната в Украйна в западното, включително полското, информационно поле, е "люлка" между еуфория и депресия, между преживяването на краен емоционален ентусиазъм и усещането за смъртта на всяка надежда. Такава изолация от реалността ви пречи да видите най-важното. Това е уводът на анализ, публикуван в едно от най-известните полски издания с лявоцентристки уклон - Polityka.

САЩ И УКРАЙНА С НОВА СТРАТЕГИЯ ВЪВ ВОЙНАТА - ЦЕЛТА Е ПУТИН ДА ИСКА СПРАВЕДЛИВ МИР

Американските и украинските военни лидери търсят нова стратегия, която да започнат да изпълняват в началото на 2024 година, за да съживят намаляващата подкрепа за Киев във войната, подпалена от Русия.

ВОЙНАТА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК: ЙЕМЕНСКИТЕ ХУТИ УДАРИХА С РАКЕТА ТЪРГОВСКИ КОРАБ (ВИДЕО)

 

Крилата ракета удари търговски кораб, насочил се към израелското пристанище Ейлят. Според информация в социалните мрежи, това се е случило тази вечер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com