Александър Морфов: На никого нищо не дължа, аз съм свободен

13567
Александър Морфов: На никого нищо не дължа, аз съм свободен
Снимка: Aleksander Morfov/Facebook

В първото си интервю след дисциплинарното си уволнение, Александър Морфов обясни защо изобщо е започнал протеста срещу вече бившата ПР-ка на Народния театър Велислава Кръстева и директора Васил Василев. Режисьорът говори пред Мария Цънцарова в ефира на bTV.

"Очаквах от много отдавна това да се случи, защото войната между мен и лицето Василев продължава вече три месеца и половина. Мислех, че отдавна той ще употреби всичките си номенклатурни и административни сили, за да ме уволни от театъра", започна разговора Александър Морфов. Той призна, че в началото не обръщал внимание на писанията покрай скандала с Велислава Кръстева, но след време решил, че не може да се прави, че не вижда какво се пише за него.

"Трябва да си осмислим живота, хора. Продължаваме да бъдем в сянката на едно уродливо управление вече толкова много години. Хидрата се е впила в държавата и смуче кръвта на нормалните хора, на истинските хора, защото ги е страх, защото са бедни, защото са слаби. Ситуацията в театъра е едно мини копие на това, което се случва в държавата."

"Един самопровъзгласил се диктатор, който управлява с всичките административни, номенклатурни номера, унижава хората, освобождава тези, които не му трябват. Назначава други... неговите хидри подслушват, гонят, унижават", казва режисьорът, визирайки избрания с конкурс Васил Василев, който даде пресконференция на 2 март.

ОЩЕ: Васил Василев: Всеки греши. И Морфов, и Кръстева са освободени по моя инициатива

Според Александър Морфов Василев е "купил" актьорите, като им е вдигнал заплатите три пъти и им е дал премии от 8 до 18 000 лева. "И цялото племе тръгна".

Морфов заяви, че преди заповедта за дисциплинарно уволнение е получавал други писма от съдия-изпълнител и е бил викан в полицията заедно със съпругата му Рени Врангова.

Протест в защита на Александър Морфов пред Министерството на културата (СНИМКИ)

Граждани и артисти се събраха на протест пред Министерството на културата в подкрепа на уволнения главен режисьор на Народния театър Ал...

Относно записа, в който Александър Морфов нарича Евгени Будинов "герберски боклук", режисьорът казва: "Това е един много приятелски разговор с моите актьори, в който всеки може да се пошегува както си иска." Морфов споделя пред Цънцарова, че Евгени Будинов му казал, че все пак ще се кандидатира за народен представител отново, тъй като е зле финансово и му трябват пари. "Може би "гербаджийски" не беше много правилно, той си е просто боклук", заявява Морфов.

На въпрос с какви мотиви е бил уволнен, режисьорът казва, че е подписал 3-4 страници и не може точно да каже, но пишело нещо за неявяване на работа в 3 дни, което не било вярно.

След като говори с Васил Василев, че присъствието на Велислава Кръстева е недопустимо, но разбира, че никой няма да чуе неговия протест, предприема тези "детински, хулигански действия", за да може повече хора да разберат какво става в този театър."

"Разбира се, че искам моите постановки да се играят", каза Морфов по повод съгласието му "Хъшове" и "Животът е прекрасен" да продължат да се поставят на сцената на Народен театър "Иван Вазов".

По-рано днес министърът на културата Найден Тодоров каза пред БНР, че би искал Василев и Морфов да си стиснат ръцете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

“ПоетиТе” тръгват на лятно турне през юли

Устата нападна Народния театър: Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите?

Стефания Колева и Деян Ангелов представят новия стендъп театър "Без гаранция"

Световноизвестният режисьор Деклан Донелан поставя "Медея" в Народния театър

Калин Сърменов с невиждана почит към българските театрали (СНИМКИ)

Обновеният Театър Азарян представя първа премиера

Джон Малкович проведе кастинг с трупата на Народен театър "Иван Вазов"

Спектакълът "Анна - непоправимата" за Анна Политковская с нови две дати

Миланската опера "Ла Скала" с нов директор

Актьорът Любен Кънев с дебют на West End в Лондон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com