Най-важното за деня, 25 април 2023 г.

4887
Най-важното за деня, 25 април 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 25 април.

БОРИСОВ ПОИСКА КАБИНЕТ ОТ ПП-ДБ, ЗА ДА РЕШИ ДАЛИ ДА ГО ПОДКРЕПИ (ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" да представи състав на проектокабинет, за да може партията му да прецени дали ще го подкрепи. Това стана по време на лидерска среща в Народното събрание.

СОЦИОЛОГ: БОРИСОВ МАТИРА ПП И ДБ

Не очаквах такава политическа наивност от страна на ПП и ДБ. В кой случай ПП печели? Ако се иде на нови избори пак ще е зле. Вече е късно да се направи нещо. Времето работи за ГЕРБ и Бойко Борисов. Той не изпитва вътрешно напрежение за разлика от другите. Малко ги матира. Това мнение изрази социологът Андрей Райчев в ефира на Нова телевизия.  

ЖУРНАЛИСТИТЕ МАСОВО ПЕЧЕЛЯТ "ДЕЛА ШАМАРИ", НО ПОСЛЕ ОТБЯГВАТ НЕУДОБНИТЕ ТЕМИ

Журналистите в България масово печелят заведените срещу тях дела за сплашване (т.нар. SLAPP дела) през 21 век, но дори малкият процент загубени е много притеснителен. Самото завеждане на такъв тип дело заради засегнати политически или икономически интереси води до възпиране на представителите на медиите, до промяна в начина им на работа и така засяга цялата гилдия.

ИЗГОНЕНИ ХИЖАРИ: ТОВА НЕ Е ПЕЧАЛБАРСТВО, А ОГРОМЕН ТРУД (ВИДЕО)

11 хиляди споделяния направи статуса на досегашните домакини на хижа "Христо Смирненски" - причината те вече вече не стопанисват сградата и твърдят, че са "незаконно изхвърлени от хижата от страна на Българския туристически съюз (БТС) с помощта на 30 "мутри". От БТС опровергават това, като обвиняват досегашните стопани, че са отказали да изпълняват задълженията си.

ВЕНЦИСЛАВ ВЕНЕВ ЗА ИЗГОНЕНИТЕ ХИЖАРИ: НЕ СА ИДВАЛИ 30 МУТРИ, А НЯКОЛКО ДУШИ ОТ БТС (ВИДЕО)

11 хиляди споделяния направи статуса на досегашните домакини на хижа "Христо Смирненски" - причината те вече вече не стопанисват сградата и твърдят, че са "незаконно изхвърлени от хижата от страна на Българския туристически съюз (БТС) с помощта на 30 "мутри". От БТС опровергават това, като обвиняват досегашните стопани, че са отказали да изпълняват задълженията си.

ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ СЕ ПРЕВЪРНА В ЕПИДЕМИЯ: ДОКОГА ДЕПУТАТИ ЩЕ ГОВОРЯТ ГЛУПОСТИ?

Само за последната година 2764 жени са потърсили закрила и помощ от "Асоциация Анимус". Голяма част от пострадалите се страхуват да се обърнат или да подават сигнали, тъй като нямат доверие в институциите. А причината е проста - ситуацията законово е такава, че не насилникът, а жертвата е принудена да се крие и да изоставя живота си. Освен това, при подаден сигнал е практика този, срещу когото е сигналът, да научава кой е източникът.

ЕС ПРИЕ ОКОНЧАТЕЛНО КЛЮЧОВИ ЗАКОНИ ЗА ВЪГЛЕРОДНИТЕ ЕМИСИИ, БЪЛГАРИЯ СЕ ВЪЗДЪРЖА

Съветът на ЕС прие окончателно пет закона, които ще позволят на блока да намали емисиите на парникови газове в основните сектори на икономиката. Същевременно ще се гарантира, че най-уязвимите граждани и микропредприятия, както и секторите, изложени на риск, ще получат ефективна подкрепа в този преход.

АНАЛИЗ: ПРИОРИТЕТНАТА РУСКА ЦЕЛ В БАХМУТ. НОВА ЧИСТКА СРЕД РУСКИТЕ ВИСШИ ВОЕННИ? (ВИДЕО)

Руснаците приоритизират пробив в северозападната част на град Бахмут и да достигнат до път О0506 (Хромово – Часов Яр, т.нар. Път на живота) откъм Бахмут, като така успеят да го затворят. Това твърди военният анализатор Александър Коваленко в свой анализ за сегашната ситуация в Бахмут.

FOREIGN POLICY ХВЪРЛЯ СЪМНЕНИЕ, ЧЕ УКРАЙНА ИМА ДОСТАТЪЧНО ОРЪЖИЯ ЗА УСПЕШНА КОНТРАОФАНЗИВА

Снегът се топи в Източна Украйна и въпреки че въоръженият конфликт с Русия продължава повече от година, за Великденските празници ситуацията леко се поуспокои.

И THE NEW YORK TIMES СЪС СЪМНЕНИЯ ЗА УСПЕХА НА УКРАИНСКАТА КОНТРАОФАНЗИВА: СЕГА ИЛИ НИКОГА

Очаква се Украйна да разполага до края на април с 12 подготвени бригади, всяка съставена от 4000 войници, които да изнесат основната тежест на предстоящата украинска контраофанзива. Войниците в 9 от тези бригади са тренирани в страни-членки на НАТО и от военни инструктори на Алианса според изтеклите в "Пентагонлийкс" документи.

НЕМСКО ИЗДАНИЕ: СИТУАЦИЯТА В УКРАЙНА НАПОМНЯ НА БИТКА ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

 

Ситуацията на украинския фронт много напомня навечерието на битката при Курск, пише Die Welt. Освен това въоръжените сили на Украйна повтарят всички грешки на германското командване от лятото на 1943 г. Затова изходът от постоянно отлаганото контранастъпление може да бъде същият като от танковата битка на Червената армия и Вермахта край Курск.

ОФИЦИАЛНО: БАЙДЪН ЩЕ СЕ КАНДИДАТИРА ЗА ВТОРИ МАНДАТ ПРЕЗ 2024 Г.

 

Президентът на САЩ Джо Байдън ще се кандидатира за втори мандат през 2024 г., предават Си Ен Ен и Блумбърг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 9 юни 2024 г. (неделя)

Най-важните новини за деня: 8 юни, 2024 година

Президентът Румен Радев се включи в почистването на морето край остров Св. Анастасия

Осигуряват изборна секция на пациентите на "Пирогов" в болницата

Цените по морето: Плащаме повече за цаца и бира спрямо миналата година

Прогноза за времето - 8 юни 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 7 юни 2024 г.

АПИ обещава: Лято без ремонти по магистралите към морето

Навършват се три месеца от кончината на Българския патриарх Неофит

Българските военнослужещи от Сухопътните войски се представиха отлично в многонационалното учение „Combined Resolve 24-02“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com