Най-важното за деня, 27 юли 2023 г.

3704
Най-важното за деня, 27 юли 2023 г.
Снимка: Getty Images

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 27 юли.

РУСИЯ ЗАПОЧВА ВОЕННИ УЧЕНИЯ И В НАША ЗОНА В ЧЕРНО МОРЕ

Русия е изпрати публична нотификация за определяне на временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения. Зоната включва части от изключителната икономическа зона на България. Това потвърдиха от Министерството на отбраната за Actualno.com след вчерашното съобщение на НАТО, че осъжда "опасното" поведение на Русия в Черно море.

НАТО ВЗЕ КОНКРЕТНИ МЕРКИ И ЗА БЪЛГАРИЯ СЛЕД КАТО РУСКА БОМБАРДИРОВКА ЗАСТРАШИ РУМЪНИЯ

НАТО осъди "опасното" поведение на Русия в Черно море и опитите ѝ да блокира износа на украинско зърно, като подчерта, че новата руска "предупредителна зона" засяга териториалните води на България, която е членка на Алианса, предадоха Франс прес и ДПА.

КОГАТО НЕ Е ПО ХОЛИВУДСКИ: КИРГИЗСТАН Е СЕРИОЗНО ОРЪЖИЕ ЗА ПУТИН

САЩ не могат да принудят Киргизстан да се откаже от приходите си от търговия с Русия. Местните бизнесмени непрекъснато търсят начини да донесат всичко, от което се нуждае съседна страна, дори ако има сериозни пречки за използването на стоките т.е. санкции. Членството в Евразийския икономически съюз е изгодно за републиката и тя действа в собствен интерес.

СЪЩИНСКАТА УКРАИНСКА КОНТРАОФАНЗИВА ЗАПОЧНА: АНАЛИЗ НА ШАНСОВЕТЕ (ВИДЕО)

Няма визуално потвърждение, че вчерашната украинска атака при Работино (на 10-12 километра южно от Орехов – направление на украинската контраофанзива Орехов – Токмак – Мелитопол) е била толкова мащабна, колкото масово твърдяха руски източници. Това изрично отбелязва американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) в дневния си анализ.

"ПРОБИВА ВСИЧКО!": УКРАЙНА ПРОДЪЛЖАВА ДА НАДГРАЖДА СТАРИТЕ СИ БРОНИРАНИ МАШИНИ (ВИДЕО)

Украинският парад на самоделни бойни машини на пехотата продължава. Най-новата бойна машина на пехотата (БМП) от серията "Направи си сам" във въоръжените сили на Украйна стана от стария верижен влекач MT-ЛБ с нов купол.

ОБРАТ: БАЙДЪН ДАВА РУСКИ ВОЕННИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НА ХАГА, ЩЕ БЪДАТ ЛИ СЪДЕНИ И АМЕРИКАНЦИ?

Президентът на САЩ Джо Байдън е наредил на правителството да предаде на Международния наказателен съд в Хага доказателства за руски военни престъпления в Украйна. Това съобщи "Ню Йорк Таймс" на 26 юли.

"САЩ СА ЗАСТРАШЕНИ": СВИДЕТЕЛСКИ РАЗКАЗИ НА БИВШИ ОФИЦЕРИ ПРЕД КОНГРЕСА ЗА НЛО (ВИДЕО)

За първи път в историята си Камарата на представителите на САЩ организира забележителен панел за неидентифицирани аномални явления (UAPs), известни по-просто като НЛО. Наблюдатели отбелязват, че това може да се приеме като най-сериозното признание, правено до момента, че мистериозните наблюдения явно трябва да имат сериозен контрол от страна на американското правителство.

БЪДЕЩЕТО НА СУХОПЪТНИТЕ ВОЙСКИ: КАКВО ЩЕ Е НОВОТО ВЪОРЪЖЕНИЕ?

България изглежда е на път да направи най-накрая решителен ход за модернизацията на своите Сухопътни войски, подписвайки сделка с правителството на САЩ за бронирани машини Stryker. През последните седмици Министерството на отбраната няколко пъти намекна, че процесът се развива с по-бързи темпове, въпреки че подробностите засега остават неясни.

"ПЕЛЕТИГЕЙТ": ФИРМАТА НА РОДИТЕЛИТЕ НА ДЕЛЯН ДОБРЕВ ПОЛУЧАВА МИЛИОНИ ЗА ФИКТИВНИ ДОСТАВКИ НА ПЕЛЕТИ (ВИДЕО)

Фирма, собственост на родителите на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, е получавала значителни суми за вероятно фиктивни доставки на дървесина на "ТЕЦ Марица 3", свързвана с Христо Ковачки. Това се твърди в публикуваното днес видеоразследване на Антикорупционния фонд (АКФ) със заглавие "Пелетигейт".

ИДЕИ: КУПУВАМЕ СВОБОДНО ТОК, ЩЕ ИМА ЛИ ОТ КОГО?

Пълна либерализация на пазара на едро на електроенергия до края на 2023 г. при запазване на битовите потребители на регулиран пазар до 2026 г., прекратяване ролята на НЕК като обществен доставчик и премахване квотите на производители за регулирания пазар. Това предвижда Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, който е предложен за обществено обсъждане от ресорното министерство.

ОКОНЧАТЕЛНО: ЗАПЛАТИ САМО ПО БАНКОВ ПЪТ ЗА НЯКОИ ФИРМИ

Фирмите с над 100 служители задължително трябва да превеждат заплатите по банков път. Това решиха депутатите с приемане на второ четене на закона за държавния бюджет. Новото правило ще важи за заплати над 1000 лева.

ТУРИСТИЧЕСКИЯТ СЕКТОР ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ЗАРИЦА ДИНКОВА И ОТКАЗА ДА ПЛУВА В ЕДНА ЛОДКА С НЕЯ

Заместник-председателят на Националния борд по туризъм Мартин Захариев определи упрвалението на държавата за туризма като отчайващо. Бюджетът на държавата не е направил нищо за туризма. Програмата на правителството е разписана в частта и за туризма, но е написана на коляно, без приоритизиране и със стилистични грешки, разкритикува Захариев в студиото на bTV. 

МИНИСТЪРЪТ НА ИКОНОМИКАТА НЕ ДАДЕ ЯСЕН ОТГОВОР КОГА ЩЕ УСЕТИМ ПО ДЖОБА СИ УЖ ПАДАЩИТЕ ЦЕНИ

Основното, върху което трябва да се фокусираме, е да се даде сигурност на хората, че те ще могат да си позволят да си купят повече неща. Това е покачване на доходи. Цените се очаква да намалеят, но на фона на показателите, които виждаме в момента. Имаме нужда да стимулираме местното производство и това е един от основните приоритети на правителството в момента. Това каза министърът на икономиката Богдан Богданов в ефира на Нова телевизия. Той беше попитан кога хората ще го усетим по джоба си отчетената дефлация и какви мерки ще предприеме властта, за да живеем по-добре.

ПРОЕКТ "СВЕТУЛКА": НАДЕЖДА ЗА ПЕДИАТРИЧНИТЕ ОТДЕЛЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ (ВИДЕО И СНИМКИ)

Хиляди родители са възмутени от състоянието на педиатричните отделения в болниците в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Георги Ангелов: Срещу България, като част от Европейския съюз, се води специална психологическа операция (ВИДЕО)

Фестивалът "Да поЧетем" ни кани да празнуваме 24 май на най-литературното място в София

41 младежи от шестия сезон на Mentor the Young се включиха в бизнес симулация в Kaufland

Отново: Гладкото събиране на тол такси се отлага

Румен Радев награди изявени дейци на образованието, науката, културата и изкуството

Времето утре - 17 май 2024 г.

Адмирал Ефтимов: Наред с помощта за Украйна, трябва да възстановим запасите си

Нанков: "Фактурите" на Промяната започнаха да излизат - засега са 200 млн. лв.

Железничарите в стачна готовност

Искат освобождаване на пияния инспектор, правил сексуални намеци на камериерки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com