Нареждаме се по корупция до страни като Афганистан и Северна Корея

5693
Нареждаме се по корупция до страни като Афганистан и Северна Корея
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Калин Славов и Ваня Нушева от Асоциация „Прозрачност без граници“ бяха категорични, че България тъпче на едно място в борбата срещу корупцията и се нарежда до страни като Афганистан и Северна Корея. 

На пресконференция в БТА, посветена на представянето на индекса за корупцията, Славов обясни, че в глобален контекст България се нарежда на 78-о място по корупция с 42 от 100 възможни точки. Това показва системни, трайни и структурни проблеми в борбата с корупцията, посочи той. 

Калин Славов: МВР започна да прави много солови акции

"Много интересен феномен, който излезе през медиите е, че като че ли се появи една межда между прокуратурата и МВР. Сякаш МВР започна д...

От „Прозрачност без граници“ изтъкнаха, че не просто страната ни няма напредък в борбата с корупцията, а тъпче на едно място. България чувствително изостава в борбата срещу корупцията, не успяваме да модернизираме институциите си и да наложим различен модел на функциониране на институциите, което да доведе до развитие на бизнеса. Нямаме и правила, които да регулират лобистката дейност, заявиха от неправителствената организация. 

Ниските нива на корупция са в държави като Дания, Финландия, Норвегия, Нова Зеландия, Сингапур и Швеция. Това са държави, в които има стабилни политически системи, твърдо разделение на властите, работещ механизъм на взаимодействие на контрол власт с власт, гражданко участие и контрол, силна чувствителност на обществото към отклонения на хора от публичната власт, превантивни реакции на хора на такива позиции за корупция или конфликт на интереси и други. Обяснимо е, че с подобни устойчиви и управленски практики е да гарантират първите места в антикорупционните класации, обясни Славов.

Само 25 държави се отбелязали прогрес в борбата с корупцията. През последните 10 години в 90% от държавите има низходяща тенденция в количествен и качествен аспект в борбата срещу корупцията, посочи Калин Славов. 

Той отбеляза, че България се намира и под средната стойност на индекса за възприетия на корупцията, който е 43. Средната стойност на индекса за възприятие на корупцията за Европа е 66, като Норвегия, Швейцария и Исландия дават движението нагоре. Най-ниските стойности са в държавите от Централна и Югоизточна Европа – България, Румъния, Унгария, Хърватска и Гърция. „Унгария е черната овца на ЕС с проблемите с върховенството на закона, по линия на разходване на европейски средства и злоупотреби с тях, атаката срещу гражданския сектор, девиацията от някои европейски ценности“, добави Калин Славов.

България се справя най-зле в ЕС с проблема "корупция"

Пак сме на дъното в ЕС по справяне с корупцията, продължава ерозията на демокрацията, COVID-кризата стана повод за ограничаване отчетно...

Той акцентира, че България има ниски показатели още в наказателното правосъдие и приложението на регулаторната рамка е много слаба. Инхаус процедурите и обществените поръчки са средство за заобикаляне на регулаторната рамка, даде за пример Калин Славов.

Славов подчерта, че трябва бързо да се наваксва и чисто в декларативната нулева толерантност към корупцията трябва да започне да се облича към конкретни политики, секторни планове и действия. За да се пречупи трендът в борбата срещу корупцията трябва да се засили наказателното преследване и радикална промяна чрез „Чиста от корупцията среда“, предложи Калин Славов. Ако една система успее да се реформа в идеята за добрите управленски практики, които минимизират корупционния риск, може да има достъп до обществени средства, но ако не успее да се реформа, трябва да използва обществения пазар, настоя Калин Славов.

Калин Славов настоя още да се мисли и за имиджова промяна в борбата срещу корупцията. 

Още: Ново проучване: В България се шири корупция на всички нива

Асоциация "Прозрачност без граници" не одобрява хаотичния подход за партийните субсидии

Като организация, ангажирана с проблемите, свързани с противодействие на корупцията, в това число и с наблюдение на изборния процес, Ас...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг
Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Времето не е подходящо за туризъм, тъй като облачността е много ниска. Това съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС).  Още: Внимание:...