Най-важното за деня, 17 юли 2023 г.

6964
Най-важното за деня, 17 юли 2023 г.
Снимка: принтскрийн/YouTube/Популярная политика

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 17 юли.

КРИМ Е ИЗОЛИРАН, КРИМСКИЯТ МОСТ Е ЗАТВОРЕН. СЛУХ ЗА КОЛОНА НА "ВАГНЕР" КЪМ МОСКВА (ВИДЕО)

Движението по построения от Русия Кримски мост, свързващ Кримския полуостров с руския Краснодарски край, е спряно поради "извънредна" ситуация. Това съобщи в Телеграм назначеният от Русия губернатор Сергей Аксьонов.

КАКВО СЕ ЗНАЕ ДО МОМЕНТА ЗА НОВИЯ УДАР ПО КРИМСКИЯ МОСТ? (ОБЗОР)

Окупираният от руснаците полуостров Крим осъмна на 17 юли с нови взривове по най-ключовото съоръжение, свързващо територията с континенталната част на Руската федерация - Кримския мост. Първоначално местните пълномощници на Москва опитаха да скрият мащаба на случилото се, говорейки за "авария", но бързо стана ясно, че е имало атака с дронове.

НЕПОДЧИНЕНИЕ И ЧИСТКА: РУСКИТЕ ГЕНЕРАЛИ, КОИТО КРЕМЪЛ СЧИТА ЗА ЗАПЛАХА (ВИДЕО)

Руското военно министерство започна да премахва командващите на някои от най-ефективните военни части в руската армия и изглежда не само започна, а и ускорява тази дейност. Това е заключението, което за втори пореден ден прави американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) в дневния си анализ.

РУСИЯ ОБЯВИ КРАЙ НА ЗЪРНЕНАТА СДЕЛКА И КАЗА КОГА МОЖЕ ДА Я ПОДНОВИ

Черноморската инициатива, позволяваща на Украйна да изнася зърно с кораби, вече не е в сила. Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в понеделник, 17 юли, цитиран от руската държавна информационна агенция ТАСС.

МИНИСТЪРЪТ НА ИКОНОМИКАТА: ИЗНОСЪТ НА ОРЪЖИЯ Е НАРАСНАЛ С 200%

"По данни от 2022 г. износът на специализирана оръжейна продукция е нараснал с 200%. Това е около 1,6 - 1,7 млрд. евро или около 220% ръст спрямо 2020 г." Това каза по БНТ министърът на икономиката Богдан Богданов.

ЖУРНАЛИСТ: РАДЕВ Е НАЙ-ЦЕННАТА РУСКА ИНВЕСТИЦИЯ

Не виждам нищо нередно в изказването на президента Румен Радев, че „Украйна настоява да води тази война”. Той е най-ценната руска инвестиция и я защитава. Радев е номиниран за президент след разговори на Корнелия Нинова с ген. Решетников, дясната ръка на Путин. Това каза журналистът Петко Георгиев в ефира на Нова телевизия.

ВАСИЛ ТЕРЗИЕВ, УСПЕХЪТ НА "ТЕЛЕРИК" И ДС: ОТ ОРЪЖИЯ ДО СОФТУЕР, II ЧАСТ (ДОКУМЕНТИ)

"… има едно нещо, което искам да коментирам - генезиса и успеха на "Телерик". По две причини. Първата е, защото за пореден път се налага внушението, че честен успех в България няма. Зад всичко прозират генерали и куфарчета, "нечестен" и "привилегирован" старт". Това написа преди десетина дни във Фейсбук Васил Терзиев, кандидат за кмет на София на ПП-ДБ и "Спаси София" и съосновател на "Телерик".

ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР КАЗА КОГА ЩЕ ИМАМЕ НАЦИОНАЛНА ДЕТСКА БОЛНИЦА

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков заяви, че до две години и половина България трябва да има нова Национална детска болница. Към настоящия момент болницата не се строи, а се подготвя нейният строеж. Няма да се прави преразглеждане на локацията за изграждането на болницата в Горна Баня, увери здравният министър в студиото на bTV. 

ВТОРИ ПОРЕДЕН МЕСЕЦ НА ДЕФЛАЦИЯ У НАС, ГОДИШНАТА ИНФЛАЦИЯ НАМАЛЯВА

За втори пореден месец националната статистика отчита дефлация. През юни 2023 г. месечната инфлация, измерена с индекса на потребителските цени (ИПЦ), е -0.4% спрямо предходния месец, а годишната инфлация за юни 2023 г. спрямо юни 2022 г. е 8.7%.

КС ЩЕ ГЛЕДА КАЗУСА С РЕФЕРЕНДУМА СРЕЩУ ЕВРОТО, МОЖЕ ДА ГО ПРАТИ В СЪДА НА ЕС

Конституционният съд (КС) образува конституционно дело №13/2023 г. по искане на народни представители от "Възраждане" относно решението на Народното събрание за отказ от произвеждане на национален референдум с въпрос: „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“.

"НОВА СТРАТЕГИЧЕСКА КРЕПОСТ": БЪДЕЩЕТО НА НАТО СЛЕД ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА ШВЕЦИЯ

Два века военен неутралитет и една година пречки пред присъединяването към НАТО приключиха - Швеция е по-близо от всякога да стане 32-ият член на Северноатлантическия алианс. Обещанието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да свали ограниченията си за влизане на Стокхолм в блока най-накрая проправя пътя за бързото завършване на трансформацията за сигурността в Северна Европа, предизвикана от инвазията на Русия в Украйна.

НАЦИСТКИ СКАНДАЛ ТРЕСЕ ФИНЛАНДИЯ И ПРИТИСКА НОВИЯ ПРЕМИЕР

Периодът на "медения месец" на новия министър-председател на Финландия Петери Орпо беше жестоко съкратен от два расистки скандала, които хвърлиха правителството му в смут, съобщи Politico.

ЗАРАДИ ТУР ДЬО ФРАНС В БЪЛГАРИЯ: НАЙ-НАКРАЯ ПРАВЯТ ПЪТ ЗА СЕЛО В РОДОПИТЕ (ВИДЕО)

Етап на Тур дьо Франс ще се състои в България - във Велинград на 29 и 30 юли. В Студио Actualno поканихме Даниел Дуков - организаторът на Етап България, който да ни разкаже повече.

ОРИСАН ДА БЪДЕ РЕКОРДЬОР: ШАМПИОНЪТ ПЕТЪР МИЦИН (ВИДЕО)

Едва на 17 години, а вече сред най-добрите плувци в света. Петър Мицин е поредното доказателство, че България ражда огромни таланти. Остава "само" този талант да бъде разгърнат с труд и постоянство, а Петър разполага и от двете по много. А когато имаш до себе си треньор като Николай Вакареев, "рецептата" за успеха е завършена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 15 май 2024 година

МВР с важни новини за издаването и замяната на шофьорските книжки

Прогноза за времето - 16 май 2024 г. (четвъртък)

Kaufland празнува 2 години Kaufland Card с вълнуващи подаръци и изненади за своите клиенти

Владимир Будинов: След Червената армия – комунизация и съветизация (ВИДЕО)

България с първа реакция след нападението над Фицо

Централни хали отваря врати с ново градско пространство за култура, изкуства и наука

Времето утре - 16 май 2024 г.

Назначиха шестима заместници на и. ф. шефката на СРП

Сарафов пита ВАС може ли да се глобява работодател за неплатени заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com