"Не подкрепям никого" няма да влияе на броя на депутатите

1356
"Не подкрепям никого" няма да влияе на броя на депутатите
Снимка: БГНЕС

Народните представители окончателно отхвърлиха идеята вотът, даден за новото квадратче "Не подкрепям никого" по време на парламентарни избори, да намалява броя на депутатите в парламента. Това стана по време на гласуване на промените в Изборния кодекс на второ четене.

Според вносителите Петър Славов (Реформаторски блок) и Методи Андреев (ГЕРБ) не е коректно протестните гласове да бъдат преразпределяни от партиите при изчисляването на мандатите на народните представители. Вместо това, те предложиха броят мандати, които печели "Не подкрепям никого" да остане незает.

Припомняме обаче, че чл. 63 от Конституцията гласи: Народното събрание се състои от 240 народни представители.

Депутатите се изплашиха, протестният вот няма да оставя празни места в НС

Вотът, даден за квадратчето "Не подкрепям никого" по време на парламентарни избори, няма да намалява броя на депутатите в Народното съб...

"Приемам предложението като тема за бъдещ конституционен дебат”, коментира председателят на на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Освен това днес депутатите приеха и бюлетините с отбелязано квадратче „Не подкрепям никого” да се броят при определянето на резултатите от предстоящите президентски избори.

За това се бяха разбрали миналата седмица ГЕРБ, РБ и ПФ на среща в НС с участието и на премиера Бойко Борисов. До промяната се стигна, след като се появиха съмнения, че без смятането и на това квадратче може да се надуе резултатът на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева. За да докаже, че не се цели в никаква служебна победа, Борисов обяви, че партията му ще приеме всяка поправка, която предложат другите партии.

Така независимо от броя на гласовете "Не подкрепям никого", пуснат на 6 ноември, на втори тур отиват двамата реални кандидати с най-много гласове. В бюлетината на балотажа се очаква да има три опции - имената на двамата кандидати, събрали най-голяма подкрепа на първи тур, и "Не подкрепям никого".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com