Лондон: Украйна да се съсредоточи върху удари срещу Русия в Черно море и Крим

5767
Лондон: Украйна да се съсредоточи върху удари срещу Русия в Черно море и Крим
Снимка: Getty Images

Обединеното кралство съветва Украйна да се съсредоточи върху ударите по Крим и Черноморския флот, като отложи контранастъплението, пише Sunday Times. Това се е случило по време на посещението в страната на министъра на отбраната Грант Шапс и командирът на армията Антъни Радакин - ден преди в Одеса руснаците да изстрелят ракета, ударила съвсем близо до делегацията на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и украинския президент Володимир Зеленски.

Още: Путин печели с рекорд президентските избори в Русия, сочат данните от екзитпола

Според изданието Радакин се е притеснявал, че Сирски ще се съсредоточи прекалено върху сухопътните битки, докато командирът на Обединеното кралство прекарва две години в опити да разработи украинска стратегия, основана на западната военна доктрина и необходимостта от напредване по суша, въздух и море.

Стратегията в Черно море

Радакин, по-специално, активно участва в разработването на нов украински флот, който отговаря на стандартите на НАТО. Той посъветва да се обърне внимание на флота в ирански стил, който се състои от по-леки, по-маневрени кораби и дронове, способни да сдържат Русия в Черно море, като същевременно защитават жизненоважни корабни маршрути за украинския износ.

Още: Руските доброволци обявиха за още 1 превзето село. Буданов коментира замяната на Тьоткино за Мелитопол (ВИДЕО)

Според статията, по време на среща в Мариинския дворец Шапс и Радакин са посъветвали украинците да се откажат от плановете за фронтова офанзива в полза на поддържане на отбраната на северния и източния фронт и, ако е необходимо, да се оттеглят на по-изгодни позиции, за да задържат руските нашественици. Представителите на Обединеното кралство се надяват, че това ще позволи на украинците да съсредоточат усилията си в Черно море и Крим, където през последните шест месеца нанесоха значителни удари с помощта на западни ракети с голям обсег.

Още: Приднестровието обвини Украйна в удар срещу военен обект (ВИДЕО)

Според източници на изданието Зеленски е бил ентусиазиран и оптимистично настроен и е изразил готовност да разгледа техните предложения. Украйна постигна значителни резултати срещу Черноморския флот на Руската федерация, като унищожи няколко кораба. Ако някога Русия доминираше в Черно море, сега нейното влияние е намаляло. Министерството на отбраната на Обединеното кралство смята, че за първи път след Кримската война Русия не може да действа свободно в Черноморския регион.

"Важно е Путин да разбере, че губи Крим"

Според източници Радакин вярва, че ключът към успеха на Украйна през 2024 г. се крие в атаките срещу Крим и руския флот и че атаките срещу Крим и унищожаването на руски военни кораби, особено подводници, удрят в самата сърцевина на „руския манталитет“.

Още: Заради руска заплаха: Британският министър на отбраната отмени посещението си в Одеса

Шапс подчерта колко е важно Путин да разбере, че губи Крим и Черно море. Той заяви, че близо 200 години Черноморският флот е имал възможност да провежда учения в Черно море. Въпреки това, след поредица от успешни атаки на украинските въоръжени сили, в момента няма военни кораби в Черно море. Шапс смята, че това показва мащаба на украинския успех в Крим. Според статията Грант Шапс е бил принуден да отмени посещението си в Одеса поради предупреждения на разузнаването за настоящата ракетна заплаха от Русия.

На този фон, руският военен министър Сергей Шойгу посети Крим и щаба на Руския черноморски флот. Той нареди разполагане на по-тежки оръжия за защита на корабите на флота предвид факта, че вече 3 седмици руснаците почти не излизат в Черно море на военни патрули предвид серията успешни удари на украинците с дронове срещу руски военни кораби. Показателно е, че в Крим Шойгу получи рапорт от вицеадмирал Сергей Пинчук, което засили слуховете, че командирът на флота адмирал Виктор Соколов е освободен от поста си.

Още: Популярни лица на украинската армия вече не са на досегашните си позиции

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа