АПИ отряза големи фирми за пътен ремонт на "Хемус", избра една без опит

12050
АПИ отряза големи фирми за пътен ремонт на "Хемус", избра една без опит
Снимка: АПИ

Няколко кандидати - сред най-големите в бранша на пътните ремонти, подадоха оферти за две обособени позиции за два тунела на автомагистрала „Хемус“. Само че Агенция „Пътна инфраструктура“, която е под шапката на Министерството на регионалното развитие, е отрязала масово фирмите за големите обществени поръчки. По-интересното е как няма никакви обявени мотиви за този ход.

Това става ясно от публично достъпната информация в портала на Агенцията по обществени поръчки. Най-напред за тези действия на служебната власт съобщи „Медиапул“.

АПИ отказва да публикува отчети за дейността си през 2022 г.

Агенция "Пътна инфраструктура" отказва да публикува тримесечните си отчети за дейността си през 2022 година, пишат в писмо до медиите о...

Отварянето на ценовите оферти за ремонта на последните два неремонтирани тунела на АМ „Хемус“ е станало на 12 април – малко преди четирите почивни дни за Великденските празници. Поръчката беше обявена в края на миналата година, като е разделена на две позиции – за тунел „Топли дол“ и за „Правешки ханове“.

Проверка в АОП показва, че за първата обособена позиция е допусната само офертата на една фирма, която е без особен опит с ремонти на тунели, а е специализирана в строителство на мостове. Става въпрос за „ОРС Инфраструктура“ ООД. Тя печели пред останалите големи в бранша – „Геострой“ АД, "Трейс Груп Холд" АД, "ГБС Инфраструктурно строителство" АД, "Джи Пи Груп" АД, "Европейски пътища" АД, „ИСА 2000“ ЕООД. За първи път в такъв търг участва и държавната "Автомагистрали" - в обединение с големите компании.

Мотиви за избора на конкретната фирма и елиминирането на останалите не са обявени. "ОРС Инфраструктура" е основана през 2008 г. Собственици на компанията са братята Огнян и Владимир Павлови. През последните години фирмата е изпълнила няколко големи проекта по оперативна програма "Транспорт". Капиталът ѝ е 5000 лв. Оборотът за 2019 г. е 29,3 млн. лв., за 2020 г. - 40,3 млн. лв., а за 2021 г. - 21,8 млн. лв. Разполага с персонал от 235 души, според регистъра на Камарата на строителите.

Компанията предлага цена от 35,51 млн. лв. без ДДС (42,61 млн. лв. с ДДС) - близо до индикативната стойност на АПИ от 35,65 млн. лв. за ремонта на тунела. Часовата ставка, която "ОРС Инфраструктура" ООД ще плаща на работниците, е 9,20 лв. плюс допълнителни разходи за труд от 120%. Заложената печалба за фирмата от ремонта на тунел "Топли дол" е в размер на 10%, гласят документите.

Новите поръчки за пътищата са за милиарди: На първо място пари, не качество

Седем поръчки на стойност 4,4 милиарда лева с ДДС пусна Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Те са за поддържане и ремонтн...

За втората обособена позиция – за тунел „Правешки ханове“ – са допуснати двама кандидати, един от които пак е „ОРС Инфраструктура“ ООД. Другият е „ГБС Инфраструктурно строителство“. „ОРС Инфраструктура“ предлага 1 млн. лв. по-малко. Според „Медиапул“, която цитира свои източници, търгът обаче печели другото дружество, което има по-висока техническа оценка.

"ГБС Инфраструктурно строителсво" предлага ремонт за 39,79 млн. лв. без ДДС (47,75 млн. лв. с ДДС). Почти същата е и индикативната стойност на обекта според АПИ - 39,89 млн. лв. Часовата ставка, която ще плаща компанията на работниците, е 7,50 лв. плюс допълнителни разходи за труд от 110%. Заложената печалба за ГБС е 10%.

Предстои да разберем дали ще има обжалване на елиминираните кандидати, както и какво ще е окончателното решение на председателя на АПИ Венцислав Ангелов.

ОЩЕ: Шишков: Липсва асфалт на още две отсечки от АМ "Хемус"

Държавна агенция не спазва закона - няма "черен" списък с мамещи фирми

Изискването за публикуване на т. нар. "черен" списък с недобросъвестни фирми, изпълнявали обществени поръчки, се оказа мъртва законова ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com