Найденов: Във Варна имаше техника, но липсваше координация

15551
Найденов: Във Варна имаше техника, но липсваше координация
Снимка: БГНЕС

Това, което се случи в Аспарухово, много ярко контрастира с онова, което се случва във Велико Търново - можем да направим много ясна разграничителна линия между поведението на кметовете в двата случая, заяви министърът на отбраната Ангел Найденов пред bTV. 

Министърът отново подчерта, че рано сутринта в петък е имало много техника и хора, но не е имало координация, а тя трябвало да се създаде от общинския щаб. Ако ни бъдат поискани допълнителни сили, ние сме в състояние веднага да изпратим. 

От БСП продължават да увъртат за оставката на кабинета

Зам.-председателят на парламента Мая Манолова очаква на утрешното заседание на Консултативния съвет при президента да бъде насрочена да...

Найденов разказа какво е напарила армията и посочи, че 257 са военните, които са се включили от четвъртък пряко в аварийно възстановителните и спасителните работи - техниката и самолетите и хеликоптерите, които са помогнали за евакуация, специализирана техника, катери, водолази, хора с помощна техника за разчистване. В същия момент, в който кметът на Варна коментираше, че я няма държавата в четвъртък вечерта – аз бяха вече в МО, в същия район, на същата улица бяха командващият на флота, заедно с министъра на транспорта с екипи на ВМС, каза военният министър. Той посочи, че в някои случаи вероятно под влияние на емоциите много често се отрича онова, което се прави. Още в първия момент държавата в този случай действа на много висока степен на координация, подчерта Найденов. 

Министърът на отбраната каза, че днес са били изпратени специалисти от сапьорните части в района на Килифаревския манастир и са направили оглед. През седмицата ще започне изграждането на временен понтонен мост а там. Военни ще помогнат да се чисти и манастирът в Меден рудник в Бургас. Министърът каза, че не е сигурен, че има човек, който може да сложи ръка на сърцето и да каже: направих всичко. "Вероятно може да се направи и много повече, но съм направил онова, което се е очаквало от мен и онова, което в съответния момент е било в моите компетенции и моята отговорност", каза той. 

"Това, което се случи например в Аспарухово, тъй като то много ярко контрастира с онова, което се случва във Велико Търново. Ние можем да направим една много ясна разграничителна линия между поведението на кметовете в този случай", каза министърът и посочи, че трябва да се познават съответните закони и нормативни документи кой в даден момент какво трябва да организира , кой какво трябва да анализира и да оценява. Той подчерта, че има ясни отговорности и всеки един на нивото, на което е трябва да следва тези отговорности и действията, които се очакват от него. 

По отношение на Варна, министърът каза, че отговорът на въпрос "Кой" вероятно ще го дадат разследването. " По-важно е да търсим в този момент отговорът: Защо? И той да бъде търсен в две посоки. Първата безспорно е това, което се случи като природно бедствие . Втората причините довели до човешка немарливост, нехайство и небрежност и ако щете престъпно поведение в някои случаи", каза министърът. 

Найденов: Няма искане за разполагане на ядрени ракети в България

Не е постъпило искане за разполагане на ядрени ракети на наша територия. Това заяви на пресконференция в Перник военният министър Ангел...

Той призова дарителската кампания с есемеси да бъде не само за Варна, а за всички пострадали селища

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com