Управителят на хърватската банка ни посочи четирите основни ползи от еврото

7812
Управителят на хърватската банка ни посочи четирите основни ползи от еврото
Снимка: Hrvatska narodna banka

Четири са основните ползи от приемането на еврото. Това каза управителят на Хърватската народна банка Борис Вуйчич пред депутатите от парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната.

Ползите

Първата е елиминирането риска при обмяна на валута. В България той вече е снижен до голяма степен, тъй като имате валутен борд, подчерта Вуйчич. Все пак, рискът от отмяната на борда винаги съществува, ако не се приеме еврото, подчерта той.

Още: Асен Василев пред Тагесшпигел: В България де факто цялата икономика работи с евро

Втората полза е драстичното намаляване на разходите за транзакции. В Хърватия след приемането на еврото са спестени  160 млн. евро от такива такси, посочи банкерът.

Трето, лихвените проценти са много по-ниски, както за държавните облигации, така и за кредитите за домакинствата и бизнеса. Вуйчич даде пример, че в страни като Унгария, Чехия и Полша, които не планират приемане на еврото, лихвите са много по-високи от тези в България и Хърватия.

Четвърто, еврото дава много по-голяма устойчивост при финансови кризи - такива като като световната икономическа криза, пандемията или войната в Украйна. 

Пътят

"Ние започнахме за еврозоната през 2017 г., първо намалихме дълга, а през декември  2021г. започнахме двугодишната подготовка. През май 2022 г. ЕК направи оценка и ни одобри, а ние приехме Закон за приемане на еврото", разказа Вуйчич.

Най-трудния критерии беше инфлацията, защото тя тъкмо започна да расте, бяхме малко над средното ниво, но успяхме да я свалим до 4.7%, за да изпълним критериите, обясни той.

Още: С колко се увеличи БВП на Хърватия след приемането на еврото?

"Работихме с полицията и армията за сигурността при логистиката на новите евро банкноти, както и за изтеглянето на старите хърватски куни", подчерта Вуйчич.

Цените

Той обясни, че търговците са били задължени да публикуват цените и в куни и в евро. А 60% от парите кеш в куни са били предадени в търговските банки още преди 1 януари 2023 г.

Що се отнася до цените - отчетена е едва 0.2% инфлация за Хърватия през октомври 2023 г., след приемането на еврото. 

Вуйчич посочи, че цените са се повишили предимно при услугите - кафенета, малки магазини, фризьорски салони. Там имаше леко закръгляне нагоре, призна той. За некоректните търговци е имало строги санкции от държавния инспекторат - в размер до 5000 евро.

Анкета е показала, че 72 % от хората смятат, че цените са се повишили, но инфлацията е висока и без еврото, така е и в другите държави, каза още управителят на Хърватската централна банка.

Вуйчич посочи, че спекулациите с високите цени, свързани с присъединяването към еврозоната, идват от т.нар. "възприятие за инфлацията", което произлиза от новините и отразяването на цените по отделни стоки, но статистическото измерване на отражението върху цялата потребителска кошница идва по-късно и показва по-ниска инфлация.

Подкрепа за еврото

Като цяло 2/3 от хората подкрепят еврото, а след въвеждането тази подкрепа не намаля, добави Вуйчич.

"Инфлацията при нас вече започна да се успокоява - по-ниска е от еврозоната, ако еврото е причината за нея, тя трябваше да се увеличи. Ръстът на БВП пък се върна на нивата отпреди пандемията", разказа още той. 

Стана ясно, че Хърватия се радва и на повишаване на доходите - първо място по ръст на заплатите в ЕС от 16.2% , а средната заплата вече е в размер на 1680 евро.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

БНБ обяви колко е българският външен дълг

Доброволци от Пощенска банка засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Важно за великденските добавки към пенсиите: Кой взема и кой - не

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com