Африка: Иранският режим заплашва Запада, Турция ще спира регионална война

19316
Африка: Иранският режим заплашва Запада, Турция ще спира регионална война
Снимка: Getty Images

Редица държави, които се противопоставят на Запада, продължават да използват Африка за свои икономически и геополитически цели. Такива по принцип са Русия и Китай, но напоследък също Иран и Турция. Специално що се отнася до Техеран, той застрашава сериозно американските и израелските цели на континента.

Още: "Кърваво злато": ЧВК "Вагнер" трупа все повече богатства в Африка и подпомага войната на Путин

"Хамас" в Африка и каква е целта на Иран

Делегация на "Хамас" посети Нигерия през февруари, с което разшири дипломатическите контакти на групировката с приятелски африкански държави, за да увеличи международната си подкрепа. Посещението следва дългата история на подкрепяни от Иран ангажименти в най-многолюдната африканска държава. Иран, която оказва подкрепа на "Хамас" във войната с Израел, и ливанската "Хизбула" (също финансирана от Техеран) са активни в Нигерия поне от 2010 г. насам, за да увеличат икономическото и дипломатическото влияние на Техеран в съответствие с по-широката стратегия за "съпротива", целяща да ерозира западното влияние на континента.

Иран също така използва тайни мрежи в Нигерия и в цяла Африка, за да създава заплахи за нападения срещу западен персонал и западните интереси на континента. Тъй като понастоящем Техеран се фокусира върху Близкия изток, е малко вероятно да атакува израелски или американски цели в Африка, но може да реши да опита ескалация в бъдеще, анализира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Нигерийското правителство настоява за деескалация и прекратяване на огъня в Ивицата Газа след атаките на "Хамас" на 7 октомври. Организацията за ислямско сътрудничество и Арабската лига също така избраха Нигерия за специален делегат от страните на юг от Сахара на арабско-ислямската среща на върха през ноември 2023 г. и за придружаваща специална делегация, която се срещна с представители на Съвета за сигурност на ООН, за да посредничи за прекратяване на огъня. Позицията на Нигерия отразява силните пропалестински настроения сред разнообразното религиозно население на страната, което доведе до големи демонстрации.

Още: Иран е пратил на Русия стотици мощни балистични ракети, ще има и още (ВИДЕО)

"Хизбула" и проникването ѝ в Нигерия

Подкрепяната от Иран шиитска групировка "Ислямско движение на Нигерия" (IMN) е открит защитник на Палестина и "Хамас" в Нигерия. Нигерийските власти съобщават, че IMN има около 60 000 регистрирани членове, докато групата твърди, че става дума за 5 до 10 милиона членове - повече от приблизително четирите милиона шиити в Нигерия - които са съсредоточени предимно в северната част на страната. Лидерът на групата изрази подкрепа за Палестина и "Хамас" заедно с върховния лидер на Иран Али Хаменей при посещението си в Техеран през октомври 2023 г.

Привържениците на IMN организираха масови пропалестински протести в Северна Нигерия малко след началото на войната между Израел и "Хамас". Лидерът на групировката също така заявява, че палестинците се борят за освобождението на "всеки мюсюлманин" и символизират начина, по който потиснатите по света трябва да се съпротивляват.

От началото на войната официални представители на "Хамас" пътуваха до Южна Африка и Египет, за да съберат международна подкрепа и да постигнат напредък в преговорите за прекратяване на огъня.

"Хизбула" използва шиитското население в Нигерия за своите незаконни дейности. Отделът за външни отношения и този за бизнес дела на ливанската групировка имат мрежи в страната, които Министерството на финансите на САЩ санкционира през 2015 г. за "разузнаване на новобранци за военните части на "Хизбула", както и за създаване и поддържане на терористичната инфраструктура на "Хизбула" за нейните оперативни звена в Африка и в световен мащаб".

Още: Иран тренира как да удари израелска военна база с F-35 (ВИДЕО)

Нигерийски служители заловиха заподозрени оперативни работници на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, които контрабандно внасят оръжие в Нигерия, през 2010 и 2013 г.

Иран контролира също радио- и телевизионната платформа Hausa TV, която използва за провеждане на информационни операции в подкрепа на интересите си в страната.

Иран и "Хизбула" имат и преки връзки с IMN. Лидерът на "Ислямско движение на Нигерия" шейх Ибрахим Закзаки основава групировката в началото на 80-те години на ХХ в., след като е вдъхновен от иранската революция и учи в Иран. Групировката отхвърля властта на нигерийското правителство в полза на теокрация в ирански стил. Правителството забранява групировката през 2019 г. заради заплаха за държавата. IMN също така организира множество масови протести, което спомага за умножаване на политическото ѝ влияние и води до няколко военни репресии срещу нейните последователи.

Техеран и прокситата му обвиняват САЩ, че принуждават други държави да подкрепят Израел и да разрешават разполагането на американски военни бази в Африка. Иранският режим подкрепя превратите и действия на хунтите в Буркина Фасо, Мали и Нигер - като антиколониални въстания срещу Запада.

Още: Бастионът на демокрацията в Западна Африка рухва: Готви ли се диктатура в Сенегал? (ВИДЕО)

Възможна ли е иранска ескалация в Африка?

Кенийски и нигерийски служители твърдят, че през 2013 г. са разбили заговори, подкрепяни от Иранската революционна гвардия и "Хизбула", които са имали за цел да атакуват британски, израелски, саудитски и американски цели в двете африкански държави. Това се случва, след като САЩ затягат санкциите срещу иранския режим. Една от нигерийските клетки е извършвала наблюдение на Агенцията за международно развитие на САЩ, Корпуса на мира и хотели, посещавани от американци и израелци в Лагос.

Още: Напрежение: Нигер, Мали и Буркина Фасо аут от западноафриканския блок ECOWAS

Снимка: Getty Images

Иран рязко увеличава броя на заговорите за нападения между 2019 и 2022 г. Анонимни служители на западното разузнаване съобщиха пред Telegraph през юни 2019 г., че бившият генерал-майор от Иранската революционна гвардия Касем Солеймани (който бе убит преди 4 години) е организирал клетки за нападения в Централноафриканската република, Чад, Гамбия, Гана, Нигер и Судан, за да атакува западни цели в отговор на новите санкции на САЩ.

Разузнаването на Щатите разкри потенциален ирански заговор за убийството на посланика на САЩ в Южна Африка през 2020 г. като отмъщение за убийството на Солеймани, който бе ударен с американски дрон по време на мандата на Доналд Тръмп. Предотвратени са били и ирански заговори срещу израелски туристи и еврейски центрове в Етиопия, Гана, Кения, Сенегал и Танзания през 2021 г. и срещу американски цели в Демократична република Конго през 2022 г. Многократният неуспех на подкрепяните от Иран атаки увеличава вероятността от адаптиране и бъдещ успех, анализират от ISW.

Още: "Той се усмихна, след което ме простреля в окото": Страховит разказ за потушаването на протестите в Иран

Турция и Сомалия с нова сделка - целта е да се спре Етиопия?

В обзора си за Африка американските експерти посочват още, че Сомалия и Турция подписаха икономическо и военно споразумение. То е значителна икономическа и геополитическа придобивка за Анкара, тъй като ще увеличи дългосрочното влияние на Турция върху жизненоважни водни пътища като пролива Баб ел Мандеб и ще предостави изгодни икономически възможности в изключителната икономическа зона на Сомалия, ако турските власти осъществят проекти за развитие.

Още: Турция ще защитава Сомалия, вече имат споразумение

Споразумението вероятно ще засили напрежението между Сомалия и Турция, от една страна, и Етиопия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), от друга, пишат от ISW. Причината е регионалното напрежение във връзка със споразумение за пристанище между Етиопия и де факто независимата република Сомалиленд, признала независимост от Сомалия, но непризната от никоя друга държава.

В началото на януари Етиопия и Сомалиленд обявиха, че са подписали споразумение, което ще предостави на Етиопия земя в Сомалиленд за военноморска база в замяна на признаване на независимостта. Федералното правителство на Сомалия многократно заяви, че сделката нарушава суверенитета на страната.

Неотдавна сомалийският президент обвини етиопските сили за сигурност, че са забранили на него и на охраната му да напуснат хотела му, за да присъстват на срещата на върха на Африканския съюз на 17 февруари. Етиопия твърди, че сомалийският президент е отказал на назначената му охрана. В крайна сметка сомалийският президент пристигна в централата на Африканския съюз заедно с екипа за сигурност на президента на Джибути и произнесе реч, в която обвини Етиопия, че иска да "анексира част от Сомалия".

Още: Турският изтребител Kaan от пето поколение с първи полет в небето (ВИДЕО)

Неизвестни лица в Сомалиленд също така се опитаха да нарушат контрола на Могадишу върху сомалийското въздушно пространство, като през уикенда на 17 февруари поне 10 пъти издадоха противоречиви указания за контрол на въздушното движение в близост до столицата на Сомалиленд.

Сомалия вероятно иска споразумението с Турция да възпре Етиопия и Сомалиленд от изпълнението на сделката за пристанището, пишат от ISW. Анкара е един от основните икономически партньори на Сомалия и партньор в областта на сигурността от 2011 г. насам. Турция вече има военна база в Могадишу. Президентът на Сомалия Хасан Шейх Мохамуд обаче отрича споразумението да е свързано със сделката между Етиопия и Сомалиленд. Сомалия вече предупреди етиопските власти, че ще предприеме нужните ответни мерки, ако се наложи.

Още: Африкански Донбас: Нов проблем със Сомалия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com