Най-важните новини за деня: 26 февруари 2024 г.

3541
Най-важните новини за деня: 26 февруари 2024 г.
Снимка: Министерски съвет на Република България

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 26 февруари 2024 г.

ГОЛЯМА НОВИНА ОТ БЪЛГАРИЯ ЗА УКРАЙНА: ПРАЩАМЕ ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ БОЕПРИПАСИ?

Важна новина от България за Украйна - Киев ще получи от страната ни 120 000 броя боеприпаси във "възможно най-кратък срок". Това пише немското издание Spiegel на 25 февруари.

ВОДЕЩ БЪЛГАРСКИ ОРЪЖЕЕН ЗАВОД ПОДПИСА МЕМОРАНДУМ С УКРАЙНА

Държавното дружество „Терем” и Украинската компания за военнозащитна продукция подписаха меморандум за сътрудничество. Това се случи по време на посещението на българския министър-председател Николай Денков в Киев.

БЪЛГАРИЯ И УКРАЙНА ОБСЪЖДАТ ГАРАНЦИИ ЗА СИГУРНОСТ И СЪВМЕСТНО ВОЕННО ПРОИЗВОДСТВО (ВИДЕО)

Премиерът Николай Денков отказа да обяви дали България ще подпише двустранни гаранции за сигурност на Украйна по модела на споразумението, обявено от страните от Г-7. По време на визитата си в Киев по повод две години агресивна война на Русия в Украйна българският министър-председател отправи силно политическо послание за подкрепа на защитаващата се страна.

ВТОРИ ФРОНТ НА ПУТИН В ЕВРОПА: ВОЙНА В МОЛДОВА - АНАЛИЗИРА ГЕН. СЪБИ СЪБЕВ (ВИДЕО)

Две години война в Украйна, а вече сериозно внимание се отделя на това дали тя ще се разшири и скоро Европа ще е свидетел на втори активен военен фронт. За опасността издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин да подпали нова война на Стария континент като продължение на тази в Украйна се говори много – специално във варианта това да се окаже военен сблъсък с НАТО.

ЖЕГА НА ФРОНТА В УКРАЙНА: ЗЕЛЕНСКИ КАЗА КОЕ Е НАЙ-ГОЛЯМОТО РАЗОЧАРОВАНИЕ (ВИДЕО)

Ненавременната доставка на оръжия – това е голямото разочарование досега във войната в Украйна за украинския президент Володимир Зеленски. Той го сподели на пресконференция по време на събитието "Украйна. 2024 година".

УКРАЙНА: УЖАСНИТЕ ЧИСЛА, ОПИСВАЩИ 2 ГОДИНИ ВОЙНА - ЖЕРТВИ, ОРЪЖИЯ, ПАРИ

Милиони изстреляни снаряди, похарчени милиарди долари, стотици хиляди жертви и бежанци, а краят на войната в Украйна все още не се вижда.

ЦРУ ПОМАГА ТАЙНО НА УКРАЙНА СРЕЩУ ПУТИН: НЕРАЗКАЗАНАТА ИСТОРИЯ НА ВОЙНАТА

Повече от десетилетие Съединените щати поддържат тайно разузнавателно партньорство с Украйна, което сега е от критична важност и за двете страни в противодействието на Русия. За това пише в свое разследване New York Times.

МИР В УКРАЙНА: СИГНАЛ ОТ КИЕВ КЪМ РУСИЯ

Украйна намекна за провеждане на мирни преговори с Русия. Ръководителят на кабинета на Володимир Зеленски Андрий Ермак заяви, че е възможно "да възникне ситуация", в която заедно с чуждестранните партньори Киев да покани служители на Кремъл на мирни преговори, предава Нова ТВ, без да влиза в големи подробности.

ВОЙНАТА В УКРАЙНА: КИТАЙ ЗАПОЧНА ДА ИГРАЕ НА ДВА ФРОНТА И ОБЪРКА ЗАПАДА

Интересно противоречие във външнополитическата позиция на Китай спрямо Русия и войната ѝ в Украйна се видя в думите на ръководителя на международния отдел на Китайската комунистическа партия (ККП) Лю Цзянчао и външния министър на Ван И.

