Най-важното за деня, 28 декември, 2022 година

4633
Най-важното за деня, 28 декември, 2022 година
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 28 декември, 2022 година.

БЪЛГАРИЯ Е ВЗЕЛА МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТТА НА ХРИСТО ГРОЗЕВ

Българските институции са взели мерки, за да гарантират сигурността на Христо Грозев, потвърдиха за Actualno.com от президентството. "Българските институции са в контакт с Христо Грозев още преди медийните публикации по темата и са предприети мерки за гарантиране на неговата сигурност, включително чрез сътрудничество с партньорските служби. Президентът следи ситуацията", съобщиха още от президентството.

ХРИСТО ГРОЗЕВ: НЯКОЙ, КОЙТО ИСКА ДА НАПРАВИ УСЛУГА НА КРЕМЪЛ, МОЖЕ ДА МЕ УБИЕ ИЛИ ОТВЛЕЧЕ

Христо Грозев, обявеният за издирване от Русия журналист от сайта "Белингкат" каза в първия си коментар по Нова телевизия от какво се страхува: „Страхувам се от това, което на руски наричат „ексцес на изпълнителя” - някой, който да реши да извърши на своя глава услуга на Кремъл и да причини или смърт, или да се опита да ме отвлече. Това е по-големият риск в случая”, каза той.

ГЕРМАНИЯ: НЕПРИЕМАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ В ШЕНГЕН БЕШЕ ГРЕШКА

Фактът, че не беше постигнато споразумение /относно членството на България и Румъния в Шенген, бел.ред./, беше европейска и геополитическа грешка, заяви германският министър на външните работи Аналена Бербок пред „Диджи 24“, цитиран от „Румъния джърнъл“. Според министъра присъединяването на България и Румъния към Шенген ще последва, въпреки че провалът в Съвета на ЕС е "голямо разочарование".

МИХАИЛ ЕКЕМДЖИЕВ: ГЛАВНО ЗАРАДИ ГЕШЕВ НИ ХЛОПНАХА ВРАТАТА ЗА ШЕНГЕН

Главно заради Гешев ни беше хлопната вратата за Шенген", каза по БНР адвокат Михаил Екимджиев. "Клептократското мнозинство в този парламент очевидно няма интерес от същинска реформа, която би намалила източниците за безнаказана корупция, с която те са свикнали, от която живеят и се хранят в продължение на целия мътен и кървав преход и до края на управлението на ГЕРБ. Това е в основата на нежеланието да се извърши съдебна реформа", коментира той.

СВЕТЪТ ПРЕЗ 2022 ГОДИНА: ВОЙНАТА В УКРАЙНА - ДАВИД БИЕ ГОЛИАТ С ПОМОЩ ОТ ПРИЯТЕЛИ

24 февруари – датата, която всички по света ще запомнят що се отнася до 2022 година. Тогава стана немислимото за мнозинството обикновени хора, които не следят чак толкова много политиката – руският президент Владимир Путин нареди на армията си да нахлуе в Украйна. Така след десетилетия на мир в Европа отново избухна голяма война, при това с директното наземно участие на една от държавите, притежаващи ядрено оръжие. Всъщност на държавата, която понастоящем има най-големи запаси ядрено оръжие в света.

СВЕТЪТ ПРЕЗ 2022 ГОДИНА: ВОЕННИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НА РУСКАТА АРМИЯ В УКРАЙНА

От 24 февруари 2022 г., когато започна войната в Украйна, до началото на декември са документирани над 51 000 военни престъпления, извършени от руските окупатори, оповести Главната прокуратура на Украйна на база събраните свидетелства и доказателства. Някои от тези престъпления поразяват със своята жестокост, което показва, че в условията на война са се отприщили най-грозните човешки страсти – една доста печална констатация в настоящия XXI век.

СВЕТЪТ ПРЕЗ 2022 ГОДИНА: ВОЙНАТА В УКРАЙНА - СБЛЪСЪК НА КРАЛЕ В ИГРА НА САНКЦИИ

Санкциите в различни области на икономиката – това стана западното оръжие за наказание и оказване на натиск срещу държави, които вървят против международното право така, както го разбира Запада. Никога преди войната в Украйна обаче не беше имало толкова мащабни санкции, колкото срещу Русия. И въпреки това Владимир Путин засега не показва ни най-малко намерение да отстъпи, което предизвиква немалко коментари дали западните санкции работят.

ПРИГОЖИН СЕ ПОДИГРА ЖЕСТОКО НА ПРОГНОЗИТЕ НА МЕДВЕДЕВ ЗА 2023 ГОДИНА

Медведев направи откровено абсурдни предвиждания какво ще се случи догодина, сред които - че ще има гражданска война в САЩ, че Германия ще създаде "Четвъртия райх" и ще стартира война срещу Франция, че Полша и Унгария ще окупират Западна Украйна и т.н.

ИКОНОМИСТИ КАЗВАТ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ЛИ ПОСКЪПВАНЕТО СЛЕД НОВА ГОДИНА

Ще продължи ли поскъпването на живота и след Нова година и какви са рисковете пред икономиката и доходите ни от инфлацията. Отговор на тези въпроси потърсиха анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Констанца Рангелова, финансистът Емил Хърсев, бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов и икономистът Стоян Панчев. Ето какво казаха те по Нова телевизия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com