Кметове на малки общини с много по-високи заплати от Пловдив и София (СНИМКИ)

9214
Кметове на малки общини с много по-високи заплати от Пловдив и София (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com

Новият кмет на Стамболийски Петър Неделев ще взема заплата от 3300 лева, докато предшественикът му на поста Георги Мараджиев е получавал цели 5500 лева на поста.

Това става ясно от думите на новия градоначалник от "Алтернативата на гражданите", който увери, че след Нова година ще намали своето възнаграждение с 2200 лева. Припомняме, че по документи Мараджиев бе изтъкван като най-богатия кмет в България само допреди два месеца.

"В никакъв случай не мога да оставя такава висока заплата за себе си", заяви Неделев пред "24 часа".

Георги Мараджиев вече не е кмет на Стамболийски, но все така притежава милиони левове и пет имота в Слънчев бряг.

Кой колко получава и защо?

От информацията на изданиетостава ясно, че всеки общински съвет определя сам каква заплата ще вземе кметът. Таванът е определен още през 2019 г. и той съвпада с министерската заплата, която сега е 9436 лв. Спрямо нея всички общинари имат свободата да формират кметското възнаграждение.

Именно поради тази процедура се стига до парадокси, при които новите кметове на малки населени места могат да вземат повече пари, отколкото кметове на големи общини или дори на областни градове. На този фон новият кмет на София Васил Терзиев обяви, че ще взема заплата от 1 лев, а останалото ще дарява.

Още: Асен Василев за заплатите: Какви са при съседите и как е у нас?

Със Закона за държавния бюджет всяка година се определя лимит за средствата за възнаграждения на кметове. През 2023-а той е 763 200 лв., което позволява увеличение на заплатите до 14%. Повечето от най-известните лица на местната власт обаче все пак се противопоставят на вдигането на заплатите си.

Най-щедри са в общини с големи инвестиции на добивната промишленост, където и средната работна заплата на жителите е по-висока по ръст от тази в столицата и останалите големи градове. 

Къде има куриози?

На този фон не липсват и странно високи суми за заплати на сравнително малки общини. Точно 4600 лв. ще е заплатата на градоначалниците на Мадан Фахри Молайсенов и на Тунджа Станчо Ставрев. Приблизително толкова ще взема и кметът на курортния общински град Павел баня.

Кметът на Свиленград се разписва за 4530 лв., а на Крушари Илхан Мюстеджеп - 3720 лв. В края на последния мандат заплатата на кмета на Смолян бе 3750 лв.

В Сопот пък се е стигнало до куриоз, при който бившият кмет Деян Дойнов е получавал 4100 лв, докато заместникът му Николай Новаков е получавал 5200 лева, т.е. с 1100 лева повече от началника си, разказва новият кмет Станислав Стоенчев.

Всички те получават повече от кметовете на четирите най-големи града - София, Пловдив, Варна и Бургас.

По-богат от тях е и кметът на Перник Станислав Владимиров. Преди 3 г. той вдигна заплатата си от 2800 лв. на 4200 лв., който каза, че се издържа от заплатата си: "Нямам офиси, които да преотдавам незаконно. Не вземам ресто от фирми. Не рекетирам хората и бизнеса. И не ме е срам да съм кмет, който се издържа от заплата, а не от далавери", казва Владимиров.

Заплатата на кмета на Пловдив Костадин Димитров ще е 3350 лв. Тя беше вдигната през март 2020 г. По 3500 лева получават и кметовете на Варна и Бургас

"Не може кметът на Варна да взима колкото чистачка в мола", каза управникът на Аврен Емануил Манолов. Градоначалниците управляват милиони, а заплащането им е обидно ниско, коментира още той.

Абсолютен отличник по заплата според решението на местните съветници е кметът на Царево - от 2020 г. той получава около 7200 лв.

С решение на общинския съвет от август 2022 г. кметът на Велико Търново Даниел Панов получава 70% от основната министерска заплата, което за октомври т.г. прави 5152 лв. за чистото трудово възнаграждение, без клас и всички останали начисления.

Още: Къде в България заплатите са най-високи и къде най-ниски?

Сходна е заплатата на новия кмет на Благоевград Методи Байкушев - 5048 лв. В Кърджали Ерол Мюмюн ще взема 4600 лв. В Ловеч заплатата е с около 40 лв. по-ниска, а в Пазарджик е 3150 лв.

Новият кмет на община Перущица Николай Баков ще взима 3277 лева, а кметът на община Съединение Георги Руменов е завишил леко възнаграждението си на 2500 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика