Наводнения блокираха ГКПП "Капитан Андреево", евакуираха хора и в Добрич заради пороите (ВИДЕО)

8472
Наводнения блокираха ГКПП "Капитан Андреево", евакуираха хора и в Добрич заради пороите (ВИДЕО)
Снимка: Meteo Balkans

Трафикът на граничния пункт "Капитан Андреево-Капъкуле" беше парализиран, след като внезапен пороен дъжд е предизвикал наводнение.

Парализиран е трафикът на граничния пункт Капъкуле - Капитан Андреево, след като внезапен пороен дъжд е предизвикал наводнение.

Турските медии съобщават, че водата се е покачила дотолкова, че колите на пункта са започнали да се пълнят с придошлата вода. Изпратени са спасителни екипи с надуваеми лодки, за да евакуират хората. Властите са започнали да пренасочват автомобилите към другите гранични пунктове с България.
За търсене на алгернативен маршрут съветват и от Генералното консулство на България в Одрин. На страницата на консулството в социалната мрежа "Фейсбук" има публикуван телефон за спешни случаи, свързани с български граждани през почивните и празничните дни.Трафикът на граничния пункт "Капитан Андреево-Капъкуле" беше парализиран, след като внезапен пороен дъжд е предизвикал наводнение.

Министерство на отбраната показа бедствието в Карловско, заснето от въздуха (ВИДЕО)

Хеликоптери се включиха в спасяването на хора, бедстващи в наводнените села в Карловско. FB_VIDEO1 Най-тежко е положението в село Бог...

На кадри от Meteo Balkans от късната нощ в петък срещу събота се вижда затрудненото движение на автомобилите заради обилния дъжд, валял в района на ГКПП на турската граница. Пунктът дори е бил временно затворен, но сега отново работи.

Турските медии съобщават, че водата се е покачила дотолкова, че колите на пункта са започнали да се пълнят с придошлата вода. Изпратени са спасителни екипи с надуваеми лодки, за да евакуират хората. Властите са започнали да пренасочват автомобилите към другите гранични пунктове с България, съобщи БНР.

Наложило се е около 25 автомобила, напускащи Турция, да бъдат изтеглени с влекач от водата, предава NOVA.

За търсене на алгернативен маршрут съветват и от Генералното консулство на България в Одрин. На страницата на консулството във "Фейсбук" има публикуван телефон за спешни случаи, свързани с български граждани през почивните и празничните дни.

"Поради обилните валежи в региона на Одрин, има наводнение на ГКПП Капъкуле, което доведе да преустановяване на пропускането през пункта. Бяхме уведомени в 22.30 на 02.09.2022, че е възстановено пропускането на вход и изход от Турция за тежкотоварни автомобили и на вход в Турция за леки автомобили. Остава възпрепятствано преминаването през пункта на изход от Турция за леки автомобили", съобщиха от Генералното консулство на България в Одрин.

Министър Шишков: Ще помогнем на наводнените населени места в община Карлово (СНИМКИ)

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще помогне с каквото е необходимо на наводнените населени места в община Ка...

Междувременно двама души бяха евакуирани в Добрич след наводнения и там. Те не са пострадали и са настанени при роднини. Общо 35 сигнала са били подадени на телефон 112 за наводнения от проливните дъждове през тази нощ в града, съобщава националното радио.

През нощта е придошла вода от съседното село Богдан, която е препълнила дерето, водата е излязла от коритото си и е наводнила част от паркинга на търговски обект по бул. „Русия“, съобщи БНР. Към момента водата се е оттекла и е под нивото си.

Положението в Подбалкана остава бедствено. В село Каравелово водата се е оттекла, остават калните наноси. 36 човека са били евакуирани вчера с лодки от къщите в селото, от другата страна на реката са спасени още 16 души. Десетки са спасени с хеликоптер.

През цялата нощ останаха под наблюдение критичните участъци по течението на придошлата река Стряма, която наводни 5 села в Карловско.

Два спешни медицински екипа от ЦСМП Пловдив са командировани в Карлово

Два спешни медицински екипа от ЦСМП Пловдив са изпратени в Карлово, съобщиха от Министерство на здравеопазването. При необходимост екип...

Тежките порои, които изляха над 190 литра вода на кв. метър, доведоха до разрушаването на няколко моста, повлякоха по пътя си дървета, автомобили и покъщнина, големи са пораженията по инфраструктурата, все още няма електрозахранване.

Най-сериозно пострадали са селата Каравелово и Богдан, откъдето бяха евакуирани бедстващи, но все още има блокирани хора. Вечерта с хеликоптер бяха доставени хранителни продукти, вода и други средства от първа необходимост на засегнати от наводнението и на спасителните екипи - пожарникари, военнослужещи от Сухопътните войски, представители на други институции и доброволци.

Със спирането на валежите се очаква и постепенно спадне на речните води, но тепърва предстои да се направят огледи и да се прецени как ще действат днес аварийните групи.

В зависимост от обстановката тази сутрин ще бъде направена преценка и дали да бъде поставен временен мост в участъка Богдан - Московец. 

Преляла е и река Тополница - в гр. Копривщица също има наводнения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com