Тагарев получи важно уверение от САЩ за изтребителите F-16 Block 70

15791
Тагарев получи важно уверение от САЩ за изтребителите F-16 Block 70
Снимка: Lockheed Martin

През втория ден от работното си посещение във Вашингтон министърът на отбраната Тодор Тагарев проведе среща със заместник-секретаря по отбраната на САЩ Катлийн Хикс и двамата дадоха висока оценка на двустранното сътрудничество. Отбелязан бе и напредъкът, постигнат от България по отношение на модернизацията на Въоръжените сили.

Подкрепата ни за Украйна

Акцент беше поставен върху помощта на България за Украйна. Освен важността на модернизационните проекти за Сухопътни войски и Военновъздушните сили, бе обърнато особено внимание на необходимостта от изграждане в страната на регионален център за ремонт и поддръжка на бронираните бойни машини от фамилията "Страйкър", предадоха от Министерството на отбраната.

В края на миналата година България закупи от САЩ 198 БТР-а "Страйкър" за 2,5 млрд. лв.

Още: БТР-ите от САЩ не са на части: Денков опроверга слухове за проблем при "Страйкърите" (ВИДЕО)

Обсъдена беше сигурността в Западните Балкани и заплахите, произтичащи от случващото се в Червено море и Аденския залив, гласи съобщението от пресцентъра на МО. Вероятно се имат предвид атаките на йеменските бунтовници хути по търговски кораби - действия, на които САЩ и Великобритания отвърнаха остро: САЩ и Великобритания с мощни удари по хутите в Йемен (ВИДЕО)

САЩ работят за нашите F-16 така, както и за техните

В светлината на предстоящата Среща на върха с домакин Вашингтон и отбелязването на 75-ата годишнина от основаването на НАТО и 20-ата годишнина от присъединяването на България, бяха дискутирани и въпроси, свързани с бъдещето на Алианса и ролята и приноса на страната ни в изпълнение на мисиите и задачите на организацията, както и приоритетите на отбранителната ни политика.

Снимка: Министерство на отбраната

Обсъдено бе и изпълнението на проекта за придобиване самолети F-16 Block 70 от САЩ. Страната ни поръча общо 16 изтребителя. Замeстник-помощник секретарят на ВВС на САЩ по въпросите на международното сътрудничество Кели Сейболт отбеляза, че за Вашингтон този проект е от особена важност и по неговата реализация работят така, както се работи и по реализацията на проектите за нуждите на собствените им въоръжени сили.

Още: Словакия получи F-16 като тези за България: Уточнение колко сме назад за част от нашите

Модернизация на българската армия

Тагарев проведе срещи с конгресмените Джо Уилсън и Майк Търнър, пред които отбеляза напредъка, постигнат от България в сферата на отбраната. Дискутирани бяха теми, свързани с войната на Русия срещу Украйна и последиците за трансатлантическата сигурност.

В рамките на официалната си програма по време на визитата началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов проведе срещи с представители на военното ръководство на американските въоръжени сили. Адмирал Ефтимов проведе работна среща с председателя на Съвета на началник щабовете на Въоръжените сили на САЩ генерал Чарлз Браун. Двамата обсъдиха широк кръг от теми от взаимен интерес в областта на двустранното отбранително сътрудничество и изпълнението на 10-годишната Пътна карта, подписана между министерствата на отбраната на двете държави. Разгледани бяха и въпроси, свързани със средата за сигурност, предприетите мерки в съюзен формат по укрепването на Източния фланг на НАТО и модернизацията на българската армия, отбелязват от пресцентъра на МО.

Още: Колко струва базата за българските F-16: Отговорът е ясен

Адмирал Ефтимов запозна генерал Браун с предприетите мерки за развитието на Въоръжените сили в отговор на съществуващите предизвикателства и заплахи, както и с хода на модернизацията на Българската армия. Обсъдени бяха възможностите за оказване на подкрепа от страна на САЩ в това направление.

Адмирал Ефтимов обсъди и съвременните рискове и заплахи в морския домейн със заместник-командващия на военноморските операции на САЩ адмирал Джеймс Килби. Обменена бе актуална информация за влошената обстановка по сигурността в Черно море и Червено море.

По море Източният фланг на Алианса е пряко изложен на директна заплаха от страна на Русия, което изисква повишена бдителност и засилен ангажимент на НАТО в Черно море, коментира началникът на отбраната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кампанията ще е доста мръсна: Говори д-р Александър Симидчиев

Сигнал за фалшиви документи и Кирил Петков: Защо месеци и години по-късно?

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика