Изгонени хижари: Това не е печалбарство, а огромен труд (ВИДЕО)

16036

11 хиляди споделяния направи статуса на досегашните домакини на хижа "Христо Смирненски" - причината те вече вече не стопанисват сградата и твърдят, че са "незаконно изхвърлени от хижата от страна на Българския туристически съюз (БТС) с помощта на 30 "мутри". От БТС опровергават това, като обвиняват досегашните стопани, че са отказали да изпълняват задълженията си.

В търсене на истината поканихме Миглена Пенева един от наследниците на Георги Банев, който връща хижата към живот преди години, но в края на миналата година напуска нашия свят. Разговаряхме и с Венцислав Венев - председател на БТС, който ще видите в отделно видео в следващия ни разговор в "Студио Actualno".

"Бяхме подложени на натиск, който се засили след като почина свекър ми. Ситуацията беше такава - или ставате съдружници с нас или изхвърчате от тук. Така и се случи", започва разказа си снахата на г-н Банев - Миглена.

Тя споделя, че когато бащата на съпруга ѝ взел да стопанисва хижата тя е била без покрив, там са се гледали животни: "След като я взима свекър ми се създава едно дружество "Юндола", което ползва безвъзмездно хижата. Сключват договор от 10 години, след него още един от 10 години, който изтича пред 2027 година".

От БТС твърдят, че след смъртта на хижарина, неговите наследници не влизат в реално владение и хижата остава без стопанин.

"Той има още един съдружник, който също е член на семейството. Фирмата е семейна, факт е, че имаме задължения, никой не го отрича. Те не са към БТС, а към НАП. Всички тези инвестиции струват много пари. Фирмата има проблеми, не го отричаме, но да кажат, че няма стопанин - не е правилно. След смъртта на свекър ми сме посрещали много туристи. Не става въпрос за печалбарство, а за огромен семеен труд", споделя с мъка Миглена.

Във всяка една стая във хижа "Христо Смирненски" семейството изградило санитарен възел: "Бунгалата отстрани също са строени от свекър ми. Трафопостът също. Има изградена сауна, ресторант. Имаме ски писта, направена от нас, ски гардероб".

"Нашето желание е да се разберем с БТС, не исках да се стига до тук... Хората ни подкрепят, писнало им е да се случват такива неща в нашата държава. Искаме да си довършим договора до 2027 година", смята наследницата.

По думите ѝ, за да ги изгонят има конкретна процедура: "Те трябва да дойдат с прокурорско решение, със съдия изпълнител. Това ни казват адвокатите", разказва тя.

"Мъжът ми е опитал да си вземе якето, но те са казали - нищо вече не можете да си вземете от тази хижа, всичко е наше... Там имаме стока, оборудване, ски гардероб, мебели, които не са собственост на БТС", каза още Миглена.

Целият разговор с нея - вижте във ВИДЕОТО:

А какво смята другата страна по казауса - БТС - ЧУЙТЕ ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю