Най-важното за деня, 7 септември 2023 г.

3214
Най-важното за деня, 7 септември 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 7 септември.

ДЕНКОВ ТВЪРДИ, ЧЕ БЕДСТВИЕТО В ЦАРЕВО Е ПРИРОДНО, НО ПРОВЕРЯВА И ЧОВЕШКАТА ДЕЙНОСТ (ВИДЕО)

Премиерът Николай Денков обяви, че ще нареди проверка, която ще установи какви са причините за бедствието по Южното Черноморие.

ПРИРОДАТА, А НЕ СЕЧТА Е ВИНОВНА: КМЕТЪТ НА НАЙ-УДАРЕНОТО ОТ ПОТОПА СЕЛО В ЦАРЕВО

Всеки може да каже какво ли не – аз мога да кажа, че нашето дере винаги е било почистено. Няма как да спрем тези наноси от планината (Странджа) – сухи клони и дървета. Това количество вода, което се изля, няма как да се побере само в дерето. За това настоя кметът на село Кости Антон Ангелов, според чиито думи дерето било само 3 метра.

ЦЕКОВ: МОСТЪТ МЕЖДУ ЦАРЕВО И ВАРВАРА МОЖЕ ЕДИНСТВЕНО ДА БЪДЕ РАЗРУШЕН (СНИМКИ)

Мостът между Царево и Варвара може единствено да бъде разрушен. Това обяви министърът на регионалното развитие Андрей Цеков пред ресорната регионална комисия. Министърът изказа съболезнование на близките на загиналите в бедствието. ОЩЕ: Ден на национален траур на 8 септември в памет на жертвите в Царево

ЩЕТИТЕ ОТ НАВОДНЕНИЯТА ЩЕ СЕ ОТРАЗЯТ НА БЮДЖЕТА: ВЛАДИМИР СИРКАРОВ В “ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Щетите от наводненията ще се отразят на бюджета. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“ икономистът Владимир Сиркаров.

ПАРИ ЗА ЗАСЕГНАТИТЕ ПО МОРЕТО ОБЩИНИ ИМАШЕ, НО НИКОЙ НЕ ГИ ПОИСКА: ГОВОРИ БОРИСЛАВ САНДОВ (ВИДЕО)

Наводненията по Южното Черноморие взеха жертви и нанесоха огромни щети, но можеше ли да бъдат избегнати? Кой е виновен - природата или човешкото (без)действие? Имаме ли изобщо работеща система за ранно предупреждение и адекватна организация в случай на кризи от такъв магнитуд?

ПРЕМИЕРЪТ: ПАРТИИ И ПРИБЛИЖЕНИТЕ ИМ ФИРМИ БАВЯТ ГОЛЕМИТЕ ПРОЕКТИ (ВИДЕО)

Политическите сили в отделните региони не могат да се разберат коя от приближените им фирми да вземе определена поръчка и така се бавят големите инфраструктурни проекти. Това заяви на живо във Facebook премиерът Николай Денков, докато отговаряше за трети път на въпроси на граждани.

ГОДИНИ ЩЕ ЧАКАМЕ НАЦИОНАЛНА ДЕТСКА БОЛНИЦА: ОТГОВОР НА ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР

Докато в Бургас избраха кой да строи многопрофилна детска болница „Св. Анастасия“, която ще обслужва целия регион, то процедурата на национална детска болница в София се оказа на много по-ранен етап, отколкото всички сме си представяли. Това е изводът от отговора на здравния министър проф. Христо Хинков до проф. Костадин Ангелов – депутат от ГЕРБ-СДС.

ОБЩИНСКА РЕАКЦИЯ НА ДЪРЖАВНАТА ВИЗИЯ ЗА ПЛОВДИВСКИЯ ПАНАИР: ОТ УМИЛИТЕЛНА ДО СЕРИОЗНИ КРИТИКИ

Визия за развитие на Пловдивския панаир представи пред местния парламент министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов. Съветник я окачестви като умилителна. Втори каза, че Пловдив се задъхва и му е тясна ризата. Трети го сряза за думите, че не е важна собствеността. Това стана на днешното заседание на ОбС – Пловдив, в присъствието на областния управител Илия Зюмбилев. 

