Светът през 2022 година: Военните престъпления на руската армия в Украйна

6526
Светът през 2022 година: Военните престъпления на руската армия в Украйна
Снимка: Getty Images

От 24 февруари 2022 г., когато започна войната в Украйна, до началото на декември са документирани над 51 000 военни престъпления, извършени от руските окупатори, оповести Главната прокуратура на Украйна на база събраните свидетелства и доказателства. Някои от тези престъпления поразяват със своята жестокост, което показва, че в условията на война са се отприщили най-грозните човешки страсти – една доста печална констатация в настоящия XXI век.

Убийства на цивилни и изтезания

За първите девет месеца от войната (до началото на декември) са загинали близо 9 400 украинци, а други около 6 800 са с различни наранявания и осакатявания, като в тази цифра влиза и броят на децата, сочат данните на Националната полиция на Украйна. Конкретно за децата цифрите изглеждат така: 1 295 украински деца са пострадали в резултат на инвазията на Русия – от тях убитите са 443, а ранените 852. И това са само официалните данни. Реалният брой вероятно е доста по-голям, тъй като много хора са изчезнали, а в различни райони на Украйна, откъдето е минала руската армия, продължават и досега да бъдат откривани гробове като човешките останки в тях предстои да бъдат идентифицирани.

ОЩЕ: Мариупол: Хроники от Ада (ВИДЕО, 18+) 

В градове като Буча и Ирпен, които бяха под руска окупация, бяха открити десетки масови гробове. Тези селища са преживели истински кланета – много от труповете са с вързани ръце и носят следи от изтезания – преди да бъдат екзекутирани на хората са рязани части от телата, изваждани са очи и са прилагани всевъзможни други зверства просто за развлечение. В освободения Херсон, например, който бе единственият голям областен град, който руснаците успяха да превземат за цялата война до момента, бяха открити много стаи и мазета за изтезания, където масово задържаните са били измъчвани с ток. И Херсон съвсем не е изолиран случай.

Източник: Getty Images

ОЩЕ: Руски войник от обвинената във военни престъпления в Буча бригада поиска убежище в Испания 

Изнасилвания

Регистрирани са многобройни случаи на изнасилвания на жени и момичета, но също дори и на деца. И тук следва да се уточни, че при този вид престъпления жертвите не винаги се решават да говорят, така че това е само върхът на айсберга.

В Буча, например, руските военни са държали в мазе 25 момичета и жени на възраст 14-24 години и са ги изнасилвали в продължение на дни. Девет от жертвите са забременели, разказа украинският омбудсман Людмила Денисова. За уродливостта на престъплението може да се съди дори само по свидетелството на жертвите, че войниците им казали, че ще ги изнасилват, докато изгубят всякакво желание да имат деца, защото нацистите не трябва да се размножават. Омбудсманът Денисова привежда и други примери: „В Буча момиче на 14 години е изнасилено от петима окупатори, сега е бременна. Отново в Буча момче на 11 години е изнасилено пред очите на майка си – вързали я за стол, за да гледа. В Ирпен 20-годишна жена е изнасилена от трима окупатори едновременно, на всички възможни места.“

ОЩЕ: „Искам да умра, но не мога“: Оцеляло момиче разказа за обсадения Мариупол 

„Жестокостите, пред които сме изправени, са невероятни. При ексхумация в Изюм беше открито непълнолетно момиче, което първо е било изнасилено, а след това брутално убито. Намериха младеж, на когото гениталиите му са били отрязани преди екзекуцията. Откриваме такива ужасни неща всеки път, когато освобождаваме ново селище“, каза и ръководителят на президентската канцелария Андрий Ермак, цитиран от телевизия ТСН.

Ужасът в Мариупол, Краматорск, Кременчук

Обсадата на Мариупол бе един от най-свирепите епизоди в подетата от Путин война. Процъфтяващият преди руското нахлуване град (видео как изглеждаше той само два месеца преди инвазията), бе подложен на глад и терор. В сринатия днес Мариупол населението се е стопило 5 пъти, гробовете са навсякъде – пред входовете на блоковете, в парковете, по улиците. В града върлуват болести като дизентерия и холера, няма електричество, водоснабдяване, разрушена е канализацията, липсват елементарни условия за живот. 

Бомбардировката на гарата в Краматорск през април в момент, когато там стотици мирни хора се опитваха да се качат на влак, за да се евакуират от Донецка област, също остана като емблема на хладнокръвната жестокост, с която руските сили се разправят с цивилните. Десетки жертви, сред които и деца, и още повече осакатени хора, оставиха руснаците след атаката си.

