Години ще чакаме национална детска болница: Отговор на здравния министър

3306
Години ще чакаме национална детска болница: Отговор на здравния министър
Снимка: Столична община

Докато в Бургас избраха кой да строи многопрофилна детска болница „Св. Анастасия“, която ще обслужва целия регион, то процедурата на национална детска болница в София се оказа на много по-ранен етап, отколкото всички сме си представяли. Това е изводът от отговора на здравния министър проф. Христо Хинков до проф. Костадин Ангелов – депутат от ГЕРБ-СДС.

Ситуацията

През месец юли е бил създаден Обществен съвет за изграждането ѝ. По-рано, през месец май държавната "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД е сключила договор с Европейската инвестиционна банка за осигуряване на техническа помощ за извършване на анализ на потребностите в детската здравна грижа. Това ще е безвъзмездна помощ от банката, а резултатът се очаква да е готов през месец ноември т. г.

Разработката ще включва задълбочен анализ на състоянието на педиатричните здравни грижи, включително нуждите от човешки ресурси и оборудване, взаимовръзките между отделните структури, нива и елементи на здравната система както на регионално, така и на национално ниво. Очакват се обективни данни за потребностите от педиатрични здравни услуги, които да послужат за прецизно дефиниране на структурата, обхвата и функционалността на националната детска болница.

  • През декември т. г. (2023 г.) е планирано да се изработят техническите спецификации на задание за проектиране на сградата.
  • През март месец догодина "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД трябва да обяви обществена поръчка за изготвяне на задание за проектиране.
  • През юни месец догодина предстои да се обяви обществена поръчка за изготвяне на инвестиционен проект за строителство.
  • И чак след като се одобрят инвестиционните проекти и се получи разрешение за строеж държавната здравна компания ще пристъпи към обявяване на обществена поръчка за избор на строител.

При това положение дори всички посочени срокове да се спазят безусловно, означава строителството на детската болница да започне след минимум 2 години. Нека не забравяме, че всички процедури, които предстои да се обявят, подлежат на обжалване във фазите им на откриване и избор на изпълнител. Още: Здравният министър каза кога ще имаме Национална детска болница

Няма да е новост, ако към поръчката за строителство бъде проявен огромен интерес от български и чужди фирми, което предполага и съответна реакция от недоволните - тоест обжалвания и още по-голямо забавяне.  

Припомняме, че за да се подготви теренът, върху който ще се построи детска болница в столицата, "Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД обяви на 24-ти юли процедура за събаряне на две големи сгради в него. Прогнозната стойност беше малко над 4 млн. лв. без ДДС, а единствен критерий за избор е цената. Още: Държавата дава 4 милиона за събаряне на две сгради в терена за детска болница

Справка в електронния регистър за обществени поръчки сочи, че за нея са подадени десет оферти: „Ростер“ ООД (1 994 958 лв. без ДДС), „Сетатех“ ЕООД (3 145 000 лв.), „Пътстрой-Варна“ ЕООД (3 308 063 лв.), „Хидрострой България“ ЕООД (3 150 549 лв.), „Дева Транс“ ООД (3 001 555 лв.), „Билдком БГ“ ЕООД (3 619 574 лв.), „БГ Ленд Ко“ АД (3 300 000 лв.), „Аквагруп Проект“ ЕООД (2 491 411 лв.), „Ви кей-Венигаз“ – консорциум между „Венигаз“ ЕООД и „Ви Кей Инженеринг“ ЕООД (3 440 978 лв.), Консорциум „Техноком“ – между „Монолитно строителство“ ЕООД и „Божков-Билд“ ЕООД (3 350 000 лв.).  

С най-ниски цени са фирмите „Ростер“ и „Аквагруп Проект“, но тъй като офертите им са с над 20% по-благоприятни от средната стойност на останалите участници, те ще трябва да подадат пред възложителя подробна финансова обосновка за начина на формирането им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Да има частна детска болница вбеси Фондация "Даная": Ще съдят държавата

Коронавирусът в България: Огромен ръст в броя на отчетените излекувани

Нигериец с малария е приет за лечение в Инфекциозна клиника в Пловдив

Димитър Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено

"На тъмно и без обяснение": Реакция срещу решение на кабинета за частна детска болница в София

Нова голяма болница ще има в София

Електромобили ще транспортират пациенти на ВМА (СНИМКИ)

Расте броят на заразените с коклюш, но причина за паника няма

Коронавирусът в България: Само в 2 области има нови случаи

С нова наредба: Увеличават двойно медиците по Черноморието

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com