Най-важните новини за деня: 29 януари 2024 г.

7807
Най-важните новини за деня: 29 януари 2024 г.
Снимка: Колаж/Actualno.com

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 29 януари 2024 г.

ПЕЕВСКИ ОТНОВО ПРИТИСНА РУМЕН РАДЕВ - ЧРЕЗ СЛУЖБИТЕ И ПРОКУРАТУРАТА

"Защо прокуратурата и службите не предприемат или не оповестяват данните за проверки и дела по случаи с висока обществена чувствителност, свързани с президентската администрация, въпреки многобройните медийни публикации и публично оповестени сигнали?" Това питане отправи към главния прокурор, главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията председателят на ПГ (парламентарната група) на ДПС Делян Пеевски, съобщават от пресцентъра на ДПС.

РАДЕВ: НЯМА ДА КОМЕНТИРАМ "Г-Н МАГНИТСКИ" (ВИДЕО)

Няма да коментирам "г-н Магнитски". Така президентът Румен Радев отговори на обвиненията на Делян Пеевски, който е сред санкционираните българи по глобалния закон „Магнитски“.

КОНСТИТУЦИОННИТЕ НИ СЪДИИ СА КАТО ПОЛИТИЧЕСКИ БРОКЕРИ: АДВ. МИХАИЛ ЕКИМДЖИЕВ В “СТУДИО ACTUALNO“ (ВИДЕО)

Конституционните ни съдии се изживяват като политически брокери. Това коментира пред Спасиан Кирилова в предаването “Студио Actualno” адвокатът и правозащитник Михаил Екимджиев. Поводът - повече от половината адвокатски съвети в България призоваха парламента да отмени решението, с което избира Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии. Въпреки това, в отсъствието на президента Румен Радев, двамата се заклеха и вече са в Конституционния съд (КС).

ПРЕВЗЕМА ЛИ ПАК МАФИЯТА БЪЛГАРСКАТА ГРАНИЦА: ИВАН ХРИСТАНОВ В “СТУДИО ACTUALNO“ (ВИДЕО)

Превзема ли пак мафията българската граница? Отговор на този въпрос търсим в “Студио Actualno“ с бившия заместник- министър на земеделието от правителството на Кирил Петков Иван Христанов, който е лидер на партия “Единение“. Поводът - според публикация на сайта “Бърд“ държавата връща на ГКПП “Капитан Андреево“ частни фирми, които да извършват товаро-разтоварната дейност. Припомняме, че държавата си върна през май 2022 г. фитосанитарния контрол на ГКПП “Капитан Андреево“, като разположи своя лаборатория и прекрати 10-годишния монопол на частната фирма „Евролаб 2011“. По-късно Върховният административен съд (ВАС) отмени заповедта на тогавашния директор на БАБХ проф. Христо Даскалов. Настоящото ръководство на БАБХ тълкува заповедта като невъзможност да ограничи дейността на частни фирми на границата.

КЪДЕ СА НАЙ-БОГАТИ: БВП НА СОФИЯ Е НАД ДВА ПЪТИ ПО-ГОЛЯМ ОТ СРЕДНИЯ ЗА СТРАНАТА

Сериозен регионален дисбаланс има в икономическото развитие на страната. Това показват данните на Националния статистически институт за 2022 г.

ДЕНКОВ ПОТВЪРДИ: БЕЗ ТАКСИ ЗА СТУДЕНТИТЕ ДЪРЖАВНА ПОРЪЧКА, НО СЕ УВЕЛИЧАВА КОНТРОЛЪТ (ВИДЕО)

"Внасяме предложение за отпадане на таксите за обучение за студентите и докторантите по държавна поръчка. Предлагаме съответните разходи за обучение да бъдат предоставяни от държавата”.

МОН НЕ ВИЖДА ДА СЕ ВТЪЛПЯВА ПРИЗНАТЕЛНОСТ КЪМ РУСИЯ В УЧЕБНИЦИТЕ НИ

Основен принцип при изготвянето на учебните програми по история е, че те трябва да отразяват точно научните изследвания за историческите факти и събития, без да съдържат оценъчни елементи по отношение на изучаваните теми и понятия или на очакваните резултати. Това е заявил министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков в отговор на депутата Ирена Анастасова (БСП за България). Нейният въпрос е по повод изказването на военния министър Тодор Тагарев в САЩ, че „преподаването на история в българските училища трябва да се изчисти от факти, способни да породят признателност към ролята на Русия в нашето минало“. Още: Тагарев получи важно уверение от САЩ за изтребителите F-16 Block 70

ЕС ЩЕ САБОТИРА УНГАРСКАТА ИКОНОМИКА, АКО ОРБАН НЕ ПУСНЕ 50-ТЕ МЛРД. ЕВРО ЗА УКРАЙНА?

Европейският съюз разработва план за саботаж на икономиката на Унгария, ако Будапеща не се съгласи да вдигне ветото над 50-те милиарда евро помощ за Украйна. Новината обяви британското издание Financial Times, цитирайки вътрешен документ на ЕС.

РУСИЯ ОТВОРИ НОВ ФРОНТ В УКРАЙНА В ОПИТ ДА ПРЕВЗЕМЕ КУПЯНСК (ВИДЕО)

Почивните дни не донесоха извънредни новини относно Украйна – впечатление направи подновената с нова сила официална реторика от руска страна за "нацизъм" и как Русия ще се бори с него докрай. Тон даде издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин, следван от Дмитрий Медведев, а вчера (28 януари) и ръководителят на руското външно разузнаване Сергей Наришкин се развихри по темата пред руското пропагандно оръжие Павел Зарубин как сегашното управление в Украйна ще има "много тъжна съдба" - именно с опорната точка за нацизма и как Русия нямало да остави половинчато положение: Путин и марионетките му пак говорят за Трета световна война заради "нацизъм" (ВИДЕО)

НАТО ТРЯБВА ДА СЕ ПОДГОТВИ ЗА РУСКИ РАКЕТНИ УДАРИ В ЦЯЛА ЕВРОПА: THE TIMES

Подготвяйки се за евентуална руска атака срещу страни от НАТО, европейските военни призовават за опростяване на бюрократичните процедури, за да се позволи бързото придвижване на войски и оборудване между отделните държави членки на Алианса. Те се стремят да създадат "военен Шенген" преди срещата на върха на НАТО през юли във Вашингтон, за да осигурят безплатен трансграничен военен транспорт.

САЩ ИЗЛИЗАТ ОТ СИРИЯ: КАТАСТРОФАТА "ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА" ПАК Е НА ДНЕВЕН РЕД

След бруталната атака на Хамас срещу Израел на 7 октомври и последвалата военна кампания на Израелските сили за отбрана (IDF) в Ивицата Газа, напрежението и враждебните действия в Близкия изток достигнаха връх. На фона на дълбока регионална криза едва ли е изненадващо, че администрацията на Байдън преразглежда военните си приоритети в региона.

ТРЕТАТА СВЕТОВНА ВОЙНА СЕ СЛУЧВА СЕГА: В ИЗРАЕЛ СЕ ОПАСЯВАТ, ЧЕ ОТИВАМЕ КЪМ АРМАГЕДОН

Книгата на Откровенията в Библията разкрива планинския връх, където всичко ще свърши. Армагедон. Или днешния Мегидо. Мястото, където според Светото писание международни армии под водачеството на Дявола ще воюват с Божиите сили.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 2 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 2 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 1 май 2024 г.

Движението по АМ "Струма": АПИ с важно съобщение

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com