Подобен е и случаят с руският ракетен удар срещу търговски център в Кременчук в момент, когато е бил препълнен с хора – отново десетки убити и още повече ранени.

Източник: Getty Images

Депортации, отвличане на деца

Руските военни са депортирали около 2 милиона украинци, голям процент от които деца, и това са преки военни престъпления. Това каза украинският президент Володимир Зеленски в интервю за френските телевизионни канали TF1 и LCI, позовавайки се на данните на украинската прокуратура. Насила изведените деца от Украйна се предлагат за осиновяване на руски семейства, което е в нарушение на нормите на Конвенцията на ООН за правата на детето. Още повече, че голяма част от тези деца имат живи родители или роднини в Украйна.

Най-фрапантният случай е самият детски омбудсман на Русия Мария Лвова-Белова, която лично е осиновила абсолютно незаконно украинско дете, отведено от Мариупол.

Украинските специални служби предоставиха голям брой данни, че руснаците принудително отделят децата от техните родители. Град Федосия в Крим служи като един вид разпределителен център за отвлечените деца и в него се намират над 2 000 украински деца между 4 и 17-годишна възраст като много от тях се отправят за "превъзпитание" в Русия.

Убийството на украински военнопленници в Еленовка

След потресаващите кадри с кастрацията на пленен украински боец от страна на руски войници (историята можете да си припомните в ТОЗИ ТЕКСТ), следващ показателен момент как руснаците третират украинските военнопленници бе зверското масово убийство в затвора в Еленовка, на територията на сепаратистката ДНР. В нощта срещу 29 юли там бяха убити над 50 украински военнопленници при предварително подготвено нападение, което руснаците се опитаха да представят за украинско дело.

ОЩЕ: Киев: Русия бомбардира затвора в Еленовка, за да скрие екзекуциите на украинските военнопленници (ВИДЕО)

Русия с всички сили се опита да попречи да се извърши разследване на чудовищния акт. Но дори и да оставим настрана това престъпление, състоянието, в което се връщат освободените украински военнопленници и свидетелствата им за отношението, побоите и униженията в плен, говори достатъчно. Русия не спазва Женевските конвенции нито правилата, законите и обичаите на войната.

ОЩЕ: Киев: Затворът в Еленовка не е поразен от ракети, а взривен отвътре

Русия традиционно лъже и отрича

Не просто Русия и Украйна взаимно се обвиняват в извършване на военни престъпления. Факт е, че при всеки един случай Русия неизменно отговаря с отричане и/или разпространение на невярна информация и пропаганда. 

За този вече не изненадващ никого феномен сигнализираха и от международни институции, и от Държавния департамент на САЩ. 

"Виждаме огромната разлика, когато става дума за отговор на обвинения във военни престъпления", каза специалният посланик за глобално наказателно правосъдие към Държавния департамент на Съединените щати Бет ван Шаак. И поясни, че в подобни случаи Киев провежда разследвания и осъжда подобни прояви докато Русия чисто и просто отрича. Тя добави и че броят на руските военни престъпления в Украйна е просто "огромен".

Докладите на Мисията на Организацията са сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) също прилагат множество доказателства, че руската войска е извършвала целенасочени организирани убийства на мирните жители в Украйна. 

ОЩЕ: Светът през 2022 година: Войната в Украйна - сблъсък на крале в игра на санкции

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

F-16 е още по-близо: Украйна получи първия симулатор (ВИДЕО)

Започна ли второто руско настъпление към Харков: Ситуацията край града е много напрегната

Орбан напомни, че е с Путин: Унгария подкрепя китайския мирен план за Украйна

Папата отпуска 100 хил. евро в помощ на Бразилия

Руската точност е не само в бомбите: В Москва зарята за 9 май попадна право в тълпата зрители (ВИДЕО)

Без любов към родината: За 10 години - 10 пъти повече "изменници" в Русия (ГРАФИКА)

Морските дронове на Украйна са нанесли щети за 500 млн. долара на руския Черноморски флот

Китайската мафия е купила най-големия публичен дом в Европа: Ухае на корупция с трима политици

Байдън съсипа живота ми: Американката, която го обвини в сексуално насилие, потърси спасение в Русия

Путин пак показа: Трябва да бъде бит здраво, за да има мир (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com