Най-важните новини за деня: 30 ноември 2023 г.

3274
Най-важните новини за деня: 30 ноември 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 30 ноември 2023 г.

ПП ОТВЪРНА НА ПЕЕВСКИ: ГРЕШИ ЗА РОЛЯТА СИ В ДЪРЖАВАТА

"Продължаваме промяната" осъди остро критиките на Делян Пеевски към премиера акад. Николай Денков. Според партията те са "безпочвени, а самопреценката му за ролята му в държавата е грешна".

СКАНДАЛ МЕЖДУ ПЕТКОВ И ПЕЕВСКИ В ПЛЕНАРНА ЗАЛА. НИНОВА: ИЗЛЕЗТЕ И СЕ РАЗБЕРЕТЕ КАТО МЪЖЕ (ВИДЕО)

Сериозен скандал между съпредседателя на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков и лидера на депутатите на ДПС Делян Пеевски се разрази днес в пленарна зала.

"ВЪЗРАЖДАНЕ" И ИТН ПОМОГНАХА НА ГЕРБ ДА СИ ИЗБЕРЕ ПОДУПРАВИТЕЛ НА НЗОК (ВИДЕО)

С помощта депутатите от "Възраждане" и "Има такъв народ" Народното събрание избра Момчил Мавров за подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Той е номинация на ГЕРБ. От проруската партия "против" гласуваха само четирима народни представители, а от "Има такъв народ" нито един, което и позволи избирането на Мавров.

ТЪМНА КАРТИНА В "ПИРОГОВ": НА ФОКУС СА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

В какво състояние е може би най-известната болница в България - "Пирогов"? Какво е бъдещето ѝ, както и това на директора ѝ? Тези въпроси излязоха на дневен ред само преди два дни, когато здравният министър проф. д-р Христо Хинков каза, че е направен извънреден одит на лечебното заведение и той е показал нелицеприятни неща: Мястото на директора на "Пирогов" е под сериозен въпрос

БЕЗ ИЗНЕНАДА: ПРОВАЛ И НА ТРЕТИЯ ОПИТ ЗА ИЗБОР НА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СТОЛИЧНИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ (ВИДЕО)

Очаквано депутатите от Столичния общински съвет (СОС) не успяха да изберат председател за трети пореден път.

КМЕТОВЕ НА МАЛКИ ОБЩИНИ С МНОГО ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ОТ ПЛОВДИВ И СОФИЯ (СНИМКИ)

Новият кмет на Стамболийски Петър Неделев ще взема заплата от 3300 лева, докато предшественикът му на поста Георги Мараджиев е получавал цели 5500 лева на поста.

КОШЛУКОВ КАТО ПОЖИЗНЕН ДИРЕКТОР НА БНТ ЗАРАДИ СЕМ: СВЕТЛАНА БОЖИЛОВА В "ОТГОВОРИТЕ" (ВИДЕО)

Съветът за електронни медии (СЕМ) не се обърна към Върховния административен съд (ВАС) с искане поради високата му обществена значимост да ускори гледането на делото за конкурса за генерален директор на БНТ. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“ преподавателят по телевизионна журналистика във ФЖМК и дългогодишен член на НСРТ доц. Светлана Божилова:

РЪКОВОДСТВОТО НА БФС Е ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА: РАДОСТИН ВАСИЛЕВ В “ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Ръководството на Българския футболен съюз (БФС) е организирана престъпна група. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“ министърът на младежта и спорта в кабинета на Кирил Петков Радостин Василев, който е настоящ независим депутат и лидер на партия МЕЧ (Морал, Единство, Чест).

"В ШЕНГЕН Е ХУБАВО, НО НЕ СТЕ ТУК": ЕК ЗА БЪЛГАРСКАТА ИДЕЯ ЗА КАМИОНИТЕ ПО ГРАНИЦИТЕ

Европейската комисия не хареса идеята на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков за въвеждане на стандарт от 1 минута за обработка на камиони от Европа по границите на континента. Само че председателстващият Комисията по петициите в ЕП Долорс Монтсерат (ЕНП, Испания) обяви, че петицията остава отворена.

