МОН не вижда да се втълпява признателност към Русия в учебниците ни

6441
МОН не вижда да се втълпява признателност към Русия в учебниците ни
Снимка: БГНЕС

Основен принцип при изготвянето на учебните програми по история е, че те трябва да отразяват точно научните изследвания за историческите факти и събития, без да съдържат оценъчни елементи по отношение на изучаваните теми и понятия или на очакваните резултати. Това е заявил министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков в отговор на депутата Ирена Анастасова (БСП за България). Нейният въпрос е по повод изказването на военния министър Тодор Тагарев в САЩ, че „преподаването на история в българските училища трябва да се изчисти от факти, способни да породят признателност към ролята на Русия в нашето минало“. Още: Тагарев получи важно уверение от САЩ за изтребителите F-16 Block 70

Русия и образованието ни

Анастасова е попитала конкретно в кои учебници, по кои учебни предмети, за кой клас и на кое издателство са посочени "факти, способни да породят признателност към ролята на Русия в нашето минало".

От своя страна министър Цоков уточнява, че всички учебни програми по история и цивилизации са публикувани на официалния сайт на Министерството на образованието и науката. Те са разработени от експертни комисии и утвърдени след широко обществено обсъждане, при голяма активност от страна на учители, академична общност, различни институции и организации.

"През 2022 г. беше иницииран преглед на учебни програми от общообразователната подготовка с цел тяхното оптимизиране. За учебните програми по история и цивилизации не бяха направени предложения за промени", подчертава проф. Цоков.

Той е дал списък на одобрените учебници за седми и десети клас на съответните авторски колективи и издателства.

По думите му всички проекти на учебници история и цивилизации за 7-ми и 10-ти клас са преминали през процедури по оценяване и одобряване, получили са оценка "Съответства на държавния образователен стандарт за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала", който включва и пълно съответствие с учебната програма и оценка "Приложим в практиката", въз основа на което са издадени съответните заповеди за одобрение.

Още: Германия хвана платформата Х в руска дезинформация

Влиянието на Русия върху България

Припомняме, че цитираните думи, заради което е депутатското питане, са казани от министър Тагарев в интервю пред дискусионен формат на Атлантическия съвет в САЩ на 10 януари. Още: Тагарев заминава на посещение в САЩ

Той казва, че не само традиционните български медии, но и социалните мрежи трябва "да се проследяват", за да се противодейства на промъкващата се в тях руска пропаганда. А преподаването на история в българските училища трябва да се изчисти от факти, способни да породят признателност към ролята на Русия в нашето минало. Това е цитиран да казва Тагарев и в сайта на Съюза на българските журналисти.

Водещата на събитието Илва Тейр пита българския военен министър какво смята да предприеме България, за да противостои на руската пропаганда. В отговора си той казва, че от руска страна се упражнява голяма пропаганда спрямо българските граждани и посочва, че за да се противостои на това, е необходимо следното:

"Първо, трябва да можем да представим на българския народ историята в нейния реален смисъл. Защото поколение след поколение се говори, че Русия е наш приятел и освободител и ние трябва да сме ѝ вътрешно благодарни за стореното, макар в историята често да сме били на противоположните страни при различни конфликти. Русия също така често е преследвала собствените си интереси в ущърб на интересите на българския народ. Така че едното нещо е историята и образованието. Другото нещо е да сме в състояние да идентифицираме дезинформационни и пропагандни кампании и да намираме най-добрите възможни начини за противодействие на тези кампании. В този смисъл  трябва да можем да проследяваме пропагандните кампании за дезинформация не само в традиционните медии, но и в социалните мрежи, които въздействат ден след ден върху различни групи от населението. И да намираме най-подходящите интерпретации за противодействие на тази дезинформация“.

Още: Нови учебници по история заради Русия и как да се докажем пред НАТО: Съвети от бивш министър (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com