Най-важното за деня, 19 април 2023 г.

3354
Най-важното за деня, 19 април 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 19 април.

ОФИЦИАЛНО: РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ Е ПЪРВИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 49-ИЯ ПАРЛАМЕНТ (ВИДЕО)

Депутатът от ГЕРБ Росен Желязков ще е първият председател на 49-ото Народно събрание. Това реши парламентът със 136 гласа "за" и 94 "въздържал се", като така сложи край на сагата, спъваща работата на парламента, продължила над една седмица.

РАДЕВ СЕ РАЗБЪРЗА, ЗАПОЧВА КОНСУЛТАЦИИТЕ ОЩЕ УТРЕ

Президентът Румен Радев отново даде знак, че няма да чака партиите в 49 Народно събрание да договорят мнозинство, и задейства процедурата, предшестваща връчването на първия мандат.

ПАРТИИТЕ ЗА 2022 Г.: БСП ЛИДЕР ПО ПОЛУЧЕНИ ДАРЕНИЯ, ГЕРБ Е С МИЛИОНИ ЗАГУБА

Политическите партии трябваше до 31 март да подадат в Сметната палата финансовите си отчети и списъците си с дарители за 2022 г. 12 от тях бяха глобени, тъй като не го сториха, но парламентарно представените формации са напълно изрядни.

СЪВЕТНИКЪТ НА ПРЕМИЕРА НЕ ВИЖДА ГЕРБ И ПП-ДБ В РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО

Трудно ми е да си представя как ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ могат да работят заедно в едно редовно правителство, но всичко може да се случи. Избирателите на първите две партии не искат да са заедно. Това каза съветникът на премиера проф. Александър Маринов пред bTV за възможността за съставяне на правителство в 49-то Народно събрание, след като партиите успяха да се разберат за председател на парламента, който ще е Росен Желязков.

ЧАСТ ОТ ЗАВЕСАТА ПАДНА, МИНИСТЪР ОБЯВИ, ЧЕ НЕ ИСКА ДА РАБОТИ ЗА РЕДОВЕН КАБИНЕТ

Служебният регионален министър арх. Иван Шишков няма да остава в редовно правителство с аргумент, че не иска да има договорка между политиците. Партиите носят в себе си желанието на определени партии да извършват определени дейности, коментира той в студиото на bTV. 

АПИ ОТРЯЗА ГОЛЕМИ ФИРМИ ЗА ПЪТЕН РЕМОНТ НА "ХЕМУС", ИЗБРА ЕДНА БЕЗ ОПИТ

Няколко кандидати - сред най-големите в бранша на пътните ремонти, подадоха оферти за две обособени позиции за два тунела на автомагистрала „Хемус“. Само че Агенция „Пътна инфраструктура“, която е под шапката на Министерството на регионалното развитие, е отрязала масово фирмите за големите обществени поръчки. По-интересното е как няма никакви обявени мотиви за този ход.

ПЪРВА ПРИСЪДА ЗА ПРОВАЛЕН ПРОЕКТ ЗА ДИАГНОСТИКА, СПАСЯВАЩ ЖИВОТА НА БЕЗБРОЙ ОНКОБОЛНИ

Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика осъди консорциум с водещи архитекти от Милано заради провален проект за грандиозен национален циклотронен център. В този център трябваше да се създават изотопи, необходими за ранна диагностика на онкологични заболявания.

НОВИ ИСКОВЕ НА ЕК СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ ПРЕД СЪДА НА ЕС

Европейската комисия реши да предяви иск пред Съда на Европейския съюз срещу България във връзка с неизпълнението на задълженията ѝ по Директива 2009/54/ЕО относно експлоатацията и предлагането на пазара на натурални минерални води, съобщиха от ЕК.

БЪЛГАРИЯ ЗАБРАНЯВА ВРЕМЕННО ВНОСА НА ЗЪРНО И ХРАНИ ОТ УКРАЙНА

Солидарни сме с Украйна, но фалитът на зърнопроизводители няма да допринесе за каузата й. Това каза премиерът Гълъб Донев преди редовното заседание на служебния кабинет.

ЕЛЕНА ПОПТОДОРОВА: СЛЕД ИЗБОРИТЕ В САЩ ЩЕ ИМА ПРЕОЦЕНКА НА ОТНОШЕНИЕТО КЪМ УКРАЙНА (ВИДЕО)

"Тръмп със сигурност ще има конкуренция в първичните избори. Много зависи как ще завърши процеса в щата Джорджия, защото там наистина е взривоопасно. Там има дозателства, че е искал да му фалшифицират едни 11 200 гласа. Крива или права, Америка е функционираща демокрация".

РУСКИ ПОГЛЕД: НА ПУТИН МУ ПАРИ ПОД КРАКАТА, ТЪРСИ КАК ДА СПРЕ ВРЕМЕННО ВОЙНАТА В УКРАЙНА (ВИДЕО)

Издирваният от Международния наказателен съд в Хага за системно отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин изглежда се готви за опит да замрази подпалената от него война в Украйна, но преди това трябва да си подсигури някаква победа на бойното поле или поне да представи като успех определено развитие на нещата. Това е едно от основните направления в дневния анализ на ISW – американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

МНЕНИЕ: ЗАПАДЪТ СЕ НУЖДАЕ ОТ НОВА СТРАТЕГИЯ В УКРАЙНА

 

Конфликтът в Украйна продължава малко повече от година и се развива по-добре за Киев, отколкото мнозина очакваха. Опитите на Русия да подчини своя съсед се провалиха, отбелязва изданието Foreign Affairs. 

ТУРСКИ АНАЛИЗ: КАКВО ЦЕЛИ МАКРОН С ВИЗИТАТА СИ В КИТАЙ?

 

Америка успя да запази единството на трансатлантическия съюз по украинския въпрос, но ще й бъде трудно да направи същото в случай на нахлуване на Китай в Тайван, пише Yeni Şafak. ЕС няма смисъл да прекъсва отношенията си с КНР, така че шансовете на „ястребите“ да се изправят успешно срещу „китайския дракон“ избледняват пред очите ни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 15 май 2024 година

МВР с важни новини за издаването и замяната на шофьорските книжки

Прогноза за времето - 16 май 2024 г. (четвъртък)

Kaufland празнува 2 години Kaufland Card с вълнуващи подаръци и изненади за своите клиенти

Владимир Будинов: След Червената армия – комунизация и съветизация (ВИДЕО)

България с първа реакция след нападението над Фицо

Централни хали отваря врати с ново градско пространство за култура, изкуства и наука

Времето утре - 16 май 2024 г.

Назначиха шестима заместници на и. ф. шефката на СРП

Сарафов пита ВАС може ли да се глобява работодател за неплатени заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com