ИЗПЛАКАХ ЕДИН КАЗАН СЪЛЗИ, ДОКАТО СНИМАХ: БЕСАРАБСКАТА БЪЛГАРКА ТЕТЯНА СТАНЕВА С ФИЛМ ЗА ВОЙНАТА (ВИДЕО)

Изплаках един казан сълзи, докато снимах. Това каза в „Студио Actualno” режисьорът Тетяна Станева, която е бесарабска българка. Преди броени дни във Военния клуб беше премиерата на нейния документален филм "Писма от Войната: Писмо 1, Пулсът на Украйна".

УПРАВИТЕЛЯТ НА ХЪРВАТСКАТА БАНКА НИ ПОСОЧИ ЧЕТИРИТЕ ОСНОВНИ ПОЛЗИ ОТ ЕВРОТО

Четири са основните ползи от приемането на еврото. Това каза управителят на Хърватската народна банка Борис Вуйчич пред депутатите от парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната.

"НЯМАМЕ ВИСЯЩИ ВЪПРОСИ С АЛБАНИЯ": ЖЕЛЯЗКОВ Е ПОЛУЧИЛ УВЕРЕНИЕ ЗА ПРАВАТА НА БЪЛГАРИТЕ ТАМ (СНИМКИ)

Между България и Албания няма висящи, нерешени или отворени въпроси. Това каза председателят на парламента Росен Желязков в съвместно  изявление с албанския му колега Линдита Никола в Тирана.

"СЪДЕБНА РЕФОРМА ЛИ?" СТРАСБУРГ НИ КАЗВА КАК ДА РАЗПЛЕТЕМ САГАТА "ОСЕМТЕ ДЖУДЖЕТА"

Съдът в Страсбург не допусна жалбата на Явор Златанов за нарушения на конвенцията за правата на човека, но безпрецедентно, в пилотно решение, дава ясни указания на българските съдилища как да разгледат казуса около "Осемте джуджета", така че той да получи правосъдие в страната.

ПРОВЕРЯВАТ СВЪРЗАН ЛИ Е БОРИСЛАВ САРАФОВ С "ОСЕМТЕ ДЖУДЖЕТА"

Специалният прокурор за разследване на обвинител номер 1 и заместниците му Даниела Талева проверява данни, свързващи и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов с аферата "Осемте джуджета". Те са постъпили при нея след встъпването ѝ в длъжност, съобщи БНР.

"ДЕЛКАНЕ" НА ДЪРЖАВАТА, ИЗБОРИ ИЛИ НОВО МНОЗИНСТВО: АНАЛИЗ НА ПОЛИТОЛОГА ЦВЕТАНКА АНДРЕЕВА (ВИДЕО)

"Делкане" на държавата, мазно турско кафе, меморандуми и намеци за избори. Политическият пейзаж е обагрен с всички тези шарки дни преди ротацията в кабинета, а главните действащи лица са Делян Пеевски, от една страна, и ПП-ДБ и ГЕРБ, от друга. Големият въпрос е ще се стигне ли до нови предсрочни избори, а отговорът според политолога Цветанка Андреева е "не".

АФРИКА: ИРАНСКИЯТ РЕЖИМ ЗАПЛАШВА ЗАПАДА, ТУРЦИЯ ЩЕ СПИРА РЕГИОНАЛНА ВОЙНА

Редица държави, които се противопоставят на Запада, продължават да използват Африка за свои икономически и геополитически цели. Такива по принцип са Русия и Китай, но напоследък също Иран и Турция. Специално що се отнася до Техеран, той застрашава сериозно американските и израелските цели на континента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Оранжев код за валежи в 7 области в петък

ДНК анализът е готов: Велико Минков ли е бащата на малкото дете на Габриела Славова

АКФ алармира за лобизъм в част от спрените от ветото промени в Закона за инвестициите

Кой има имен ден днес, 2 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 2 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 1 май 2024 г.

Движението по АМ "Струма": АПИ с важно съобщение

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com