ИДЕЯ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ: НИКОЙ ДА НЕ МОЖЕ ДА ОТКАЗВА КРЪВНА ПРОБА (ВИДЕО)

Тестовете на МВР няма как да се сменят, но истинските тестове са кръвните проби. Трябва да се затегнат някои вратички в закона – никой да няма право да не даде тест. Това заяви премиерът Николай Денков по време на отговори на въпроси от граждани на живо във Facebook.

СКОРО: БЕЗ МОЩНИ КОЛИ И ШОФИРАНЕ ПО ТЪМНО ЗА МЛАДИ ШОФЬОРИ

Депутатите приеха на първо четене ключови изменения в Закона за движението по пътищата. Те идват дни след поредния скандален случай на пътя, при който пиян шофьор блъсна и уби 15-годишно момче на пешеходна пътека в центъра на София.

ДЕНКОВ ЗА АГРЕСОРА РУСИЯ В ЧЕРНО МОРЕ: НА СИЛА СЕ ОТГОВАРЯ СЪС СИЛА (ВИДЕО)

"На сила се отговаря със сила". Премиерът Николай Денков заяви, че по този начин България ще защитава териториалните си води в Черно море и градовете на черноморския бряг от агресора Русия.

УДАР С ДРОН ПО ВАЖЕН РУСКИ ЩАБ: УКРАЙНА ОТМЪЩАВА ЗА КОНСТАНТИНОВКА (ВИДЕО)

 

Поредни среднощни атаки с дронове станаха факт в Русия. Атака с дронове имаше както в Москва, така и в Ростов. Според официално съобщение на руското военно министерство в Телеграм е имало атаки с общо 3 дрона – два са били насочени в Ростовска област, един е бил в Московска. Министерството твърди, че всичките дронове били от самолетен тип и са свалени от ПВО.

СПУКАХА ГУМИ В УКРАЙНА: БУКВАЛНАТА СИТУАЦИЯ ЗА РУСКАТА АРМИЯ (ВИДЕО)

Русия изпитва затруднения да произвежда дори гуми за тежката си военна техника. Това твърдят няколко известни руски канали в Телеграм, които се списват от руски военни блогъри. Всичките техни твърдения са обобщени и цитирани надлежно в библиографията на дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната – линк към обзора ще намерите по-долу в текста, в частта за военните действия).

ВАЖНИ ДАННИ ИЛИ СКРАП: ЗАПАДНИТЕ ВОЕННИ ТРОФЕИ НА РУСИЯ ОТ ВОЙНАТА В УКРАЙНА

 

Досега Финландия е предала 18 пакета с военна помощ на Украйна на обща стойност около 1,2 милиарда евро. Страната не разкри подробности за съдържанието на пакетите, въпреки това, е известно от неофициални източници, че няколко финландски бронетранспортьора (БТР), по-известни като "Паси" (Pasi), вече са достигнали фронта.

СИГНАЛИ: КИТАЙ И ВИДНИ РЕПУБЛИКАНЦИ СЕ ПРИБЛИЖАВАТ ПОВЕЧЕ ДО УКРАЙНА

Китай смекчи позицията си за войната в Украйна според висш френски дипломат, който коментира темата пред Bloomberg.

УКРАЙНА ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ С ПАРИТЕ НА РУСИЯ: ДОКЪДЕ СТИГНА ЕС?

Една от последиците от войната в Украйна е, че печалбата на белгийския депозитар Euroclear за първото полугодие на тази година се увеличи с 1,7 милиарда евро. Euroclear е малко известен, но жизненоважен център на европейската финансова архитектура, разположен в Брюксел и служещ като централен депозитар за всички транзакции с държавни облигации. Списъкът на основните акционери на тази компания включва държавните банки за развитие на Франция и Белгия, както и американската банка Jp Morgan, Лондонската фондова борса и Централната банка на Китай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Реорганизират движението на влакове от гарите София и София-Север

Волгин остана без престижна награда от "Шалом"

Матева опроверга Главчев: Резултати от изборите ще има в срок

Жълт код за силни ветрове в шест области на страната

Прогноза за времето - 10 май 2024 г. (петък)

Харчим по-смело за дрехи и обувки, пестим от горива и техника

Най-важните новини за деня: 9 май 2024 г.

Агенцията по храните изтегля от пазара сокове и смутита на популярна марка

Димитър Главчев начело на поклонническа делегация в Света гора за празника на манастира "Свети Вмч. Георги Зограф"

Иван Панчев: Кремъл полага свръхусилия да повлияе на европейските избори (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество