Най-важното за деня, 29 ноември 2022 г.

3778
Най-важното за деня, 29 ноември 2022 г.
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 29 ноември.

НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ: ДЕПУТАТИТЕ УДЪЛЖИХА ДЕЙСТВИЕТО НА БЮДЖЕТ 2022 Г.

Депутатите удължиха на първо четене действието на Закона за бюджета за 2022 г. "За" гласуваха 127 народни представители, "против"- 2 и "въздържали се" - 90. С това решение се удължава още действието на стария бюджет на държавното обществено осигуряване и на НЗОК. 

СПОР ЗА БЮДЖЕТА: ДОНЕВ ПРИЗОВА ЗА РЕДОВЕН КАБИНЕТ, НИНОВА НЕ ИСКА АКЪЛ

Дебатът за удължаване действието на бюджета за 2022 г. се разгорещи в Народното събрание и освен за бюджета депутатите се скараха и за липсата на мнозинство и редовно правителство. 

ББР ОПРОВЕРГА ГЕРБ: АКО ЕМИСИЯТА БЕШЕ ЕМИТИРАНА, БАНКАТА ЩЕШЕ ДА ГУБИ ПО 20 МЛН. ЛВ. ГОДИШНО

Ръководството на Българската банка за развитие (ББР) опроверга ГЕРБ по няколко точки, след като вчера партията на Бойко Борисов критикува Кирил Петков за нанесена щета от 1 млн. лв. на финансовата институция.

ДАНИЕЛ МИТОВ: ГЕРБ НЕ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ НИЩО СТАБИЛНО С ПП

Ако се съставя правителство по-скоро трябва да се отиде към профил на хора, които не са пряко обвързани с политическите партии. За това настоя депутатът и заместник-председател на ГЕРБ Даниел Митов пред bTV. 

ЯНЕВ: ИДЕАЛНАТА ФОРМУЛА ЗА ПРАВИТЕЛСТВО Е В НЕГО ДА УЧАСТВАТ ВСИЧКИ ПАРТИИ

Ако отсега тръгнем да търсим варианти за това как някой на концесия или под наем ще вземе нещо, то обезсмисляме целия опит за съставяне на правителство. Без коалиционно споразумение няма как да се случи нищо. Въпросът е принципите и приоритетите, около които се прави това мнозинство. Това каза председателят на „Български възход” Стефан Янев в ефира на Нова телевизия попитан, ако му бъде връчен третия мандат, как ще избегне риска той да не изглежда като мандат под наем, при който партията изглежда като формален носител, а реално да управлява ГЕРБ. 

ХРИСТО ИВАНОВ КАТЕГОРИЧЕН, ЧЕ БЕЗ ДБ НЕ МОЖЕ ДА ИМА УПРАВЛЕНИЕ

Вярно е, че без нас не може да има управление, което да предвижи страната напред. За мен обаче изказването на Тома Биков, че без нас не може да има решение на политическата криза, не е израз на сериозно намерение, а прехвърляне на отговорността върху нас. Това каза съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в ефира на Нова телевизия.

НА ПОСЛЕДНА ИНСТАНЦИЯ: НИНОВА ЗАГУБИ ДЕЛОТО СРЕЩУ АТАНАСОВА И ПОЛУЧИ ГЛОБА

Окончателно, след като мина на всички инстанции, и Върховният касационен съд определи: Няма обида и клевета в изказвания на Десислава Атанасова от ГЕРБ, че лидерката на БСП Корнелия Нинова е излъгала. Нинова поиска от съда да глоби с 30 000 лева опонентката й заедно с политическата сила като нейн възложител. Вместо това тя е санкционирана. Сборът от глобите от трите съдебни инстанции, през които е минало делото, възлизат на повече от 12 хиляди лева.

СЛУЖЕБНИЯТ ПРЕМИЕР: НЯМА КАК ПОЛИТИК ДА ДЪРЖИ КОДОВЕТЕ НА МАШИНИТЕ (ВИДЕО)

Няма как един човек от партия да държи кодовете на машините и да манипулира вота. Това не е една флашка, която се разнася напред-назад. Това е една сложна система. Така служебният премиер Гълъб Донев коментира скандала от последните дни между политическите партии по повод машинното гласуване. 

ДЕБАТ САМО С ЕДИН: ХАРТИЕНАТА БЮЛЕТИНА И МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ (ВИДЕО)

Зададохме най-ключовите въпроси на двете страни, поддържащи гласуването с машина или с бюлетина. Отговориха ни само от едната. Ето разговорът ни с Божидар Божанов!

ЩЕ ПОЛУЧИМ ЛИ ПАТЕНТ ЗА ОТКРИТИЕ, ИЗМЕРВАЩО СТРЕСА? Д-Р МАРИЯ ИВАНОВСКА С НАУЧЕН ПРОБИВ (ВИДЕО)

Д-р Мария Ивановска е млад учен, отличен с едно от най-престижните отличия за наука у нас - Голямата награда "Питагор" за млад учен. Тя получава отличието за приноса й към изучаването на връзките между хроничния стрес и имунната система и задаването на примерен лабораторен алгоритъм на поведение при остър и хроничен стрес.

КАКВО МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО МИРНИ ПРЕГОВОРИ В УКРАЙНА?

 

Конфликтът в Украйна ще приключи, когато и двете страни решат да седнат на масата за преговори, пише канадският Toronto Star. Но нито Киев, нито Москва имат стимул да го правят. Членовете на НАТО трябва да намерят начин да прекратят конфликта, смята авторът на статията Томас Уокъм. Само заключението на страните, че мирът ще им даде повече от военни действия може да ги мотивира.

НА ДУМИ РУСНАЦИТЕ ЗАТЯГАТ ОБРЪЧА ОКОЛО БАХМУТ, НО ВИДЕОКАДРИ СОЧАТ ДРУГО

 

Затяга ли се руският обръч около Бахмут? Според данните на руското военно министерство в канала му в Телеграм, както и на популярния руски телеграм канал "Рибар" за изминалото денонощие може да се направи такова заключение. Само че данните на Генералния щаб на украинската армия за поредна порция отбити руски атаки по най-важните позиции за линията на защита, водена от Бахмут, както и заключенията в дневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) сочат друго.

КРЕМЪЛ ОЩЕ ИМА ЕВРОПЕЙСКИ "ПРИЯТЕЛИ" В НЕБЕТО: МОЖЕ ЛИ ЕС ДА ИЗКОРЕНИ РУСКАТА ПРОПАГАНДА?

 

В борбата си с руската пропаганда Европа е изправена пред едно неприятно препятствие - собствените си доставчици на сателитни услуги.

АНАЛИЗ: САЩ МОГАТ ДА ОСТАНАТ СВЕТОВЕН ПОЛИЦАЙ САМО КАТО РАЗДАВАТ ОРЪЖИЕ БЕЗ ГРЕШКИ

 

Американската военна помощ за Украйна се оказа по-ефективна от дългата и злополучна военна намеса на САЩ в Афганистан. Неотдавнашно изявление на генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ, помага да се обясни защо. "Украинците не молят никого да се бие за тях", каза Мили. "Те не искат американски войници, нито британци, нито германци, нито французи, нито някой друг да се бие за Украйна. Те ще се бият за себе си. Украинците се нуждаят само от средства, за да се защитят срещу руската армия", каза той и добави, че Съединените щати ще предоставят подкрепа "колкото е необходимо".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com