Наводненията обхващат още места в България (СНИМКИ и ВИДЕО)

22797
Наводненията обхващат още места в България (СНИМКИ и ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Още населени места в страната са наводнени в събота след проливните дъждове.

Борбата с последствията продължава, като има призиви да се включат и доброволци. Няма данни за загинали и сериозно пострадали хора, но са нанесени сериозни материални щети. Наводнени са стотици къщи и са съборени мостове.

Обстановката в Карловско остава най-критична в цялата страна и продължава да има блокирани хора. Седем села са обявили частично бедствено положение, след като река Стряма преля.

Залята с вода е аварийната лента в района на 134 км на магистрала "Тракия" в посока София. По тази причина движението е възможно само в лявата, активна лента, предупредиха от пловдивската дирекция на полицията.

Тежка остава ситуацията в карловските села Богдан и Каравелово. Трилистник е под вода, съобщи кметът на община Марица Димитър Иванов, който е в селото.

Водата е нахлула дори и във високите части на селото. По думите на Иванов ситуацията е бедствена, като селото е блокирано и от двата края. Частично бедствено положение обявиха от община Калояново в селата Песнопой, Иван Вазов, Горна махала, Долна мала, Черноземен, Ръжево.

Дървеният мост на Песнопой е в негодно за ползване състояние, понтонният мост на Иван Вазово е в същото състояние. В Горна махала реката е скъсала дига, водата е тръгнала към Долна махала. Наводнено е част от селото. От домовете си са евакуирани 15 души, половината са настанени в кметството, останалите при роднини.

В събота и президентът Румен Радев посети района.

"Най-важно е да продължи огледа, за да се уверим, че няма хора в риск. При успокояване на обстановката, да се описват щетите, за да може държавата да помогне с всичко, което може. Знаем и от преди, явно и в бъдеще ще имаме подобни предизвикателства, трябва да се мисли в перспектива за екипи за аварийна превенция. Трябва да има много добре подготвени специалисти", каза държавният глава.

Toй посочи, че заради зачестилите подобни инциденти, очевидно заради климатичните промени, ще трябва да се работи в посока на това да се подобри координацията между отделните институции.

През цялата нощ останаха под наблюдение критичните участъци по течението на река Стряма. Тежките порои, които изляха над 190 литра вода на кв. метър, доведоха до разрушаването на няколко моста, повлякоха по пътя си дървета, автомобили и покъщнина, големи са пораженията по инфраструктурата, все още няма електрозахранване.

Най-сериозно пострадали са селата Каравелово и Богдан, откъдето бяха евакуирани бедстващи, но все още има блокирани хора.

На този фон ситуацията в област Добрич след проливните дъждове от изминалото денонощие се нормализира. Спасителните екипи са евакуирали 53-ма души, 35 от тях са се возили в аварирал автобус. Десетки са сигналите за наводнени дворове, къщи, улици и паднали дървета. По препоръка на Регионалната здравна инспекция водата в Добрич е добре да не се ползва за питейно-битови нужди поради мътност.

Трафикът на граничния пункт "Капитан Андреево-Капъкуле" пък беше парализиран, след като и там внезапен пороен дъжд е предизвикал наводнение.

На този фон редица политически партии взеха решение временно да отменят предизборните си кампании в Карловско, като част от тях ще се включат активно с доброволци на терен, които да помагат на бедстващите хора.

Снимки: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com