Най-важните новини за деня: 16 ноември 2023 г.

5158
Най-важните новини за деня: 16 ноември 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 16 ноември 2023 г.

ПРОТЕСТЪТ СРЕЩУ БФС ЕСКАЛИРА: ПОЛИЦЕЙСКИ БУС ГОРИ В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ (ВИДЕО+СНИМКИ)*

Протестът срещу Българския футболен съюз продължава да ескалира. В центъра на София бе запален автомобил на специализиран режим. По първоначална информация на БНТ става въпрос за линейка*. По-късно обаче се установи, че запаленото превозно средство не е линейка, а полицейски микробус.

ЛЪЧ НАДЕЖДА НАСРЕД АПОКАЛИПСИС: БЪЛГАРИЯ ОСТАНА НА КОСЪМ ОТ ЧУДО СРЕЩУ УНГАРИЯ (ВИДЕО И ГАЛЕРИЯ)

Националният отбор по футбол на България завърши наравно с Унгария и остана на косъм да поднесе сензация в квалификациите за Евро 2024. Насред опразнения стадион "Васил Левски" възпитаниците на новия селекционер Илиан Илиев стартираха ужасно и изоставаха в резултата още в 10-ата минута. Спас Делев обаче възстанови паритета в средата на първото полувреме.

РАДЕВ ОФИЦИАЛНО ОТКАЗА НА ПРЕМИЕРА ДА ОТСТРАНИ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДАНС

Президентът Румен Радев обяви, че е изпратил официален отказ до премиера Николай Денков на искането му председателят на ДАНС Пламен Тончев да бъде отстранен.

ХАОС С ВТОРИЯ ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ. КАБИНЕТЪТ ОЦЕЛЯ ЗАСЕГА, НО БЕЗ ПОДКРЕПАТА НА ГЕРБ И ДПС (ВИДЕО)

Народното събрание отхвърли (засега) втория вот на недоверие срещу кабинета "Денков - Габриел". Впечатление по време на гласуването направи липсата на депутатите на ГЕРБ и ДПС, които са част от (не)коалицията, подкрепяща правителството.

БЮДЖЕТ 2024: НОВ ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ ДО 12,7 МЛРД. ЛВ. И ОЩЕ ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ 2 ГОДИНИ

С проекта на Закона за държавния бюджет на се предвижда максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2024 г., да бъде до 12,7 млрд. лв. С тях от една страна се обезпечава възможност за емитиране на държавни ценни книжа на вътрешния дългов пазар и на международните капиталови пазари.

СМЕТКИТЕ ЗА ЗАПЛАТИ НА ЧИНОВНИЦИТЕ: ВЪРВЯТ МИЛИАРДИ НЕОБЯСНИМО НАГОРЕ

Рязко увеличение на парите, които се дават за заплати в държавната администрация - това показва сравнението между публикуваната в края на юни към бюджет 2023 средносрочна бюджетна прогноза и числата, залегнали в мотивите към проектобюджет 2024. Разходите за заплати са един от показателите с голям ръст в проектобюджет 2024 и с много голямо неизпълнение в посока нагоре в бюджет 2023, коментира в. "Сега".

ГОТВИ СЕ: ВРЕМЕНЕН МОРАТОРИУМ ЗА ОТКРИВАНЕ НА НОВИ БОЛНИЦИ

С промяна в Закона за лечебните заведения се предлага налагане на мораториум върху създаването на нови лечебни заведения за болнична помощ (болници) и комплексни онкологични центрове. Да се преустанови също разрешаването на нови медицински дейности на лечебни заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове. Срокът за тези ограничения е до края на месец май 2024 г., когато се предвижда Министерският съвет по предложение на министъра на здравеопазването да утвърди актуализираната Национална здравна карта.

ГРИПЪТ ИДВА, ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ": КОИ ГРИПНИ ЩАМОВЕ НИ АТАКУВАТ ТАЗИ ЗИМА

Грипните щамове, които се очакват тази година, са „Виктория“, „Уисконсин“ и „Дарвин“. Грипът идва, а ваксината помага. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му „Дарвин“ има по-висок потенциал за разпространение, тъй като хората рядко са се срещали с него.

ПАРЛАМЕНТЪТ РЕШИ СПОРА ЗА ДЕРОГАЦИЯТА - НЯМА ДА СЕ ПРЕКРАТЯВА ВЕДНАГА

Народното събрание реши засега въпроса с отпадането на дерогацията за внос на руски петрол от "Нефтохим Лукойл Бургас". На днешното си заседание депутатите отхвърлиха предложението на Делян Добрев от ГЕРБ дерогацията да бъде отменена веднага. Така тя трябва да се запази до 1 октомври 2024 г.

ДЪРЖАВАТА: ДЕРОГАЦИЯТА ЗА РУСКИЯ ПЕТРОЛ НЕ ТРЯБВА ДА ПАДА ПРЕДИ 1 МАРТ 2024 Г. (ВИДЕО)

Ако дерогацията за руския петрол отпадне преди 1 март 2024 г., това ще донесе огромен риск за липса на горива и високи цени по бензиностанциите. Това обявиха премиерът Николай Денков и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, позовавайки се на доклади на службите, Министерство на икономиката и представителя на държавата в "Лукойл Нефтохим".

ДЕНКОВ С ПЛАН КАК "ЛУКОЙЛ" ЩЕ ПРЕМИНЕ НА НЕРУСКИ НЕФТ, СТРАХУВА СЕ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИ КАПАН (ВИДЕО)

Премиерът Николай Денков съобщи след заседанието на Съвета по сигурността към Министерски съвет, че дерогацията за руския петрол, от която се възползва "Лукойл Нефтохим", не трябва да отпада преди 1 март 2024 г.

НС ПОПРАВИ ГРЕШКА С ТРАНЗИТНАТА ТАКСА ЗА РУСКИ ГАЗ. ЕДИНСТВЕН ДЛЪЖНИК СЕ ОКАЗА "БУЛГАРГАЗ"

Таксите върху транзитите на природен газ от Русия, минаващи през България, няма да се плащат от операторите на газопреносната мрежа, а от крайните потребители. Това реши Народното събрание на първо и второ четене.

НИКОЙ НЕ ОЦЕЛЯ: НОВИНИ В ЦВЕТИСТО ВИДЕО КАКВА ЦЕНА ПЛАЩАТ РУСНАЦИТЕ В УКРАЙНА

Последните два дни от войната в Украйна ще бъдат запомнени с новини за леко намаление на интензивността на боевете – по 60-65 бойни сблъсъка дневно според данните на украинския генщаб, но свирепостта на битките си остава изключително висока. Най-горещите направления безспорно са Авдеевка, източният бряг на река Днепър в Херсонска област и Бахмут.

ВОЙНАТА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК: ИЗРАЕЛСКАТА АРМИЯ ОТКРИЛА ТУНЕЛИ НА ХАМАС ПОД БОЛНИЦА АЛ-ШИФА (ВИДЕО)

Израел твърди, че е открил "активна тунелна шахта" в болничния комплекс Ал-Шифа в град Газа. „Днес тунелната инфраструктура на Хамас беше разкрита вътре в болницата“, каза израелската армия в изявление, което също включва снимка и видео.

 "ТЕХНОЛОГИЧНА ИЗНЕНАДА": КИТАЙ И РУСИЯ СА ПРЕД САЩ ПРИ ИЗСЛЕДВАНЕТО ЗА НЛО?

Бивш старши учен в Агенцията за разузнаване на отбраната стана 10-ият в списък на бивши правителствени служители, военни офицери и учени, които публично са заявили (или предположили), че правителството на САЩ е открило поне един неидентифициран летящ обект (НЛО).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 12 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 12 май, 2024 г. (неделя)

Новинитe: Най-важното за деня, 11 май

Хаос, гафове и протести: новата транспортна схема в София

Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в София

БДЖ с важни новини: Ето къде и какви са промените във влаковете от 13 май

Коментар №3 на седмицата: Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Коментар №2 на седмицата: Феновете на Путин в Грузия да слушат Каспаров, защото Зимата идва и при тях

Коментар №1 на седмицата: Кампания като слънце, въпросът е кой стои в сянката

"Влязох им остро с бутонките": Гвоздейков обещава скоро кошмарите с БДЖ да са само лош спомен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com