Най-важното за деня, 5 март 2023 г.

10056
Най-важното за деня, 5 март 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 5 март 2023 г.

РЪСТ В БРОЯ НА НОВИТЕ СЛУЧАИ НА COVID ЗА ДЕНОНОЩИЕ

 

Броят на новите случаи на коронавирус у нас се увеличи и като абсолютно число, и като процент, сочат данните на Единния информационен портал. 31 са новите заразени за денонощие, като те бележат ръст от 6 спрямо предходния отчет, когато бяха отчетени 25 случая. 

ПРИ УЖ ПОЧТИ ОБКРЪЖЕН БАХМУТ, ПРИГОЖИН ЗАГОВОРИ ЗА ОТТЕГЛЯНЕ (ВИДЕО)

 

Ако ЧВК Вагнер се изтегли от Бахмут, целият фронт за Русия ще се разпадне. Украинската армия ще премине през Луганска област, ще стигне до Крим, до руските граници. Ние сме циментът, който споява руската армия. Това заяви лидерът на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин в изключително интересен видеоклип и то в момент, в който от два дни твърди как Бахмут е практически обкръжен и открито призова украинския президент Володимир Зеленски да изтегли украинските военни, докато още има "един свободен път".

ЕКСПЕРТ: АКО СЕ ВЪРНЕ 20-ПРОЦЕНТОВОТО ДДС НА ХЛЯБА, ТОЙ ЩЕ СТРУВА НАД 3 ЛВ.

 

Ако се върне 20-процентовото ДДС на хляба, той ще струва над 3 лв. Това е единственият хранителен продукт, който не промени цената си в последните 8 месеца. Това обясни в ефира на "Нова телевизия" Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

КРАДАТ СЕ ЕВРОПАРИ, ТЕ СА НАШИ: КРУМ ЗАРКОВ ЗА ЛИПСАТА НА БЪЛГАРСКИ ПРОКУРОРИ В ЕВРОПРОКУРАТУРАТА

 

Има злоупотреба с евросредства - специално по отношение на политиката за въглеродните емисии, затова европейската прокуратура се намеси. Защо досега българските институции не са направили нищо е резонен въпрос. Това заяви служебният правосъден министър Крум Зарков по една от горещите теми на седмицата: Европейската прокуратура разследва измама за милиони евро, свързана с български електро- и топлоцентрали

ИВАН ДЕМЕРДЖИЕВ: ЧАСТ ОТ ПРОИЗВОДСТВАТА ЗА КОРУПЦИЯ СА ЗА ЕВРОСРЕДСТВА, ЩЕ ИМА ИЗНЕНАДА ОТ ИМЕНАТА

 

"Част от водените у нас производства за корупция сред политически фигури са под наблюдение на Европейската прокуратура, което означава злоупотреба с европейски средства. Част от проблемите, които констатираме по пътищата също са в тази графа. Една част от проверките, които извършваме, ще бъдат докладвани на българската прокуратура, а друга - на европейската. Спектърът е доста широк - не говорим за политици от една политическа сила. Най-коректно е да бъдат обявени самите обвинителни актове, когато се внасят в съда. Ще има изненада при съобщаването на имената". Това заяви пред БНР служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

АЛЕКСАНДЪР МОРФОВ: НА НИКОГО НИЩО НЕ ДЪЛЖА, АЗ СЪМ СВОБОДЕН

 

В първото си интервю след дисциплинарното си уволнение, Александър Морфов обясни защо изобщо е започнал протеста срещу вече бившата ПР-ка на Народния театър Велислава Кръстева и директора Васил Василев. Режисьорът говори пред Мария Цънцарова в ефира на bTV.

СЕДМИЦАТА НА КОРОНАВИРУСА: КОВИД РАСТЕ, НО ИЗГЛЕЖДА МАЛКО ПО-БАВНО

 

Трета поредна седмица тенденцията се затвърждава - новите случаи на коронавирус в България вървят нагоре. Заради Трети март като абсолютно число случаите са по-малко на седмична база, но процентът на положителни тестове е отново по-висок.

ЕКСПЕРТ: БЪЛГАРИНЪТ ВСЕ ПОВЕЧЕ СЕ ЛИШАВА ОТ КАЧЕСТВЕНА ХРАНА

 

"Вижда се резултат и се вижда, че много хора се радват, че веригите са проверявани. Радвам се, че държавата влиза в своята роля. Изборите или липсата на правителство не могат да бъдат единствената причина нещо да не бъде проверявано и да има усещане, че държавата липсва." Това заяви в интервю пред БГНЕС Андрей Велчев, председател на УС на Сдружение „За достъпна и качествена храна".

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО - 6 МАРТ 2023 Г. (ПОНЕДЕЛНИК)

 

Минималните температури ще се понижат и преобладаващите ще са между минус 3° и 2°, в София - около минус 2°. Днес ще бъде предимно слънчево. Временни увеличения на облачността ще има главно над планинските и крайните южни райони, но ще е почти без валежи. В сутрешните часове на отделни места в низините и котловините видимостта ще е намалена. Вятърът ще се ориентира от запад-югозапад, ще бъде слаб до умерен. Максималните температури слабо ще се повишат и ще са между 11° и 16°, в София - около 12°. Това съобщи дежурният синоптик от НИМХ. 

МОЩНИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ РАЗКРИХА ТАЙНИТЕ НА ВЪТРЕШНОТО ЯДРО НА ЗЕМЯТА

 

Учените откриха нови доказателства, че в ядрото на Земята има друго ядро. Резултатите от изследване, публикувано в британското списание Nature, опровергават тезата, че Земята се състои от четири основни слоя: кора, мантия, външно и вътрешно ядро. Сеизмичните вълни преминават през вътрешното ядро по различен начин, отколкото през външната му част.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество