"Пелетигейт": Фирмата на родителите на Делян Добрев получава милиони за фиктивни доставки на пелети (ВИДЕО)

9218
"Пелетигейт": Фирмата на родителите на Делян Добрев получава милиони за фиктивни доставки на пелети (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Фирма, собственост на родителите на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, е получавала значителни суми за вероятно фиктивни доставки на дървесина на "ТЕЦ Марица 3", свързвана с Христо Ковачки. Това се твърди в публикуваното днес видеоразследване на Антикорупционния фонд (АКФ) със заглавие "Пелетигейт".

Разследването цитира резултатите от проверка на ТЕЦ-а, извършена от Регионална дирекция по горите – Кърджали (РДГ) през декември 2022. Според доклада за проверката, цитиран от АКФ, администрацията на "ТЕЦ Марица 3" е предоставила на проверяващите 8 фактури за доставка на дървесен чипс от фирма "Визьор" ООД, средно по около 3 000 тона месечно, на цена от 95 лева на тон. Превозни билети за чипса не са представени, а на територията на ТЕЦ-а не е констатирано наличие на дървесина.

Фирмата на родителите на Добрев

Собственици и управители на "Визьор" ООД, водещ производители на пелети в страната, са Александър Добрев и Златка Добрева. Двамата са родители на Делян Добрев – бивш министър на енергетиката и председател на енергийната комисия в няколко парламента.

"Цитираните от нас официални документи показват, че през 2022 година около 285 000 лева на месец - или около 3 милиона лева на година – са отивали от "ТЕЦ Марица 3"“ АД към фирмата на родителите на Добрев", заявява Лора Георгиева - експерт от АКФ. Още: Широко затворени очи: Примери с имена как няма осъдени за корупция едри риби в България

"Въпросът е какво е била заплащано с тази сума? Тъй като множество свидетелства ни карат да се съмняваме, че дървесината, за която се твърди, че е доставяна за тези пари, реално е съществувала", казва още тя.

Според твърденията на представители на "ТЕЦ Марица 3" и "Визьор", цитирани в доклада на дирекцията по горите, доставяните на ТЕЦ-а около 3000 тона дървесен чипс средномесечно представляват дървесни кори и стърготини - отпадъци от производствения процес на пелети на "Визьор". Тази информация противоречи на официалните данни, представени на сайта на фирмата, според които месечното производство на пелети на фирмата възлиза на едва около 2600 тона. Още: Борба с корупцията с де факто надписване на сметката

Повече отпадък, отколкото пелети

Според данните, които Антикорупционният фонд изнася, фирма "Визьор", водещ производител на пелети на пазара, произвежда по-голямо количество отпадък, отколкото пелети. Това очевидно не отговаря на истината. Още повече , че по технология пелетите се произвеждат именно от дървесни отпадъци и при това производство не би трябвало да се генерира значителен отпадък", коментират от фонда.

Свидетелство на служител на фирмата, записано със скрита камера при посещение на екип на АКФ в цеха за производство на пелети до с. Сушево, разкрива, че "Визьор" не произвежда дървесен чипс или поне не в обемите, които се фактурират към "ТЕЦ Марица 3". Нещо повече, използваната технология за производство на пелети не позволява сепарирането на големи количества дървесен чипс.

Тези сведения се потвърждават и от проверка на дневниците за постъпващата дървесина на фабриките на компанията, които показват, че в цеховете на фирмата за 2022 година са влезли около 11 000 тона дървесина – в пъти по-малко от твърдяното като доставено на ТЕЦ-а количество дървесен чипс. Още: Андрей Янкулов: Трябва адекватен механизъм, по който да се търси отговорност на главния прокурор (ВИДЕО)

"Съпоставянето на тези доказателства повдига сериозни съмнения, че дървесината, за която "Визьор" е получавала пари, е съществувала само на хартия. Което повдига въпроса – за какво са били изплатени парите от "ТЕЦ Марица 3" към фирмата на родителите на Добрев", коментира още Лора Георгиева.

Лобизъм за десетки милиони?

Изнесената от АКФ информация в разследването повдига и въпроса доколко документираните сериозни икономически взаимоотношения между "Визьор" и "ТЕЦ Марица 3" влияят върху публично заявени позиции на Делян Добрев относно бъдещето на въглищните централи.

В качеството си на депутат и председател на комисията по енергетика той е една от движещите сили, които настояват за предоговаряне на Плана за устойчивост и възстановяване в посока на това животът на въглищните централи да бъде удължен до 2038 година. "Известни са негови публични позиции, в които той заявява, че е по-добре Планът за възстановяване и устойчивост да не бъде изпълняван, но да бъдат запазени централите на въглища", припомнят от Фонда.

"Една проста сметка показва, че ако документираните през 2022 година доставки от „Визьор“ към ТЕЦ "Марица 3" продължат със същата честота и през следващите 13 години – предложеното от Делян Добрев удължаване на живота на въглищните централи - фирмата на родителите му би получила около 44 460 000 лева от ТЕЦ-а на Ковачки", пишат още от АКФ. Още: Борба с корупцията с де факто надписване на сметката

Заради съмнения за наличие на конфликт на интереси на депутата, предполагаеми корупционни престъпления и нарушения във връзка с екологичното законодателство Антикорупционният фонд изпраща сигнали до КПКОНПИ, прокуратурата и министъра на околната среда и водите.

"Очакваме тези институции да предприемат необходимите действия в рамките на законовата си компетентност. Ще информираме обществеността своевременно за тяхната реакция. Ще изпратим информация и до Европейската прокуратура по вече започналото там разследване", заявява Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца
Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Габриела Наплатанова встъпва в длъжност от днес като временно изпълняващ длъжността председател на Съвета за електронни медии (СЕМ), предава...