ЕС прие окончателно ключови закони за въглеродните емисии, България се въздържа

7317
ЕС прие окончателно ключови закони за въглеродните емисии, България се въздържа
Снимка: iStock

Съветът на ЕС прие окончателно пет закона, които ще позволят на блока да намали емисиите на парникови газове в основните сектори на икономиката. Същевременно ще се гарантира, че най-уязвимите граждани и микропредприятия, както и секторите, изложени на риск, ще получат ефективна подкрепа в този преход.

Законите са част от пакета "Подготвени за Цел 55", който определя политиките на ЕС в съответствие с ангажимента на блока да намали нетните си емисии на парникови газове с поне 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. и да постигне неутралност по отношение на климата през 2050 г.

С нов закон ЕС затяга мерките срещу сечта и иска засаждане на още дървета

Европейският парламент прие с 479 гласа „за“, 97 „против“ и 43 „въздържал се“ преразгледания реглам...

Гласуването в Съвета днес (25 април) е последният етап от процедурата. Преди седмица законите минаха и през Европейския парламент.

Интересното е, че от 27-те страни членки в ЕС подкрепа за климатичната реформа изразиха 23. България и Белгия се въздържаха, а против се обявиха Полша и Унгария.

Системата на ЕС за търговия с емисии

СТЕ на ЕС е пазар на въглеродни емисии, основан на система за ограничаване и търговия с квоти за емисии за енергоемките отрасли, сектора на електропроизводството и авиационния сектор.

Новите правила увеличават общата амбиция за намаляване на емисиите до 2030 г. в секторите, обхванати от СТЕ на ЕС - до 62% в сравнение с нивата от 2005 г., пише в официалното съобщение в сайта на Съвета на ЕС.

Емисии от морския транспорт

Емисиите от морския транспорт за първи път ще бъдат включени в обхвата на СТЕ. Задълженията за корабните компании да предават квоти ще бъдат въведени постепенно - 40% за верифицираните емисии от 2024 г., 70% от 2025 г. и 100% от 2026 г.

Росица Карамфилова: Необходими са инвестиции за намаляване на въглеродния отпечатък

„Необходими са инвестиции в технологии за ефективно използване на материалите и намаляване на въглеродния отпечатък. Затова проце...

Повечето големи плавателни съдове ще бъдат включени в обхвата на СТЕ на ЕС от самото начало. Емисиите, които не са свързани с въглероден диоксид, ще се включат от 2026 г.

Сгради, автомобилен транспорт и допълнителни сектори

Беше създадена нова, отделна система за търговия с емисии за сградите, автомобилния транспорт и допълнителните сектори, за да се осигури рентабилно намаляване на емисиите в тях. Досега те се оказваха винаги трудни за декарбонизиране.

Новата система ще се прилага от 2027 г. за дистрибуторите, които доставят горива за сградите, пътния транспорт и допълнителните сектори. Въведена е предпазна мярка, според която, ако цената на петрола и газа е изключително висока в периода преди началото на новата система, тя ще бъде отложена за 2028 г.

Емисии от авиацията

Безплатните квоти за емисии за авиационния сектор ще бъдат постепенно премахнати, а от 2026 г. ще бъде въведена пълна тръжна продажба. До 31 декември 2030 г. ще бъдат запазени 20 млн. квоти, за да се стимулира преходът на операторите на въздухоплавателни средства от използване на изкопаеми горива.

СТЕ на ЕС ще се прилага за вътрешноевропейски полети (включително заминаващи полети до Обединеното кралство и Швейцария), докато CORSIA - Схемата за компенсиране и намаляване на емисиите на въглероден диоксид в международната авиация - ще се прилага за извъневропейски полети до и от трети държави, участващи в CORSIA, от 2022 г. до 2027 г.

Финално в ЕС: Стоп на продажбата на коли с въглеродни емисии от 2035 г.

Страните от Европейския съюз одобриха окончателно исторически закон за прекратяване на продажбите на нови автомобили, отделящи емисии н...

Ще бъде подобрена и прозрачността по отношение на емисиите на операторите на въздухоплавателни средства и компенсирането им и ще бъде създадена рамка за мониторинг, докладване и проверка на ефектите от въздухоплаването, които не са свързани с CO2. До 1 януари 2028 г., въз основа на резултатите от тази рамка, ЕК ще предложи мерки за смекчаване на последиците от авиацията, които не са свързани с CO2.

Механизъм за координиране на въглеродните емисии на границата

Той се отнася до вноса на продукти в отрасли с интензивно използване на въглеродни емисии. Целта му е да предотврати - при пълно спазване на правилата на международната търговия - усилията на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове да бъдат компенсирани от увеличаване на емисиите извън неговите граници чрез преместване на производството в държави от ЕС, в които прилаганите политики за борба с изменението на климата са по-малко амбициозни от тези на блока. Или пък чрез увеличаване на вноса на въглеродно интензивни продукти.

До края на 2025 г. механизмът (CBAM) ще се прилага само като задължение за докладване. CBAM ще се въвежда постепенно, успоредно с постепенното премахване на безплатните квоти, след като то започне в рамките на преразгледаната СТЕ на ЕС за съответните сектори.

Безплатните квоти за секторите, обхванати от Механизма за коригиране на въглеродните емисии на границата - цимент, алуминий, торове, производство на електрическа енергия, водород, желязо и стомана, както и ограничен брой продукти надолу по веригата - ще бъдат постепенно премахнати в рамките на 9-годишен период между 2026 и 2034 г.

CBAM насърчава вноса на стоки от предприятия извън ЕС вътре в блока, които отговарят на високите стандарти за климата, приложими в 27-те държави членки на ЕС. Това ще осигури балансирано третиране на такъв внос и има за цел да насърчи партньорите на ЕС по света да се присъединят към усилията на Съюза в областта на климата.

Социалнен фонд за климата

ЕП прие задължителни годишни намаления на емисиите, ето колко са за България

Европейският парламент прие във вторник преразглеждането на т.нар. Регламент за разпределяне на усилията, определящ задължителни годишн...

Социалният фонд за климата ще се използва от държавите членки за финансиране на мерки и инвестиции в подкрепа на уязвимите домакинства, микропредприятията и ползвателите на транспортни услуги и ще им помогне да се справят с ценовите последици от системата за търговия с емисии за сградите, пътния транспорт и допълнителните сектори.

Фондът ще се финансира от приходите главно от новата система за търговия с емисии в максимален размер до 65 млрд. евро, които ще бъдат допълнени от национални вноски. Той е създаден временно за периода 2026-2032 г.

Всичко това ще влезе в сила при публикуването му в Официален вестник на ЕС.

ОЩЕ: ЕК: България е сред страните с изключително високо въглеродно замърсяване на единица продукция

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Как изменението на климата заплашва да унищожи британската бира?

Отбелязваме "Часът на Земята"

Световен ден на метеорологията

По повод Световния ден на водата: ООН с тъжна статистика

5 пъти по-голям от Париж: Милиардер строи най-големия парк за чиста енергия в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com