Най-важното за деня, 20 юли 2023 г.

4279
Най-важното за деня, 20 юли 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 20 юли.

БОРИСОВ: РАДЕВ ТРУДНО ПРИКРИВА РАЗОЧАРОВАНИЕТО СИ, ЧЕ ИМА РЕДОВЕН КАБИНЕТ

Винаги съм твърдял, че ролята на президента в България като институция, е обединяващ. Той вече трудно прикрива разочарованието си, че има редовно правителство.Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред медиите в парламента. Според него на държавния глава му е харесало да управлява еднолично. 

ОСТАВА ТРУДНО ДА ОТКРИЕШ ИНФОРМАЦИЯ ОТ ИНСТИТУЦИИТЕ, МИНИСТЕРСТВА НЕ ОТГОВАРЯТ В СРОК

Секциите „Достъп до информация“ в сайтовете на институциите все още не изпълняват функциите си по ЗДОИ – да улесняват търсещите информация. Това е един от основните изводи на фондация „Програма достъп до информация“ (ПДИ) в 23-ия годишен доклад „Състоянието на достъпа до информация в България`2022”. Негови автори са д-р Гергана Жулева, Александър Кашъмов (на заглавната снимка), Кирил Терзийски и Стефан Ангелов.

КАНДИДАТЪТ НА ПП-ДБ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ НЕ Е ДЕСЕН: ПРОФ. ВИЛИ ЛИЛКОВ В „ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Кандидатът на ПП-ДБ за кмет на Софиая не е десен, десницата няма как да е раздвоена. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com „Отговорите със Спасиана Кирилова“ проф. Вили Лилков, бивш депутат от Реформаторския блок и дългогодишен общински съветник. Десни интелектуалци издигнаха кандидатурата му за кмет на София. Същевременно от ПП-ДБ държат на своя кандидат Васил Терзиев. Ето какво каза проф. Лилков:

ЕК УДЪЛЖИ 3 НАКАЗАНИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ, ВКЛЮЧИТЕЛНО ЗА АВТОМОБИЛНОТО ЗАСТРАХОВАНЕ

Европейската комисия съобщи, че удължава три наказателни процедури срещу България чрез официални уведомителни писма. Случаите са свързани с автомобилното застраховане, превоза на опасни товари и отчитането на корпоративните данъци.

ДЕПУТАТИТЕ ЗАБРАНИХА РАЗПРОДАЖБАТА НА ИМОТИТЕ НА "МИНИ МАРИЦА - ИЗТОК"

Парламентът прие решение, с което ограничава извършването на сделки за активите на "Мини Марица-изток" без позволението на депутатите. "За" гласуваха 196 народни представители. 11 бяха против - 10 от "Има такъв народ" и 1 от "Продължаваме промяната - Демократична България".

КАК ГОРИВАТА ДА СТРУВАТ ПОД 2 ЛВ. - ИДЕЯТА НА ДЕЛЯН ДОБРЕВ

Литър от най-употребяваните горива трябва да струва под 2 лв. Това каза депутатът от ГЕРБ-СДС и председател на Комисията по енергетика в парламента Делян Добрев в ефира на Нова телевизия. Той е категоричен, че цената продължава да бъде надписвана.

"ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ" СЕ ЗАКАНИ ДА СЪДИ ПОЛИТИЦИ ЗАРАДИ КОНЦЕСИЯТА В "РОСЕНЕЦ"

"ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД възнамерява да се обърне към съда за защита на своята делова репутация от "голословните обвинения от страна на представители на някои политически партии и парламентарни обединения", заявяват от компанията в своя позиция, изпратена до медиите.

ИВАЙЛО МИРЧЕВ ПРИТЕСНЕН ОТ ЗАГРИЖЕНОСТТА НА РАДЕВ ЗА „ЛУКОЙЛ“, ПОКАЗВАЛО ЗАВИСИМОСТ

Притеснен съм от нивата на тревожност на президента Румен Радев за „Лукойл“. Начинът на действие и тази загриженост показват зависимост. За нас е странно да е така загрижен за един корпоративен интерес на руска компания. Преди година обясняваха, че без руски газ не можа да съществуваме, но видяхме, че не е така. Това каза депутатът от коалицията ПП-ДБ Ивайло Мирчев в ефира на Нова телевизия относно намерението да бъде прекратена концесията на пристанище „Росенец” .

САНКЦИИ ЛИ? ВНОСЪТ НА РУСКИ ГАЗ ЗА ЕВРОПА Е НАРАСНАЛ С 9%

Затварянето на руските газопроводи, които свързват Русия с европейския континент, принуди страните от Европейския съюз да увеличат покупките на втечнен природен газ (LNG). Парадоксално, но вносът от самата Русия също се е увеличил: според данни, публикувани от Международната група на вносителите на втечнен природен газ (GIIGNL, асоциация, в която са представени големи играчи от индустрията).

ПРОДАВА ЛИ БЪЛГАРИЯ НА САЩ 155-ММ СНАРЯДИ, КОИТО ПОСЛЕ ОТИВАТ В УКРАЙНА?

Популярният руски „Телеграм“ канал „Рибар“ твърди, че България произвежда и изпраща в САЩ 155-милиметрови снаряди – т.е. по стандарта на НАТО, като в крайна сметка те стигат до Украйна.

РУСИЯ СЛЕД БУНТА НА ПРИГОЖИН Е СЪЩАТА, ПУТИН НЕ Е: ЧАВДАР СТЕФАНОВ В „ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Русия е същата след бунта на Пригожин, но кликата около президента Владимир Путин вече не е. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com „Отговорите със Спасиана Кирилова“ журналистът и международен анализатор Чавдар Стефанов, който беше дългогодишен кореспондент на БНР и БНТ в Москва.

ПУТИН ИЗРАЗИ СТРАХ ОТ РЕВОЛЮЦИЯ. УКРАИНЦИТЕ ИЗПОЛЗВАТ УМНИ БОМБИ (ВИДЕО)

Русия надхвърли лимита си на революции още през изминалия век. Това заяви издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин.

ТРЕТА СЕРИЯ НА РУСКОТО ОТМЪЩЕНИЕ ЗА КРИМСКИЯ МОСТ: РАНЕНИ ДЕЦА В НИКОЛАЕВ (ВИДЕО)*

Най-малко 11 души са ранени при третата поредна нощ на руски въздушни удари в Южна Украйна. Основни цели отново са били Одеса, както и Николаев.

ЗАЩО ТУРЦИЯ ПУСНА ШВЕЦИЯ В НАТО?

През цялата история турци и руснаци са водили 14 войни, в които е имало победител и победен. Османската империя в последните си дни се координира с руснаците в Първата световна война, за да се изправи срещу Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

КНСБ обяви протест на 20 май заради заплатите във ВУЗ-овете

Инженерите в СДВР ще бистрят законна ли е новата маркировка по Патриарха

От днес работим за себе си

Търговците се обявиха срещу тавана на надценката на хляба

Децата на бездетните се раждат първо в молитвите и сънищата

Най-важните новини за деня: 12 май 2024 г.

Прогноза за времето - 13 май 2024 г. (понеделник)

Седмична прогноза за времето за 13-19 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Кой има имен ден днес, 12 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 12 май, 2024 г. (неделя)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com