Десетки милиони левове отново няма да стигнат до българското кино заради НФЦ

7825
Десетки милиони левове отново няма да стигнат до българското кино заради НФЦ
Снимка: iStock

Членове на работна група, назначена от министъра на културата, алармират, че техните предложения за промени в Закона за филмовата индустрия не са включени в общественото обсъждане и не са взети предвид при промените в Закона.

Проблемните части от Закона водят до постоянни съдебни дела, започнати след конкурсните сесии, заради които финансирането се замразява. Това води до неусвояване на десетки милиони левове, които са били разпределени за българското кино, но няма да достигнат до него, твърдят от работната група.

На пресконференция в БТА, организирана от асоциации и сдружения от филмовата индустрия в България на тема "Защо ИА "Национален филмов център" връща неизползвани в бюджета милиони левове (над 53 за последните 24 месеца), предназначени за производство на кино в България", Евтим Милошев, Виктор Божинов, Галина Тонева, Георги Чолаков и други изявени български продуценти и кинодейци заявиха, че основни техни предложения за промени в Закона не са приети.

Според организаторите на пресконференцията за 2023 г. ще бъдат върнати около 18 и 19 милиона лева неусвоени средства. "За миналата година неусвоените средства са 26 милиона, за по-миналата - пак 26 милиона. Всички сесии са блокирани с изключение на последната, която се бави", заяви продуцентът Галина Тонева.

Още: Ще гледаме рекорден брой филми на фестивала "Златен ритон" в Пловдив

Защитната теза на НФЦ

Според юрисконсулта на НФЦ Ася Петрова, която беше представителят на Националния филмов център на пресконференцията, по-голямата част от предложенията на работната група са възприети и са били включени в общественото обсъждане, което е приключило на 2 декември. Петрова уточни, че спорните предложения са две - за служебната оценка при формирането на общата оценка в комисията за филмовите проекти в НФЦ, както и предложението за нова формула за оценяване, позната като формула "Камбана".

Още: Съдът решава съдбата на единственото държавното киностудио "Аудиовидео Орфей"

Георги Чолаков - продуцент, оператор и бивш директор на НФЦ, заяви, че това, което е внесено за обсъждане, е доста злонамерено спрямо предложенията на работната група. "Внесеният правилник е твърде различен от този на работната група. Групата е отстранила текстовете в правилника, които противоречат на закона", заяви Чолаков. Един от тях е как точно се оценяват проектите и кои оценки се взимат за крайната оценка на даден проект. Съдебни спорове именно за оценките замразяват конкурсите и средствата остават неусвоени. Работната група предлага нова формула за оценяване на филмите, която обаче според юрисконсулта на НФЦ не е съгласувана с Министерството на културата и трябва да бъде по-ясно дефинирана от работната група.

Неморални практики в сесията за сериалите

Снимка: Actualno.com

Според Виктор Божинов - режисьор на едни от най-гледание игрални филми и сериали в последните години, е имало нагласяне на оценката за определени кандидати в последната конкурсна сесия за сериали. Божинов заяви, че трети проект е допълнително класиран със заповед. "Начинът, по който се оценяват проектите - с една служебна оценка, която няма нищо общо с принципа за сериалите, се прилага, за да може приближени до НФЦ бенефициенти да се възползват", заяви Божинов. Режисьорът каза още, че най-високо оцененият проект е бил подменен чрез служебна оценка, която не фигурира в закона за оценяване на сериалите, а само при оценяването на игралните продукции.

Още: Първият ТВ сериал, финансиран от НФЦ, разказва за семейство психотерапевти

Мнението на финансистите

В дискусията се включи и д-р Диана Андреева - директор на "Обсерватория за икономика и култура", финансист и университетски преподавател, която заяви, че за 2021-2022 г. сумарно не са усвоени около 57 милиона лева, предназначени за създаване на нови български филми. "Когато един публичен ресурс не се усвоява, значи даденият закон не работи добре.", заяви тя. Според Андреева трябва да бъде изготвен анализ за последните три години, в който да се разбере какви са причините да се върнат десетки милиони левове за българското кино и колко са пропуснатите ползи. Тя заяви още, че от функционирането на закона от 2005 г. до днес 98 милиона лева не са усвоени и съответно не са били произведени огромен брой български филми.

Диана Андреева, снимка: БГНЕС

Бившият депутат от ИТН и финансов експерт Любомир Каримански също бе част от пресконференцията и попита кога НФЦ ще даде публичен отговор на одитния доклад на агенцията, в който тя е обвинявана в много тежки неща. Каримански попита и докога НФЦ няма да има устройствен правилник - нещо, което се чака от повече от 5 години.

Снимка: Стефан Августинов

Още: Обявиха кои филми ще получат средства от държавата, лента за Гунди - отхвърлена

Хвалбите на НФЦ

Преди ден от НФЦ пуснаха информация, че агенцията успешно финансира продукции по схема за държавна помощ за възстановяване на разходи за производство на филми, включително сериали. "Може да се каже, че дългоочакваната подкрепа от държавата, която привлича международни инвестиции в киноиндустрията в България, най-накрая работи пълноценно. Очаква се тази мярка да привлече продукции от цял свят, които снимат у нас с наши специалисти, актьори и широк кръг от кино професионалисти, което да прави българската киноиндустрия конкурентна на международната сцена", коментират от НФЦ. Информацията е по повод снимките в България на сериала "За цялото човечество" ("For All Mankind") на AppleTV, който е един от шестте проекта, финансиран от НФЦ по гореописаната схема.

Според НФЦ България се превръща в притегателен център за копродукция на регионално ниво. "С притеснение отбелязваме, че въпреки че всички схеми, които НФЦ администрира, работят, продължава тревожната тенденция за подаване на жалби и блокиране на множество проекти в съдебни процедури. Към днешна дата това са 15 пълнометражни филма, 5 късометражни филма и 2 международни копродукции. За съжаление, тази тенденция има директен отрицателен ефект срещу българското кино. Решаването на този проблем сега е приоритетен за мен", казва директорът на НФЦ Петър Тодоров, цитиран от БТА.

Още: Божествената Невена Коканова: Днес се навършват 85 години от рождението ѝ (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com