Общинска реакция на държавната визия за Пловдивския панаир: От умилителна до сериозни критики

4680
Общинска реакция на държавната визия за Пловдивския панаир: От умилителна до сериозни критики
Снимка: Actualno.com

Визия за развитие на Пловдивския панаир представи пред местния парламент министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов. Съветник я окачестви като умилителна. Втори каза, че Пловдив се задъхва и му е тясна ризата. Трети го сряза за думите, че не е важна собствеността. Това стана на днешното заседание на ОбС – Пловдив, в присъствието на областния управител Илия Зюмбилев.  

Визията за Пловдивския панаир

По думите на министъра темата за панаира е изключително важна не само за Пловдив, за държавата, за бизнеса, но и за бъдещите поколения.

"Темата днес не е собствеността. Тази тема е засегната, тя се решава и от други институции. Аз не искам да наблягам на нея. Искам да провокирам дискусия за бъдещото развитие на Пловдивския панаир. Собствеността се решава и държавата ще има важна роля в целия този процес, за да гарантираме, че Пловдивският панаир ще остане вратата за българската индустрия - такава, каквато е била през последните над 130 години. С общи усилия, защото това не е задача на един или друг човек, на една или друга институция, а на всички нас. Ние сме отговорни да направим така, че Пловдивският панаир да просъществува, независимо под каква форма - публично-частно партньорство, като държавна структура, а защо не и изцяло частна. В конкретната структура няма проблем. Има проблем, че не се управлява ефективно, което го видяхме", посочи Богданов.

ОЩЕ: Новият министър на икономиката разпореди действия за защита на държавния интерес в Пловдивския панаир

Министърът каза, че при организирането на първия панаир през 1891-92 г. само за 10 месеца той събира над 160 000 души, представители на над 24 държави на над 80 000 кв. метра площ. През 1938 г., когато е обявен за международен, участват 1000 български компании и 385 чуждестранни. За сравнение в последния технически панаир през септември месец м. г. участват 200 изложители, а посетителите са 15 000.  

Направи и сравнение със Солунския панаир, който започва на 9-ти септември и България е почетен гост, с национален щанд.

"Ще бъдат представени над 60 български иновативни компаниии. За миналата година Солунският панаир, който е два пъти по-малък от нашия, събира над 1500 изложители, над 210 000 посетители за 7-те дни", отбеляза Богданов.  

"Няма как да имаме икономическо развитие, ако панаирът и институциите не работят в посока да създадат основата, върху която нашите компании могат да представят своите иновации, да създават партньорства, да си колаборират с институциите. Целта е да започнем дискусия как Пловдивският панаир ще се върне към миналите си успехи", каза министърът.   

Според него панаирът трябва да разшири своето международно приссъствие чрез международни партньорства - привличане на световни експерти, предприемачи, иноватори, които не само представят своите компании, а намират възможност за колаборация на местно ниво. Панаирът и съоръженията като него трябва да бъдат средищата, на които да представяме основните икономически политики и приоритети на България, иновациите на нашите компании и външноикономическите ни приоритети пред наши ключови партньори.

Министърът е категоричен, че бъдещето на България е светло заради предстоящото присъединяване към Шенген и развитието на новите транспортни коридори, за който страната ни ще е една от ключовите локации.

ОЩЕ: Агенцията по вписванията обжалва решението на съда за Пловдивския панаир

Той каза също, че Пловдив и България имат нужда от привличане на световни икономически форуми, от различни инвестиционни форуми, от фокусиране върху ключови индустрии - кръгова икономика, възобновяеми източници на енергия. Това по думите му са мероприятия, които българските предприемачи посещават по света, но нямат своя форум в България.

"Тази дискусия не е за днес или утре, тя трябва да се води постоянно, независимо от собствеността на панаира, кой колко процента има", подчерта Богданов.

Той уточни, че през последните 15-20 г. Пловдив и региона са привлекли над 3 млрд. лв. инвестиции – над 200 компании с различни производства, в това число и високотехнологични компании.

"Разбирайки, че това е продължителен процес, ние искаме да отворим дискусия. Надяваме се да работим с всички вас, за да изграждаме партньорства и да поставим Пловдивския панаир на едно високо ниво и да постигаме резултатите, които са постигани преди", обобщи министър Богданов. 

Реакциите на общинските съветници

Според един от съветниците това е много умилителна презентация, но тя е известна на пловдивчани.

Негов колега подчерта, че Пловдив се задъхва и ризата му е тясна. Попита къде е ролята на държавата, къде е околовръстното, летището. "В пиковите часове и не само през тях е много трудно да се минава през улиците на Пловдив. Какво е вложила държавата в този панаир от началото на прехода", поискаха да знаят от местния парламент.

