Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

2819
Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 18 март 2024 г.

МАРИЯ ГАБРИЕЛ ВЗЕ ПЪРВИЯ МАНДАТ И ПОИСКА ДА ГОВОРИ С ПРЕЗИДЕНТА (ВИДЕО)

Държавният глава Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ на Мария Габриел. Президентът заяви, че има 7 дни за представяне на състав на Министерски съвет.

КИРИЛ ПЕТКОВ КАЗА НА БОРИСОВ КАКВО ЩЕ ЗАГУБИ БЪЛГАРИЯ С ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ

„Днес по Конституция Мария Габриел може да вземе папката от президента и имаме още седем дни да довършим коалиционното споразумение. Нищо не предполага да се върне папката по обяд и да се отиде на нови предсрочни парламентарни избори“.  Това заяви пред bTV бившият премиер и настоящ съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков. С важно уточенение специално за Бойко Борисов - ако сега отидем на предсрочни избори, губим еврозоната, губим възможността за реформа на регулаторите и службите.

ГЕРБ РЕШИ ДА ПОДПИШЕ СПОРАЗУМЕНИЕ С ПП-ДБ, БОРИСОВ ПОЛУЧАВА МИНИСТРИ В НОВИЯ КАБИНЕТ

ГЕРБ ще подпише коалиционно споразумение с "Продължаваме промяната - Демократична България". Такова решение е взела изпълнителната комисия на партията, съобщиха източници на Actualno.com.

МОЖЕ БИ ДПС Е ПОВЛИЯЛО НА ПРЕГОВОРИТЕ МЕЖДУ ГЕРБ-СДС И ПП-ДБ: СОЦИОЛОГЪТ ЯНИЦА ПЕТКОВА В "СТУДИО ACTUALNO" (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Твърдите електорати последно време определят резултатите. До голяма степен реакцията на ГЕРБ-СДС е свързана с това. Имаме ръст в доверието в тази партия. Това заяви в "Студио Actualno" политическият анализатор Яница Петкова от агенция "Галъп" във връзка с вчерашните изказвания на преговорните екипи между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

ПОБЕДАТА НА СТАТУКВОТО Е, ЧЕ ОТКАЗА БЕРБАТОВ: КАК ГОНЗО СТАНА ПРЕЗИДЕНТ НА БФС (ВИДЕО)

Най-голямата победа на статуквото в Българския футболен съюз не е изборът на Гонзо за президент, а това, че отказаха Димитър Бербатов. Около това мнение се обединиха спортните редактори на Actualno.com - Стефан Йорданов, Бойко Димитров и Джем Юмеров.

ГЕРМАНСКАТА РАКЕТА TAURUS Е НАЙ-ИСКАНОТО ОРЪЖИЕ ОТ УКРАЙНА - ЗАЩО? (ВИДЕО)

Великобритания, Франция и САЩ доставят на въоръжените сили на Украйна мощни ракети с голям обсег, помагайки им да се бият с руската армия. Но украинската армия иска да получи системи Taurus, произведени в Германия, пише Financial Times.

ЛОНДОН: УКРАЙНА ДА СЕ СЪСРЕДОТОЧИ ВЪРХУ УДАРИ СРЕЩУ РУСИЯ В ЧЕРНО МОРЕ И КРИМ

Обединеното кралство съветва Украйна да се съсредоточи върху ударите по Крим и Черноморския флот, като отложи контранастъплението, пише Sunday Times. Това се е случило по време на посещението в страната на министъра на отбраната Грант Шапс и командирът на армията Антъни Радакин - ден преди в Одеса руснаците да изстрелят ракета, ударила съвсем близо до делегацията на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и украинския президент Володимир Зеленски.

ПУТИН ЩЕ ПАЗИ РУСИЯ ОТ УКРАЙНА С НОВА ЗОНА, ГОТВЯТ СЕ ОЩЕ СНАРЯДИ ЗА УКРАЙНА (ВИДЕО)

87,28% - толкова е официалната подкрепа за нов мандат като президент на Руската федерация на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Това сочат официалните резултати на руските президентски избори, оповестени от руската ЦИК и цитирани от контролираната от Кремъл руска държавна информационна агенция ТАСС, при 100% преброени гласове. Втори е Николай Харитонов, с 4,31%.

РУСИЯ СЕ ЦЕЛИ ПО УКРАЙНА СЪС САТЕЛИТНИ СНИМКИ, КУПЕНИ ОТ АМЕРИКАНСКИ КОМПАНИИ?

По-рано през март украинският президент Володимир Зеленски се изказа необичайно остро по повод на това, че САЩ не са доставили противоракетни и безпилотни системи на Киев. При удар в Одеса в началото на месеца бяха убити 12 души, пет от които деца. "Забавянето на доставките на оръжия за Украйна, на системи за противоракетна отбрана за защита на нашия народ, за съжаление, води до такива загуби", каза той.

СВЕТОВНАТА ПРЕСА: ПУТИН Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ИЗМАМНИК НА ФАЛШИВИТЕ СИ ИЗБОРИ

Президентът на Руската федерация Владимир Путин получи 87,29% от гласовете след обработката на над 99% от протоколите на изборите за държавен глава, според контролираната от Кремъл руска информационна агенция РИА Новости. Какво пише за изборите обаче международната преса днес обобщава БГНЕС:

ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА ПАК ЩЕ ГОНИ 100 ДОЛАРА ЗА БАРЕЛ: ПРИТЕСНИТЕЛНА ПРОГНОЗА ОТ АМЕРИКАНСКА БАНКА

Американската инвестиционна банка Morgan Stanley повиши прогнозите си за цената на петрола сорт Брент за третото тримесечие на 2024 г. с 10 долара до 90 долара за барел. Анализаторите се мотивират с по-затегнатия баланс между търсенето и предлагането с оглед на ангажимента на ОПЕК + за по-нататъшно ограничаване на производството, както и със съкращенията на петролното производство в Русия след неотдавнашните атаки с украински дронове срещу нейните рафинерии, предаде Ройтерс.

СКРИТИТЕ И ЯВНИТЕ РУСКИ ПОСЛАНИЯ СЛЕД "ПОБЕДАТА" НА ПУТИН: АНАЛИЗ НА ЕЛЕНА ПОПТОДОРОВА (ВИДЕО)

"Този резултат само потвърждава наследството на Путин – то е такова, каквото е било през последните 20 години, с неограничен период на действие в бъдеще". Така Елена Поптодорова - бивш депутат, дипломат, дългогодишен наш посланик в САЩ и зам.-председател на Атлантическия клуб в България - коментира съкрушителната победа на диктатора Владимир Путин на президентските избори в Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com