ТАСС: ЛАВРОВ КАЦНА В СКОПИЕ, НО ПРЕЗ ГЪРЦИЯ, БЪЛГАРИЯ ОТКАЗА КОРИДОР ЗАРАДИ ЗАХАРОВА

Руският външен министър Сергей Лавров пристигна в столицата на Северна Македония Скопие за участие в Съвета на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, предаде кореспондент на ТАСС.

РУСИЯ СЕ ХВАЛИ С НОВ ПРОБИВ, НО МЪЛЧИ ЗА ХАОСА ПРИ ДНЕПЪР (ВИДЕО)

Що се отнася до Бахмут, овладяхме важното логистично селище Хромово (на 2 километра западно от Бахмут) – това съобщение официално се появи в сводката на руското военно министерство и беше повторено от всички по-известни руски военни блогъри.

САЩ ПРАВЯТ ОРЪЖИЕ ЗА УКРАЙНА - ВСЪЩНОСТ ПРАВЯТ ПАРИ ЗА СЕБЕ СИ (ВИДЕО)

Американското издание The Washington Post разкри най-дълбоко пазената тайна за военната помощ на САЩ за Украйна - по-голямата част от парите се изразходват в Щатите. Точно така, средствата, които законодателите одобряват за въоръжаване на Киев, не отиват директно в украинската страна, а се използват в САЩ за създаване на нови оръжия или за подмяна на такива, изпратени в Киев от американските складове.

НАБЛИЖАВА ЛИ НАСТЪПЛЕНИЕ НА РУСИЯ? ПОЛСКИ ГЕНЕРАЛ С ПРОГНОЗА

Настъпването на зимата за конфликта в Украйна означава, че планираната офанзива на Русия може да се случи скоро. Полският генерал Валдемар Скшипчак прогнозира, че това ще стане преди средата на декември. "Украинците трябва да преминат към стратегическа отбранителна операция. Те дори не трябва да мислят за атаки, защото не могат да си го позволят", предупреждава генералът в разговор с портала Wirtualna Polska.

НОВИЯТ ГОЛЯМ ВРАГ НА УКРАЙНА: УМОРАТА НА ЗАПАДА

По време на повече от 600 дни пълномащабен конфликт, САЩ беше главният спасител на Украйна, събирайки необходимите оръжия и пари, за да отблъсне руското нападение. Днес обаче Америка се е превърнала почти в голямо главоболие за Украйна, пише The Economist.

ВОЙНАТА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК: ИЗРАЕЛ И ХАМАС ДОГОВОРИХА УДЪЛЖАВАНЕ НА ПРИМИРИЕТО С ОЩЕ ДЕН

Израел и "Хамас" договориха удължаване на прекратяването на огъня в Газа в последния възможен момент с още един ден, за да позволят освобождаването на още заложници в замяна на палестински затворници, предаде Асошиейтед прес. Всяко ново удължаване на спирането на огъня, което продължава седми ден, ще става все по-трудно, тъй като се очаква "Хамас" да поиска повече отстъпки срещу освобождаването на останалите заложници.

ПРИМИРИЕТО МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И "ХАМАС" СЕ УДЪЛЖАВА, НО ЗА ЗАЛОЖНИЦИТЕ ИМА НЕЯСНОТА

Израел и радикалното палестинско движение "Хамас" първоначално не се разбраха за следващата група заложници, които трябва да бъдат освободени от ислямистите днес, за да бъде удължено примирието, което изтече в 7:00 ч. тази сутрин местно време (също и българско - бел. ред.), но след това все пак и двете страни заявиха, че прекратяването на огъня ще трае още един ден, тоест днес, предаде Ройтерс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 11 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 11 май 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 10 май 2024 г.

Над 50 000 кафе капсули за рециклиране предадоха клиентите на Kaufland и NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Маргарита Димитрова от "Аполония" с отличие от френския министър на културата

Екипаж от ВВС транспортира пациент от Варна до София (СНИМКИ)

Как за малко Сръбското царство не погълна царство България (ВИДЕО)

Времето утре - 11 май 2024 г.

Горските предприятия като взаимоспомагателни каси. Кое дава най-много безлихвени заеми?

Три институции утвърдиха Методиката за съответствието на машините за вота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com