"Ние видяхме описано от вас това, което загубихме. Аз се притесних от това, което казахте - че няма значение чия е собствеността, важно е какво ще се случва в панаира. Битката на пловдивчани е за това панаирът да е на Пловдив. Затова се събраха тези хора, затова бяха тези протести и работихме това да не се случи. Битката е за това кой да е собственикът, защото ако държавата е собственик, това може да бъде културна институция, исторически паметник, мястото за Пловдив", обобщи съветникът Георги Колев, част от ЗС "Ал. Стамболийски".

По думите му трябва да се обсъжда "едно престъпление, направено от община Варна". Той визира акциите на държавата, които отидоха в ръцете на бизнесмена Георги Гергов.

Решено: Засега варненските акции на Пловдивския панаир няма да отидат у Гергов

"Държавата трябва да спечели това дело, защото то ще успокои хората на Пловдив. Ние върнахме акците на държавата, но Варна се подигра и с държавата, и с нас, и с вас. И ако собствеността на Пловдивския панаир не се върне в принципала му - държавата, която създаде този проблем, защото ако не бяха тези две безумни дарения, нямаше да стоим на тази трибуна днес, нямаше да обсъждаме бъдещето, разбирайте миналото на панаира. Борете се за собствеността! А бъдещето го знаем, ние сме живяли в това бъдеще-минало време. И отстояваме панаира всячески", обобщи Колев.

Той също изтъкна, че градът се задъхва, и то "зверски".

"Този град никога няма да има реална икономика, защото ако вие искате да построите цех за капачки, вече няма да има къде. Пловдив не е Детройт. Детройт фалира, следвайки пътя на автомобилната индустрия. Когато големите предприятия амортизират фабриките си и намерят други зони, в които данъците са по-ниски, заплатите са по-ниски, хората, които спят в Пловдив, за да работят тук, ще последват голямата индустрия. Този град е най-малката община в България. Той няма околовръстно, има три моста, които свързват тези индустриални зони и толкова автомобили, колкото в София - 2 милиона индивидуални автомобилни номера влизат на месец в Пловдив. Този град е на път да се превърне в Детройт и следващият бюджет на града ще го покаже", предрича Георги Колев.

По думите му съвсем скоро Пловдив ще бъде в тежка ликвидна криза.

"Защо!? "Дайте да дадем на спорта!". Ние сме дали почти 80 млн. лв. на спортните клубове с ангажимент на държавата да ги върне. Къде е този ангажимент в момента!? Тази спортна инфраструктура, която днес ще посрещне българския национален отбор, струва на пловдивчани 60 млн. лв., които ще се връщат от моите деца, моите внуци и техните внуци, ако държавата не влезе в ролята си. От все повече държава има нужда Пловдив и все повече отношение на държавата към пловдивчани - такова, каквото те заслужават", обобщи той.

Министър: Заради бездействие Пловдивският панаир е генерирал огромни загуби

Отговорът на икономическия министър

На тези упреци министър Богданов отговори, че още като изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции е установил, че Пловдив е бенефициент на над 60% от средствата за инфраструктура в България по линия на инвестиционни проекти и Закона за насърчаване на инвестициите. Според него оттук-нататък въпросът е, знаейки посоката, трябва да знаем и какви са целите, които искаме да постигнем там.

За собствеността на панаира отбеляза, че неслучайно има заведени съдебни дела дела.

"Надяваме се на правилно решение от съда и държавата да си запази собствеността, а не да имаме скрити приватизации. Виждаме този проблем от 2006 г. след като Пловдивският панаир е изваден от забранителния списък за приватизация. Урокът е, че за в бъдеще не трябва да си позволяваме такъв тип своеволия", допълни той.

ОЩЕ: Запорираха акциите на Пловдивския панаир

И даде дума, че докато зависи от него, в Министерство на икономиката ще има воля и активна работа да се гарантира държавният интерес в Пловдивския панаир и че ще работят с всички участници в процеса, с всички акционери.

Подчерта, че не трябва да се опорочават публично-частните партньорства, защото има и добри примери в България, като индустриалната зона на Шумен.    

Съветници поканиха министъра отново да дойде в Пловдив, когато бъде избран нов Общински съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Хампарцумян: Безплодни са усилията да регулираме цената на хляба дългосрочно

ОИСР с изненадваща прогноза за българската икономика

Разрешенията за строеж на нови жилищни сгради се увеличават в началото на годината

"Разумна мярка, която трябва да стане постоянна": Мариана Кукушева за нулевото ДДС на хляба и брашното

Световни лидери в строителството на енергийната инфраструктура искат да изграждат Вертикалния газов коридор у нас

Преобразуването на опасни отпадъци в ресурси: Възможно ли е?

От изгодни технологични решения до ежедневни навици: Как да намалим своята екологична следа?

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика