Държавата: Дерогацията за руския петрол не трябва да пада преди 1 март 2024 г. (ВИДЕО)

7553
Държавата: Дерогацията за руския петрол не трябва да пада преди 1 март 2024 г. (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Ако дерогацията за руския петрол отпадне преди 1 март 2024 г., това ще донесе огромен риск за липса на горива и високи цени по бензиностанциите. Това обявиха премиерът Николай Денков и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, позовавайки се на доклади на службите, Министерство на икономиката и представителя на държавата в "Лукойл Нефтохим".

Петков говори пред медиите след проведеното заседание по Съвета по сигурността в Министерски съвет. "Стана ясно, че срокът до септември 2024, като оптимален, се потвърди. Но теоретично минимален срок може да бъде потенциално 1 март 2024. Всичко преди 1 март носи реален риск според министъра, службите и постоянния представител - риск за повишаване на цените на българския пазар и несигурност на доставките", заяви Петков.

"Ние сме готови да прецизираме датата от 15 март на 1 март като теоретично възможна, но всичко друго преди тази дата би донесло необосновани и огромни рискове", каза още той.

Още: ПП-ДБ предлага дерогацията на "Лукойл" да отпадне на 15 март (ВИДЕО)

Поетапно преминаване към неруски нефт

Припомняме, че "Лукойл Нефтохим" се ползва с дерогация за руския петрол до октомври 2024 г. От ГЕРБ и ДПС искат тя да бъде премахната възможно най-скоро заради доклада на Центъра за изследване на демокрацията, в който пише, че бургаската рафинерия на "Лукойл" е заобикаляла санкциите срещу Русия и режимът на Владимир Путин се е обогатил с 1 млрд. евро само за периода март-юли 2023 г.: По-скъпи горива в България: Защото "Лукойл" изнася непозволено, според експертен анализ.

Вчера, 15 ноември, енергийната комисия в Народното събрание отхвърли предложението на ГЕРБ-СДС за отмяна на дерогацията в тридневен срок.

Междувременно премиерът Николай Денков съобщи, че оптималният план е рафинерията постепенно да премине към неруски петрол. В случай че Народното събрание реши да разгледа и приеме законопроект от 10 ноември 2023 г., при наличната информация минималните срокове за поетапно премахване на дерогацията са: след 31 декември 2023 г. не повече от вносен 50% руски нефт; след 31 януари 2024 г. - не повече от вносен 25% руски нефт, от 1 март – изцяло неруски нефт.

"Всяко съкращаване на сроковете повишава рисковете от нарушаване на оперативната дейност на „Лукойл Нефтохим“ и повишава риска от покачване на цената на горивата", заяви министър-председателят на отделен брифинг в Министерски съвет.

Денков подчерта, че няма противоречие между този план и изявлението на Кирил Петков - двете позиции са едни и същи.

Още: Денков с план как "Лукойл" ще премине на неруски нефт, страхува се от политически капан (ВИДЕО)

Колко данъци се очакват от "Лукойл"?

Според Петков ще има данъчни постъпления в българската държава от страна на "Лукойл" за близо 400 млн. лв. до края на годината и между 50 и 100 млн. до март месец 2024 г. "Така че не виждаме абсолютно никакъв смисъл дерогацията да се прекъсне в следващите три дни", обяви той.

Снимка: БГНЕС

"Независимо от политическата реторика, която ще бъде изказана в следващите дни, ще отстояваме интереса на българските граждани – това е единственият ни приоритет. Едновременно с това сме „за“ най-бързото прекратяване на паричните потоци за Путин, но това не трябва да става за сметка на необосновани рискове за българските граждани", гласи позицията на ПП-ДБ.

Още: Губене на време: ГЕРБ-СДС излязоха от съвета при премиера

Защо Пеевски и ГЕРБ си тръгнаха ядосани?

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, а също Делян Добрев и Десислава Атанасова от ГЕРБ, напуснаха преждевременно заседанието. "За мен беше важно да остана до края, за да чуя всички експертни мнения, преди да имам крайно мнение за нашето политическо поведение. Всеки един депутат е длъжен да се запознае с цялата информация. Тръгвайки си по-рано, до голяма степен изпуснаха част от докладваната информация", каза Петков.

Още: Делян Пеевски: "Коалицията Путин" се роди от ПП, "Възраждане" и БСП

ГЕРБ и ДПС заговориха за слаб контрол на Агенция „Митници“ и нарушаване на санкциите от страна на "Лукойл", но според Кирил Петков митниците имат възможност да контролират износа и сега правят насрещни проверки с държавите, свързани с този износ, по две категории. "За бензин и дизел – само Украйна, за другите държави, където се изнасят продукти с екологични рискове, трябва да се препотвърди, че всеки такъв износ има това съдържание", каза той.

Пеевски пък определи, че ще има „чудовищна далавера“ при продължаваща дерогация. "Абсолютно не. Това, което аз чух, е, че базовият петрол на рафинерията винаги е бил руски. Между спада на първите 50% (т.е. преминаването към неруски петрол – бел. ред.) и спада на вторите 50% има голяма разлика. Защото при първите 50% има смес с руския петрол, а при вторите трябва самата база да бъде сменена, което изисква технологично време. Затова е и срокът 1 март 2024 г., обоснова се представителят на държавата в „Лукойл“", каза Петков.

Още: Използва ли се дерогацията на "Лукойл" за предизборна ротация в сглобката: Говорят политолози

Десислава Атанасова и Делян Добрев, както и Пеевски, споменаха, че имало нова коалиция ПП-ДБ, „Възраждане“ и БСП. „Политическият капан, в който се опитват да ни вкарат, е, че ако ние сме отговорни за българските граждани и спазим сроковете на експертите, да ни обвинят, че защитаваме руските интереси. Ако не сме отговорни, гласуваме с тях и се качат цените по бензиностанциите, нашето правителство ще бъде обвинено за вдигане на цените. Този капан се използва от двете посоки – да имаме политически загуби. Но ние никога не сме слагали политическата си репутация пред истинския интерес на българските граждани. Аз няма, като съпредседател на ПП, да разреша да се вкарва цялата държава в риск. Моят устрем е да намалим паричните потоци за режима на Путин, но не в ущърб на българските граждани. Няма да допуснем недостиг на дизел и бензин, нито цените по бензиностанциите да се качат, само защото някой се опитва да прави политически заигравки", завърши Кирил Петков.

Още: Денков: Не съм давал поводи да се мисли, че действам в подкрепа на Путин

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика