Партиите за 2022 г.: БСП лидер по получени дарения, ГЕРБ е с милиони загуба

10396
Партиите за 2022 г.: БСП лидер по получени дарения, ГЕРБ е с милиони загуба
Снимка: БГНЕС

Политическите партии трябваше до 31 март да подадат в Сметната палата финансовите си отчети и списъците си с дарители за 2022 г. 12 от тях бяха глобени, тъй като не го сториха, но парламентарно представените формации са напълно изрядни.

Представяме ви техните отчети и основните акценти в тях:

"Продължаваме промяната"

„Продължаваме промяната“ отчита приходи от близо 1,48 млн. лв. за 2022 г. Приходите от дарения без условие са 571 хил. лв., а 908 хил. лв. идват от държавна субсидия.

Желязков: До нещо различно може да доведе разговорът, колкото и да е чуплив (ВИДЕО)

Надявам се, че политическият разговор, колкото и чуплив да е той, би могъл да доведе до нещо по-различно. Това каза новоизбраният предс...

Най-големите дарители на партията са Богомил Балкански със 187,8 хил. лв. и Десислава Михайлова със 100 хил. лв. Даренията им са без условие. На името на Георги Рогачев са записани две дарения – от 20 хиляди и от 13 хиляди лева. От отчета се вижда още, че Асен Василев е дарил над 3000 лева. Това важи за още негови съпартийци като Кирил Петков, Никола Минчев, Андрей Гюров, Венко Сабрутев, Константин Бачийски и др., както и за бившия вътрешен министър в правителството „Петков“ Бойко Рашков.

Разходите на партията за изминалата година са 717 хиляди лева, гласи отчетът. Най-много са за външни услуги – 427 хил. лв., както и за възнаграждения и осигуровки – 215 хил. лв.

Към 31 декември 2022 г. ПП не притежава дълготрайни материални и нематериални активи. Паричните средства на ПП са краткосрочни финансови активи под формата на пари в брой и в разплащателни банкови сметки. При годишната инвентаризация не са открити разлики между паричните средства в брой по баланс и в действителност. Вземанията са на стойност 17 хиляди лева – „от клиенти и други вземания“. Паричните средства в брой и в разплащателни сметки на „Продължаваме промяната“ са 1,1 млн. лв.

През 2022 г. ПП няма задължения към банки за отпуснати кредити. Има сключени лизингови договори с "Порше България". Задълженията са в размер на 176 хил. лв. към доставчици на услуги и 180 хил. лв. към персонал, осигурителни и данъчни задължения, като те ще бъдат разплатени през 2023 г., пише в отчета.

ГЕРБ

Според отчета на партията наличните парични средства в началото на 2022 г. са били 6,64 млн. лв., а в края на периода те са по-малко – 4,16 млн. Паричните потоци от нестопанска дейност са общо 6,01 млн. лв., като най-много средства са влезли от графа „Други постъпления“ – почти 5 млн. Близо 1 млн. са от членски внос, а даренията без условие са на стойност 81 хил. лв.

Алгафари: Ще има управляваща опозиция, Николай Денков е добър вариант за премиер

Смятам, че ще има някакво правителство, но ще видим с кой мандат. Това каза пиар експертът Нидал Алгафари в ефира на Нова телевизия. П...

№1 в списъка на дарителите е евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков с над 10 000 лева. Още няколко души са дарили по толкова, сред които друг от евродепутатите на партията Андрей Ковачев, Асим Адемов и Мария Габриел. Дарителите са общо 14.

ГЕРБ са осъществили плащания за нестопанска дейност в размер на близо 8,5 млн. лв. – т.е. с 2,5 млн. лв. повече от постъпленията. Отново остава неясно къде са насочени най-големите суми, тъй като са отбелязани в графа „Други плащания“ – 5,41 млн. лв. За заплати са дадени над 2,1 млн. лв.

"Възраждане"

„Възраждане“ няма материални и нематериални активи. Отчита около 8000 лв. вземания, 406 753 лева налични парични средства в разплащателна сметка, както и 34,65 лв. в брой. В началото на отчетния период формацията е разполагала с 205 хил. лв. налични средства. Партията на Костадин Костадинов има наличие на задължения към доставчици в размер на 1672 лева. Има резерви от 413 хил. лв. Финансовият резултат от регламентирана дейност от отчетния период – т.е. печалба/загуба – е 0 лв., пише в отчета.

Паричните потоци от нестопанска дейност са 1,3 млн. лв. Прави впечатление, че почти всичко е в графа „Други постъпления“. А даренията под условие са доста повече от тези без условие – 31 хил. лв. спрямо 2 хил. лв. Отчетени са общо 10 дарители, шест от които са дали по 5 хил. лв. – сред тях са Здравко Вълков, Бойко Стоянов, Ивайло Костадинов. Държавната субсидия за „Възраждане“ е около 1,27 млн. лв.

Плащанията за нестопанска дейност са 1,1 млн. лв., като почти всички от тях са разходи за услуги. Нетният паричен поток от нестопанска дейност е 202 хил. лв.

Михаил Миков: Ще има мнозинство между ГЕРБ, ПП и ДБ

„Смятам, че ще има мнозинство между ГЕРБ, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Това е най-...

При разходите най-много са отишли за изборите на 2 октомври – 771,7 хил. лв., за счетоводни одиторски и консултантски услуги са дадени над 87 хил. лв., а впечатление прави, че за транспортни услуги са похарчени 72,3 хил. лв.

ОЩЕ: Елена Гунчева публикува чат, с който казва, че "Възраждане" плаща за автобуси с протестиращи

ДПС

В отчета на ДПС се вижда, че наличните парични средства са малко над 1 млн. лв., 326 хил. от които са в брой. Партията има 167 хил. лв. дълготрайни материални активи в сгради, както и 108 хил. в съоръжения и др. Вземанията са 88 хил. лв. Постъпленията от нестопанска дейност са 3,7 млн. лв., като 2,8 млн. от тях са от „Други постъпления“, 462 хил. – от членски внос, а 458 хил. – от дарения без условие.

Изброени са десетки дарители, като почти всички са от членове на партията и са по 700 лева. В списъка се виждат имената на лидера Мустафа Карадайъ, Илхан Кючюк, Ахмед Ахмедов, Севим Али и др.

Плащанията за нестопанска дейност са 3,14 млн. лв. За услуги са дадени 981 хил., за заплати и осигуровки – над 900 хил., над 1,25 млн. лв. са „Други плащания“.

БСП

Нинова: Противоконституционно е да има ротационен председател (ВИДЕО)

Това коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти след среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в парламента. Нинова заяви, че ...

Приходите на БСП за 2022 г. са в размер на 4,77 млн. лв., показва отчетът на партията. От тях 1,97 млн. са от държавна субсидия, около 1 млн. са от членски внос, а даренията (с условие и без) са общо над 1,6 млн. лв.

Разходите на социалистите са малко по-малко – 4,68 млн. лв., като най-много от тях са за избори и текуща политическа дейност – 2,67 млн. За заплати са дадени 1,46 млн. лв.

БСП има дълготрайни материални активи за 2,5 млн. лв., като най-голяма час са от сгради – 1,17 млн., моторни превозни средства – 742 хил., и офис обзавеждане и офис техника – 571 хил. лв.

Паричните средства на партията са 989 хил. лв., а след като се добавят и вземания за 103 хил. лв., общо стават над 1 млн. лв. БСП обаче има и задължения на стойност 2,6 млн. лв. Най-голяма част от тях са по банков заем – 1,46 млн. лв.

Партията е изброила 1650 дарители. Има суми от по над 9000 лева от хора като Бойко Клечков, Александър Симов, Борислав Гуцанов, лидера Корнелия Нинова и др. По-голяма част от сумите са до 1000 лева.

"Да, България"

Трифонов за пълната субсидия: А забравихте ли, че върнах 4,5 млн. лв. на бюджета?

"Аз съм много щастлив, че вие не ми задавате въпроса как така върнах 4,5 млн. лв. на държавния бюджет. Има ли някой, който да го е прав...

Една от трите съставни части на коалицията „Демократична България“ – Движение „Да, България“ – отчита 237 хил. лв. налични средства, а като се добавят вземанията, сумата на актива става 246 хил. лв. Същата е и сумата на пасива, гласи отчетът. Задълженията към доставчици се оценяват на две хиляди лева, има и други задължения за 40 хил. лв. Разходите за нестопанска дейност са 1,51 млн. лв.

От приходите, които се оценяват на 1,67 млн. лв., най-голяма част идва от дарения без условие – 871 хиляди лева. Повечето дарения са с много малки суми от порядъка на 10-20 лева, но има и големи като 200 хил. лв. от Иво Ценов, както и общо 80 хил. лв. от Георги Пулев. Те са разделени на три отделни транша. 200 хил. лв. е дал и Тенко Николов.

ДСБ - друга от формациите в коалиция ДБ - отчита 20 хил. лв. дарения. Третата съставна част на "Демократична България" - "Зелено движение" - е подала отчет с посочени 207 хил. лв. дарения. Така общите дарения за коалицията стават 1,09 млн. лв.

"Има такъв народ"

За друга от влезлите в парламента партии – „Има такъв народ“ – приходите от нестопанска дейност са 831 хил. лв., като 389 хил. от тях са от дарения, а 384 хил. – от партийни субсидии. Обявени са 92 дарители. Димитър Данаилов е дал 30 хиляди лева на ИТН, Мирела Иванова – също, Пламен Данаилов е дарил 20 хил. лв.

Разходите на ИТН са 682 хил. лв., като сред тях има 16 хил. за дарения и 634 хил. за външни услуги. Резултатът от нестопанската дейност на партията на Слави Трифонов за 2022 г. е положителен и е в размер на 146 хил. лв., гласи отчетът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика